Αντίδραση της Αθήνας για τη συμφωνία Ισπανίας-Τουρκίας – Τι επισημαίνουν διπλωματικές πηγές

Η ελληνική πλευρά έχει εγείρει επανειλημμένα το ζήτημα της εξαγωγής οπλικών συστημάτων ευρωπαϊκών κρατών προς την Τουρκία, επισημαίνουν διπλωματικές πηγές, αναφορικά με τις δηλώσεις περί σύναψης αμυντικής συνεργασίας της Ισπανίας με την Τουρκία. Όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, το ζήτημα αυτό είχε τεθεί μετ’ επιτάσεως από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη κατά τη σχετική συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Οκτώβριο του 2020.

Στο πλαίσιο αυτό, τονίζουν πως ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε αποστείλει επιστολή στην τότε Ισπανίδα ομόλογό του Αράντσα Γκονθάλεθ Λάγια (Arancha González Laya) τον Οκτώβριο του 2020, στην οποία υπενθύμιζε την υποχρέωση των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να σέβονται την Κοινή Θέση 2008/944, η οποία υπογραμμίζει:

“Τα κράτη – μέλη είναι αποφασισμένα να αποτρέψουν την εξαγωγή στρατιωτικής τεχνολογίας και εξοπλισμού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εσωτερική καταστολή ή διεθνείς επιθετικές ενέργειες, ή να συμβάλει σε περιφερειακή αποσταθεροποίηση’.

Οι ίδιες πηγές, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, υπενθυμίζουν ότι το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων υιοθέτησε Συμπεράσματα στις 14 Οκτωβρίου 2019, στα οποία επανέλαβε την ανωτέρω κοινή θέση, με αφορμή την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη Βόρεια Συρία.

Τονίζουν, επίσης, ότι το ζήτημα αυτό, καθώς ο εν γένει αποσταθεροποιητικός ρόλος της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, τέθηκε και κατά τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών με τον νέο Ισπανό ομόλογό του Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες (José Manuel Albares), κατά τη διάρκεια διμερούς συνάντησης τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Οικονόμου: Αυτονόητο ότι τα κράτη-μέλη δεσμεύονται από τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Ερωτηθείς για το θέμα κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως “είναι αυτονόητο ότι τα κράτη-μέλη δεσμεύονται από τις αποφάσεις, τις διακηρύξεις και τις προσεγγίσεις του Συμβουλίου γύρω από θέματα που αφορούν τις σχέσεις μελών-κρατών της Ένωσης με την Τουρκία και την παραβατικότητα της Τουρκίας σε σχέση με το διεθνές Δίκαιο. Υπό το πρίσμα αυτό, όφειλε ο Σοσιαλιστής πρωθυπουργός της Ισπανίας να λάβει υπόψη του στις συζητήσεις αυτές, την συνολική στάση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου”.

“Θα δούμε πώς θα εξελιχθεί η υπόθεση αυτή. Σημειώνω ότι και στο εσωτερικό της Ισπανίας ο αρχηγός της αντιπολίτευσης έχει εκφράσει την αντίθεσή του, την ενόχλησή του στην εξέλιξη αυτή”, κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.