Αγιά Σοφιά: “Καλή τύχη” – Τι γράφουν οι περγαμηνές που βρέθηκαν μέσα σε κρύπτη

Τις πρώτες εκτιμήσεις για τις περγαμηνές που βρέθηκαν μέσα σε κρύπτη στην Αγιά Σοφιά, έκανε ο ιστορικός τέχνης Selçuk Eracun.

«Οι περγαμηνές δεν είναι γραμμένες στα εβραϊκά, όπως είχε γραφτεί αρχικά» ανέφερε ο Selçuk Eracun, μιλώντας στο CNN Turk, ενώ πρόσθεσε ότι «μία είναι γραμμένη στα ρουμανικά και μία γραμμένη με ρουνική γραφή».

«Κάποιες περγαμηνές περιέχουν ευχές. Το άτομο που έγραψε την περγαμηνή στα ρουμανικά, εύχεται καλή τύχη για την οικογένειά του. Επίσης γράφει για το όνειρό του να ζήσει στην Αμερική. Υπάρχουν και τα ονόματα από τα παιδιά της οικογένειάς του» ανέφερε.

Και συνέχισε: «Η άλλη περγαμηνή περιέχει γραφή παρόμοια με το ρουνικό αλφάβητο, που χρησιμοποιείται στη Σκανδιναβία».

Αγιά Σοφιά περγαμηνές

Αγιά Σοφιά περγαμηνές

Αγιά Σοφιά περγαμηνές

Αγιά Σοφιά: «Δεν είναι πολύ παλιές οι περγαμηνές»

«Όπως μπορούμε να δούμε, δεν είναι πολύ παλιές οι περγαμηνές. Όσοι πηγαίνουν στην Αγιά Σοφιά για να προσευχηθούν, γράφουν ευχές και τις αφήνουν. Είναι παράδοση» δήλωσε ο ιστορικός τέχνης.

«Δεν είναι ασυνήθιστο να βρεθούν περγαμηνές σε κρύπτες στους τοίχους, καθώς τα μάρμαρα πέφτουν συχνά» κατέληξε.

https://twitter.com/Meral_Akcay/status/1463945746953211910?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1463945746953211910%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_c10&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.enikos.gr%2Finternational%2Fagia-sofia-kali-tychi-ti-grafoun-oi-pergamines-pou-vrethikan-mesa-se-krypti%2F1714523%2F

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.