Δύο εξαιρετικές ειδήσεις: Νομοσχέδιο Μενέντεζ για την ενίσχυση της Ελλάδας και κάθοδος της Exxon Mobil στην ΑΟΖ

Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Ρομπέρτ Μενέντεζ (από το Νιου Τζέρσεϊ), ενέταξε στο πακέτο του προϋπολογισμού του αμερικανικού Πενταγώνου, τροπολογία του νομοσχεδίου του, που αφορά την περαιτέρω ενδυνάμωση των σχέσεων με την Ελλάδα και την υποστήριξη των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Την ίδια στιγμή, 24 ώρες μετά, εκδόθηκε NAVTEX από τον Σταθμό της Λάρνακας, για πραγματοποίηση των επιβεβαιωτικών γεωτρήσεων της Exxon Mobil, όπως αποκάλυψε ο συνάδελφος Νίκος Μελέτης.

Θα πραγματοποιηθούν από τις 19 Νοεμβρίου έως τις 30 Ιανουαρίου στην κυπριακή ΑΟΖ, στο οικόπεδο 10, στο σημείο Γλαύκος.

Πρόκειται για δύο εντυπωσιακές εξελίξεις.

Ο δημοσιογράφος σημείωσε σχετικά αναφερόμενος στην προσπάθεια του γερουσιαστή Μενέντεζ,ο οποίος προσπαθεί να βοηθήσει πολλαπώς την Ελλάδα:

Σε ότι αφορά το νομοσχέδιο ελπίζουν όσοι αναμειγνύονται σε αυτό να κυλήσουν όλα ομαλά και να μην βρεθεί, ας πούμε, κάποιος φιλότουρκος γερουσιαστής να αντιταχθεί σε αυτό. Στο στρατόπεδο του προέδρου της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων επικρατεί μεγάλη αισιοδοξία.

Την προσπάθεια του κ. Μενέντεζ υποστηρίζουν οι ακτιβιστές της ελληνικής Ομογένειας, οι οποίοι βρέθηκαν στην Ουάσιγκτον και πραγματοποίησαν σημαντικές επαφές με βουλευτές και γερουσιαστές για να στηριχθεί η νέα πρωτοβουλία του κ. Μενέντεζ.

Το νομοσχέδιο έχει τίτλο «Αμυντική και Διακοινοβουλευτική συνεργασία των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας.

Με το νομοσχέδιο του κ. Μενέντεζ, η Αμερική έχει την υποχρέωση να βοηθήσει στον εκσυγχρονισμό των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, να στηρίξει την αγορά των μαχητικών F-35, στην περίπτωση που η Ελλάδα θα ήθελε να τα προμηθευτεί.

Προβλέπει επίσης την συνέχιση των επενδύσεων στην Ελλάδα και στις Ένοπλες Δυνάμεις μέσω αμερικανικών οργανισμών, στήριξη της τριμερούς με το Ισραήλ και ανάδειξη του ρόλου της χώρας μας ως πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Να θυμίσουμε ότι το νομοσχέδιο είχε εγκριθεί τον περασμένο Ιούνιο από την Επιτροπή της οποίας προεδρεύει ο κ. Μενέντεζ και στόχος όπως είπαμε είναι να εγκριθεί μέσω του προϋπολογισμού του υπουργείου Άμυνας, του γνωστού NDAA.

Η κρίσιμη ψηφοφορία αναμένεται στο τέλος του μήνα, αμέσως μετά την Εορτή των Ευχαριστιών.

Ακολούθως, για να γίνει νόμος του αμερικανικού κράτους θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία και της Βουλής των Αντιπροσώπων, την οποία ελέγχουν την κατάσταση οι Δημοκρατικοί, αν και πρέπει να υπογραμμίζουμε, ότι μαζί με τον γερουσιαστή Μενέντεζ έχουν συνταχθεί και Ρεπουμπλικάνοι συνάδελφοι του.

Το βίντεο της ανταπόκρισης του αναλυτή του OPEN και αρθρογράφου της Hellas Journal ακολουθεί:

(ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ)

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.