Γεροτζιάφας: To πρόβλημα είναι η «Δέλτα» – Μην ακούτε τους σκοταδιστές

Για την παραλλαγή Όμικρον αλλά και για την επικράτηση της Δέλτα μίλησε ο καθηγητής αιματολογίας, Γρηγόρης Γεροτζιάφας.

Ο ίδιος σχολιάζοντας την επιδημιολογική εικόνα της χώρας ανέφερε πως χρειάζεται αύξηση των εμβολιασμών, ενώ εκτίμησε πως οι αντοχές του συστήματος υγείας μπορεί να οδηγήσουν σε τοπικά lockdown. Ακόμα αναφέρθηκε σε νέα μελέτη που αποδεικνύει ότι η θρόμβωση δεν περιλαμβάνεται στις επιπλοκές των εμβολίων.

«Δεν αλλάζει το γενικό παιχνίδι με την μετάλλαξη αυτή, γιατί είναι κάτι που έχουμε ξαναζήσει και με τη μετάλλαξη Δέλτα και με τη βρετανική μετάλλαξη», είπε ο κ. Γεροτζιάφας, μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Οι μεταλλάξεις είναι φυσιολογική εξέλιξη του ιού, το νόσημα δεν αλλάζει» είπε ακόμα ο ίδιος, προσθέτοντας:

«Θα δείξει αν θα είναι βαρύτερα ή λιγότερο βαριά τα περιστατικά από όσους προσβλήθηκαν με την Όμικρον αλλά γενικά το covid σαν νόσημα δεν αλλάζει γιατί ο ιός είναι ο ίδιος.

»Τα ερωτήματα είναι δύο: Αν θα έχουμε μεγαλύτερη η διασπορά, που η απάντηση είναι μάλλον ναι, ωστόσο δεν είναι πρόβλημα που θα αντιμετωπιστεί άμεσα, λ.χ. σε ένα μήνα ή ένα τρίμηνο. Το πρόβλημα συνεχίζει να είναι η Δέλτα με την μεγάλη μεταδοτικότητά της και η ανάγκη να μαζικοποιηθούν οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα, αλλά και να μαζικοποιηθούν αυτοί με την τρίτη δόση στην Ελλάδα».

Ο ίδιος μίλησε και για το ερώτημα που αφορά στο αν η παραλλαγή Όμικρον «ξεφεύγει» από τα εμβόλια και αν θα χρειαστούν καινούργια.

«Εδώ και ένα χρόνο γίνεται λόγος για τα εμβόλια της δεύτερης γενιάς, αυτά δηλαδή που θα είναι αποτελεσματικά στις μεταλλάξεις που θα εμφανιστούν. Άρα δεν είναι πρωτόγνωρα αυτά τα πράγματα, γι’ αυτό χρειάζεται ψυχραιμία», σημείωσε.

«Η θρόμβωση δεν είναι μεταξύ των επιπλοκών των εμβολίων»

Αναφορικά με τον εμβολιασμό, επισήμανε πως «αυτό που έχει σήμερα μεγάλη σημασία είναι ο κόσμος ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα να πάει να εμβολιαστεί.

»Να μην ακούνε τους διαφόρους σκοταδιστές που λένε ψέματα. Το εμβόλιο είναι ασφαλές. Δεν προκαλεί θρομβώσεις και ιδίως στην Ελλάδας που έχουμε τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna είναι δύο εμβόλια που δεν προκαλούν θρομβώσεις», ενώ συνέχισε λέγοντας:

«Κάναμε μελέτες για το εάν το εμβόλιο προκαλεί θρομβώσεις ή όχι. Σήμερα ξέρουμε ότι τα εμβόλια αυτά δεν ενεργοποιούν το σύστημα της θρόμβωσης με τέτοιο τρόπο ώστε αν προκαλέσει θρόμβωση.

»Είναι σπανιότατες οι άλλες επιπλοκές, αλλά η θρόμβωση δεν είναι μεταξύ των επιπλοκών των εμβολίων. Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε σαν επιχείρημα για αυτούς που δεν εμβολιάζονται με αυτό το επιχείρημα».

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.