Επίθεση της Τουρκίας στον Παυλόπουλο. Τι απαντά το ΥΠΕΞ

Με μία λακωνική ανακοίνωση απάντησε το υπουργείο Εξωτερικών στην επίθεση κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας. «Το να γνωρίζεις το διεθνές δίκαιο σημαίνει πάνω από όλα να το σέβεσαι και να μην το παραβιάζεις» υπογράμμισε το ΥΠΕΞ.
Στο θέμα αναφέρθηκε και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας μιλώντας στην Επιτροπή Εξοπλιστικών και Άμυνας στη Βουλή.

Υποστηρίζουμε πλήρως την τοποθέτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας και είναι ξεκάθαρο ότι γκρίζες ζώνες για την Ελλάδα δεν υπάρχουν.

Το μήνυμα του Παυλόπουλου και η αντίδραση της Τουρκίας
Την Τρίτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, βρέθηκε στην ακριτική Ψέριμο από όπου έστειλε μήνυμα στην Τουρκία έπειτα και από τις συνεχείς προκλήσεις στο Αιγαίο.
«Από την ακριτική Ψέριμο στέλνουμε ένα διπλό μήνυμα στη γείτονα Τουρκία. Στέλνουμε το μήνυμα της ειλικρινούς φιλίας, της καλής γειτονίας, της συμπόρευσης σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Και την καλούμε, μέσω της Ελλάδας, να ακολουθήσει τον ευρωπαϊκό της δρόμο, όπως ταιριάζει στον λαό της και όπως ταιριάζει στη Δημοκρατία της. Ταυτοχρόνως, όμως, στέλνουμε το μήνυμα ότι είμαστε εδώ για να υπερασπισθούμε, σεβόμενοι και εφαρμόζοντας το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό δίκαιο στο σύνολό τους. Ιδίως τη Συνθήκη της Λωζάννης, την κυριαρχία, τα σύνορα και, βεβαίως, την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας, που είναι ταυτοχρόνως -αφού η Ελλάδα είναι κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης- σύνορα, κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης», ανέφερε ο Προκόπης Παυλόπουλος.
Η παραπάνω αναφορά προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Τουρκίας. Συγκεκριμένα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών επιτέθηκε προσωπικά στον κ. Παυλόπουλο τον οποίο κατηγόρησε για «έλλειψη γνώσης βασικών διεθνών κανόνων». Μάλιστα σημείωσε ότι «η Ελλάδα δεν διστάζει να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο».
Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ:
«Με έκπληξη και αγωνία παρακολουθούμε τις δηλώσεις του προέδρου της Ελλάδας που δεν αφήνουν ίχνος υποψίας για την έλλειψη γνώσης βασικών διεθνών κανόνων. Η Συνθήκη της Λωζάννης λαμβάνοντας υπ’όψιν τις ανάγκες άμυνας της Τουρκίας έδωσε το καθεστώς αποστρατικοποίησης στα νησιά του Αιγαίου. Και με την συνθήκη των Παρισίων αυτό το καθεστώς συνεχίστηκε και ενισχύθηκε.
Είναι καθήκον της Τουρκίας να εκφράζει τις αντιρρήσεις της στην στρατικοποίηση των νησιών αυτών από την Ελλάδα, που απειλούν την ασφάλεια της Τουρκίας και αυτό είναι δικαίωμα μας που προκύπτει από το διεθνές δίκαιο αλλά και σημαντικό για την διατήρηση της ασφάλειας και της ειρήνης.
Η Ελλάδα σε διεθνές επίπεδο κατηγορεί τη χώρα μας για αύξηση της έντασης στο Αιγαίο. Όμως η Ελλάδα δεν διστάζει να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και ο ανώτατος εκπρόσωπος της κάνει προκλητικές δηλώσεις. Κι αυτό και στην Ε.Ε. και στη διεθνή κοινότητα δίνει κάποια βασικά στοιχεία για το ποιος αυξάνει την ένταση στο Αιγαίο.
Η Ελλάδα κάνει αναφορά στο διεθνές δίκαιο για την επίλυση των προβλημάτων του Αιγαίου, όμως όταν καλείται να εφαρμόσει τις δικές της υποχρεώσεις, τις αποφεύγει. Παρά τις προκλητικές δηλώσεις και την ασταθή προσέγγιση της χώρας αυτής, θέλουμε να ενημερώσουμε τη διεθνή κοινότητα πως δεν θα υποχωρήσουμε ούτε από τα δικαιώματα μας και την πίστη μας στην κρατική σοβαρότητα».
1223 copy

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.