Τρίτη δόση: Ποιο «κοκτέιλ» εμβολίων προσφέρει μεγαλύτερη προστασία

Ανατροπές φέρνει νέα μελέτη σχετικά με το εμβόλιο της Johnson & Johnson.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε η εταιρία που παράγει το μονοδοσικό εμβόλιο, σε μελέτη που διεξήχθη στο Ισραήλ, τα αποτελέσματα έδειξαν πως μια αναμνηστική δόση του εμβολίου της Johnson & Johnson, όταν χορηγείται έξι μήνες μετά από ένα αρχικό σχήμα δύο δόσεων με το εμβόλιο της Pfizer, αύξησε τόσο την αντισωματική όσο και την T-κυτταρική απόκριση.

Τα αποτελέσματα αυτά καταδεικνύουν τα πιθανά οφέλη του ετερόλογου αναμνηστικού εμβολιασμού (δηλ. μιας μικτής προσέγγισης).

«Υπάρχουν πρώιμα στοιχεία που δείχνουν ότι μια μικτή προσέγγιση όσον αφορά τον αναμνηστικό εμβολιασμό μπορεί να παράσχει στους εμβολιαζόμενους διαφορετική ανοσολογική απόκριση κατά της COVID-19 από ό,τι μια ομόλογη προσέγγιση» εξήγησε ο Dan Barouch, Διευθυντής του Κέντρου Ιολογίας και Έρευνας Εμβολίων στο BIDMC.

Αναλυτικά τα ευρήματα της έρευνας

«Σε αυτή την προκαταρκτική μελέτη, όταν χορηγήθηκε στους συμμετέχοντες αναμνηστική δόση του μονοδοσικού εμβολίου έξι μήνες μετά από ένα αρχικό σχήμα με το εμβόλιο της Pfizer, υπήρξε συγκρίσιμη αύξηση των αντισωματικών αποκρίσεων την εβδομάδα 4 μετά την αναμνηστική δόση και μεγαλύτερη αύξηση των CD8+ T-κυτταρικών αποκρίσεων με το εμβόλιο της Johnson & Johnson συγκριτικά με εκείνο της Pfizer».

«Τα αποτελέσματα αυτά παρέχουν πολύτιμες επιστημονικές γνώσεις για το εμβόλιό μας όταν χρησιμοποιείται στο πλαίσιο μιας μικτής προσέγγισης για τον αναμνηστικό εμβολιασμό και μπορούν να συμβάλουν στη διαμόρφωση των στρατηγικών αναμνηστικού εμβολιασμού με στόχο την ανάσχεση της πανδημίας» ανέφερε ο Mathai Mammen, Παγκόσμιος Επικεφαλής της Janssen Research & Development, Johnson & Johnson.

«Τα δεδομένα αυτά ενισχύουν τις ολοένα αυξανόμενες αποδείξεις που δείχνουν ότι η υιοθέτηση της μικτής προσέγγισης στη χορήγηση αναμνηστικής δόσης του εμβολίου της Johnson & Johnson κατά της COVID-19 αυξάνει με επιτυχία τις χημικές και κυτταρικές αποκρίσεις κατά του αρχικού στελέχους του SARS-CoV-2, καθώς και κατά των παραλλαγών Βήτα και Δέλτα».

Σύμφωνα με την μελέτη, τόσο το εμβόλιο της Johnson & Johnson όσο και το σκεύασμα της Pfizer, όταν χορηγήθηκαν ως αναμνηστικές δόσεις, οδήγησαν σε παρόμοια επίπεδα εξουδετερωτικών και δεσμευτικών αντισωμάτων κατά του αρχικού στελέχους του SARS-CoV-2, καθώς και κατά των μεταλλάξων Δέλτα και Βήτα, τέσσερις εβδομάδες μετά την αναμνηστική δόση.

Ωστόσο, μετά τη χορήγηση αναμνηστικής δόσης του εμβολίου της Johnson & Johnson με τη μικτή προσέγγιση, τα αντισώματα συνέχισαν να αυξάνονται για τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες, ενώ στα άτομα που έλαβαν αναμνηστική δόση του εμβολίου της Pfizer με την ομόλογη προσέγγιση, τα αντισώματα μειώνονταν από την εβδομάδα 2 έως την εβδομάδα 4 μετά την αναμνηστική δόση.

Τα εξουδετερωτικά αντισώματα είναι ικανά να προσδένονται στην πρωτεΐνη-ακίδα του ιού με τρόπο που εξουδετερώνει τον ιό.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.