Μαγιορκίνης – Πιθανόν «εξαιρετικά διεισδυτικό στέλεχος» η Όμικρον

Τα μέχρι στιγμής δεδομένα για την παραλλαγή Όμικρον παρουσίασε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας του κοροναϊού.

«Κάθε ημέρα που περνάει ενισχύει την υπόθεση ότι η Όμικρον είναι ένα εξαιρετικά διεισδυτικό στέλεχος» τόνισε, παραθέτοντας μια σειρά από στοιχεία σχετικά με την επιδημιολογική εικόνα στη Νότια Αφρική όπου, όπως είπε, το νέο στέλεχος «φαίνεται να οδηγεί ένα νέο επιδημικό κύμα».

Τα τρία στοιχεία

Ειδικότερα, στη Νότια Αφρική, μετά και την εμφάνιση της Όμικρον, παρατηρείται:

  • Αύξηση 400% στις διαγνώσεις την τελευταία εβδομάδα. Χθες, καταγράφηκαν περισσότερα από 8.000 διαγνώσεις, ενώ πριν από δύο εβδομάδες, τα κρούσματα ήταν λιγότερα των 500.
  • Αύξηση στον αριθμό των νοσηλειών στα νοσοκομεία.
  • Αύξηση 50% στον αριθμό των θανάτων την τελευταία εβδομάδα.

Παράλληλα, όπως επεσήμανε, τα στοιχεία δείχνουν ότι «η Δέλτα υποχωρεί έναντι της Όμικρον».

Αναμένονται περισσότερα δεδομένα

Ο ίδιος, αναφερόμενος στα κύματα της πανδημίας που έχουν καταγραφεί στη χώρα, σημείωσε ότι από τα τέλη του Σεπτεμβρίου μέχρι και πριν από δύο εβδομάδες, παρατηρούνταν ύφεση.

Σε σχέση με την Όμικρον, τόνισε ότι η εικόνα θα είναι καλύτερη σε μία εβδομάδα, προσθέτοντας ότι «κάθε ημέρα που περνάει ενισχύει την υπόθεση ότι η Όμικρον είναι ένα εξαιρετικά διεισδυτικό στέλεχος».

Σε ό,τι αφορά τη νοσηρότητα, ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε ότι δεν υπάρχει κάποια σημαντική διαφορά, καθώς «αυξάνεται ομοίως κατά τα προβλεπόμενα, με τα άλλα στελέχη», όπως είπε.

Γκάγκα: Η παραλλαγή Όμικρον καλύπτεται από το εμβόλιο, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις

Από την πλευρά της η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, αναφέρθηκε στο πρώτο κρούσμα της Όμικρον στη χώρα. «Ο ασθενής είναι καλά και σε παρακολούθηση από τους γιατρούς» επεσήμανε η κ. Γκάγκα, ενώ εκτίμησε ότι πιθανόν θα έχουμε κι άλλα.

Όπως είπε, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις το εμβόλιο καλύπτει και αυτή την παραλλαγή

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.