Παρουσίαση βιβλίου: ”ΔΕΣΠΟΙΝΙΣ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΛΙ” του Μιχάλη Ψύλου

Είναι η πρώτη Ελληνίδα φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο Αθηνών το 1890 σε ηλικία 15 ετών.

Το 1913 γίνεται η πρώτη γυναίκα διευθύντρια του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Εχει γράψει αρκετά βιβλία, όπως:΄”Η Μακεδονία και οι Μακεδόνες” ,στα Γαλλικά το 1902,για τους ”Έλληνες στην Τουρκία”, προμηνύοντας τη Μικρασιατική Καταστροφή κ.α.

Δημοσιογράφος η ίδια,βρέθηκε δίπλα στον Ελ. Βενιζέλο ως σύμβουλός του και με επιρροή στον Αμερικανό Πρόεδρο Ουίλσον για την στήριξη των Ελληνικών θέσεων στη Συνθήκη των Σεβρών.

Ο Μιχάλης Ψύλος προσέγγισε την Ιωάννα Στεφανόπολι όχι απλά ως βιογραφία,αλλά ως στοιχείο της Ελληνικής ιστορίας.

Ήταν μια επίπονη εργασία έξη ετών για την συλλογή των στοιχείων και αξιοποίησής τους, για να έχουμε στα χέρια μας αυτό το εξαιρετικό βιβλίο,που θα μπορούσε μέρος αυτού να μπει στα σχολεία.

Αυτό που συναρπάζει τον αναγνώστη είναι η απόλυτα τεκμηριωμένη γραφή του συγγραφέα του και οι απανωτές εκπλήξεις της αφήγησης, που μπορεί κανείς να το διαβάσει και σαν μυθιστόρημα. Που, ωστόσο, δεν είναι.

 

Η Ιωάννα Στεφανόπολι δε διακρίθηκε ως “ακτιβίστρια” για τα δικαιώματα των γυναικών, αλλά με την πένα, τη γνώση και την οξυδέρκειά της αγωνίστηκε επί δεκαετίες, ισότιμα με τους άνδρες συναδέλφους της στον δύσκολο στίβο της ενημέρωσης. Αφήνοντας πίσω της μια τεράστια κληρονομιά, με άγνωστες σελίδες της νεότερης ιστορίας μας”.

Από το Προλογικό Σηµείωµα του Βασίλη Βασιλικού

Στο βιβλίο που στηρίζεται στο ιστορικό αρχείο της Ιωάννας Στεφανόπολι ξεδιπλώνονται οι παρεμβάσεις της στη διάκρκεια της νέας τετραετίας του Ελ. Βενιζέλου 1928-32, στη δικτατορία του Μεταξά ,αλλά́ και στην υπόθεση Μπελογιάννη όπου καλείται από την κυβέρνηση Πλαστήρα να γράψει ένα βιβλίο στα γαλλικά προκειμένου να καταλαγιάσουν οι παγκόσμιες αντιδράσεις για τις εκτελέσεις του Νίκου Μπελογιάννη και των συντρόφων του.

Και μια σημαντική ιστορική λεπτομέρεια: Η Ιωάννα Στεφανόπολι κατάγεται από την οικογένεια των Στεφανόπουλων που το 1670 κατέφυγαν από την Μάνη στην Κορσική για να γλυτώσουν από τον Οθωμανικό ζυγό. Μέλη της οικογένειας ήρθαν αργότερα σε επαφή με τον Ναπολέοντα Βοναπάρτη, ο οποίος τους έστειλε το 1797 στην Ελλάδα για να ξεσηκώσουν τους Ελληνες κατά των Τούρκων. Στο βιβλίο αναφέρονται συγκλονιστικά ιστορικά στοιχεία -πάντα με βάση το ιστορικό αρχείο της Ιωαννας Στεφανόπολι- για τη σχέση του Ναπολέοντα με την Ελλάδα.

Την εκδήλωση θα συντονίσει η Δημοσιογράφος της ΕΡΤ3 Γεωργία Λοτσοπούλου. Ενώ θα μιλήσουν οι:Θεώδορος Τοσουνίδης,δημοσιογράφος, Ροδούλα Τσιότσιου, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Δήμητρα Κογκίδου καθηγήτρια του ΑΠΘ και Καλυψώ Γούλα, Δικηγόρος.

Η φωτογραφία της Ιωάννας Στεφανόπολι στο εξώφυλλο προέρχεται από το Αρχείο Ιωάννας Στεφανόπολι – Ιστορικά Αρχεία Μουσείου Μπενάκη.

Δεσποινίς Στεφανόπολι» το νέο βιβλίο του δημοσιογράφου Μιχάλη Ψύλλου - e-thessalia.gr

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λιβάνη

Δείτε φωτογραφίες από την παρουσίαση:

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.