Οι ανοησίες, η ανοσία και το πρόβλημα

Ανάμεσα στα πολλά αμίμητα που είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης, κατά την προχθεσινή συζήτηση στη Βουλή, ήταν και τούτο: «Επεσαν έξω οι προβλέψεις, οι αρχικές προβλέψεις των λοιμωξιολόγων, οι οποίες έλεγαν ότι με ένα 70% περίπου θα είχαμε χτίσει το τείχος ανοσίας».

Αυτή η αναφορά του δείχνει πλήρη άγνοια του θέματος. Ασφαλώς δεν είναι ειδικός – όπως δεν είμαστε κι εμείς. Οφείλει όμως ως πρωθυπουργός της χώρας να είναι καλά ενημερωμένος για όσα λένε οι ειδικοί.

Η άποψη για τείχος ανοσίας, εφόσον είναι εμβολιασμένο το 60-70% των πολιτών, αφορούσε μια συζήτηση στην αρχή της πανδημίας σε θεωρητικό επίπεδο και υπό την προϋπόθεση ότι ο ιός δεν θα μεταλλασσόταν. Ουδέποτε όμως οι ειδικοί υποστήριξαν ότι δεν θα είχαμε μεταλλάξεις. Το ακριβώς αντίθετο έλεγαν.

Το δεύτερο στοιχείο που η επιστήμη είχε ξεκαθαρίσει από την πρώτη στιγμή αφορούσε το γεγονός ότι δεν υπάρχει, επί της ουσίας, εθνικό τείχος ανοσίας αν η πλειονότητα των πολιτών του πλανήτη είναι ανεμβολίαστη. Αν, δηλαδή, υπάρχει χώρος ώστε ο ιός να μεταλλάσσεται διαρκώς. Και τέτοιος χώρος υπάρχει.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των υπηρεσιών του ΟΗΕ, η παγκόσμια εικόνα των εμβολιασμών είναι η εξής: Μόνο 71 χώρες πολύ υψηλού εισοδήματος, 27 χώρες ανώτερου εισοδήματος και 12 μεσαίου εισοδήματος βρίσκονται πάνω από το όριο του 40% του μαζικού εμβολιασμού. Ταυτόχρονα καμία από τις χώρες χαμηλού εισοδήματος δεν έχει φτάσει ακόμη σε αυτό το επίπεδο.

Δηλαδή, ενώ η «πολιτισμένη» Δύση εμβολιάζει τους πολίτες της με τρίτη δόση -νομίζοντας πως έτσι θα γλιτώσει από τον ιό- η πλειονότητα των πολιτών του πλανήτη δεν έχει λάβει ούτε την πρώτη. Εκεί βρίσκεται το πρόβλημα.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.