Πολυτεχνείο: Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις με την πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία

Χιλιάδες άνθρωποι όλων των ηλικιών, τιμούν και φέτος την επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Οι εκδηλώσεις μνήμης για την συμπλήρωση 48 ετών από την εξέγερση των φοιτητών, που οδήγησε στην πτώση της Χούντας, θα κορυφωθούν με την καθιερωμένη πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία. Η Αθήνα θυμίζει “φρούριο” καθώς ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί σε κεντρικά σημεία της πρωτεύουσας, απ’ όπου και θα περάσει η μεγάλη πορεία.

Οι πύλες του Πολυτεχνείου έκλεισαν λίγο μετά τις 13:30. Οι φοιτητικοί σύλλογοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από το κτίριο και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν προς την πλατεία Κλαυθμώνος και το άγαλμα του Κολοκοτρώνη, όπου γίνονται οι προσυγκεντρώσεις του κύριου όγκου των διαδηλωτών, που θα συμμετάσχουν στην πορεία προς την πρεσβεία των ΗΠΑ.

Πολυτεχνείο πορεία

Σε εξέλιξη βρίσκεται η πορεία του μπλοκ της ΠΑΣΠ, με την αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου.

Λόγω των κινητοποιήσεων θα τίθενται σε ισχύ έκτακτες έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις. Αυτή την ώρα, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην Πανεπιστημίου, την Αμαλίας και την Β. Σοφίας, από το ύψος του ξενοδοχείου Χίλτον.

Πολυτεχνείο

Υπενθυμίζεται ότι με εντολή της αστυνομίας, έχει κλείσει από τις 15:00 ο σταθμός του μετρό “Μέγαρο Μουσικής”, ενώ στις 16:30 θα κλείσουν και οι σταθμοί “Σύνταγμα” και “Ευαγγελισμός”. Οι συρμοί θα διέρχονται από τους σταθμούς αυτούς χωρίς να πραγματοποιούν στάσεις.

Τροποποιήσεις θα υπάρξουν και σε δρομολόγια των γραμμών λεωφορείων και τρόλεϊ σε οδούς περιμετρικά του Πολυτεχνείου και στο κέντρο της πόλης, σύμφωνα με τις υποδείξεις της ΕΛΑΣ.

«Φρούριο» η Αθήνα με 6.000 αστυνομικούς

Δρακόντεια είναι τα μέτρα ασφαλείας της Αστυνομίας στην Αθήνα, λόγω των εκδηλώσεων για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Όπως προβλέπει το επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ, περισσότεροι από 6.000 αστυνομικοί βρίσκονται επί ποδός.

Πολυτεχνείο

Παράλληλα, ενισχύεται η φύλαξη Πανεπιστημίων και άλλων κυβερνητικών κτιρίων για τυχόν καταδρομικές επιθέσεις ή και καταλήψεις.

Αυξημένη θα είναι η αστυνομική παρουσία και στα Εξάρχεια. Ελικόπτερα και drone της Αστυνομίας θα δίνουν ζωντανή εικόνα στο Κέντρο Επιχειρήσεων, ενώ οι αστυνομικοί έχουν εντολές να προχωρούν και σε προληπτικούς ελέγχους.

Πολυτεχνείο

Ένταση και διαπληκτισμοί με το “καλημέρα”

Σκηνικό έντασης επικράτησε στο Πολυτεχνείο, τόσο το πρωί όσο και αργότερα το μεσημέρι, όταν έσπασαν την κάμερα του συνεργείου του MEGA. Σύμφωνα με πληροφορίες, ένας άνδρας, ο οποίος  φορούσε μαύρη κουκούλα, κλώτσησε το τρίποδο στο οποίο βρισκόταν η κάμερα του τηλεοπτικού σταθμού.

Ο οπερατέρ προσπάθησε να τον σταματήσει όμως στη συνέχεια ο άνδρας άρπαξε την κάμερα, την πέταξε κάτω και την έσπασε.  Το περιστατικό έγινε πριν από λίγα λεπτά, μπροστά από την πύλη του Πολυτεχνείου.

Από νωρίς το πρωί της Τετάρτης, εκπρόσωποι κομμάτων αλλά και απλός κόσμος προσήλθε στον χώρο για να αφήσει ένα λουλούδι και να τιμήσει την 48η επέτειο από την εξέγερση κατά της δικτατορίας των συνταγματαρχών.

Αρχικά οι τόνοι ανέβηκαν όταν στο Πολυτεχνείο έφτασαν ο Χαράλαμπος Αθανασίου και ο Χάρης Θεοχάρης. Ομάδα ατόμων, πιθανόν φοιτητές, αντέδρασαν στην παρουσία των δύο βουλευτών της ΝΔ, οι οποίοι πήγαν να καταθέσουν στεφάνι εκ μέρους της διακοινοβουλευτικής Επιτροπής.

Πολυτεχνείο - Χαράλαμπος Αθανασίου

Τα συγκεκριμένα άτομα τούς απώθησαν, ενώ κάποιοι πέταξαν και το στεφάνι. Νέα ένταση προκλήθηκε όμως και λίγο αργότερα μεταξύ συγκεντρωμένων στον προαύλιο χώρο.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ1, μέλη συνδικαλιστικών οργανώσεων που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησαν να μπουν στο Πολυτεχνείο για να καταθέσουν στεφάνι στο πλαίσιο του εορτασμού της επετείου και φοιτητές που βρίσκονταν στην είσοδο, δεν τους το επέτρεψαν.

Πολυτεχνείο - ένταση

Οι φοιτητές προσπάθησαν να βγάλουν από τον χώρο τους συνδικαλιστές και τους απωθούσαν με σπρωξίματα, ενώ φώναζαν συνθήματα.

Πολυτεχνείο - ένταση

Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, με επικεφαλής το Γραμματέα του κόμματος, Δημήτρη Τζανακόπουλο κατέθεσε αργότερα στεφάνι, στο μνημείο του Πολυτεχνείου.

Στην αντιπροσωπεία μετείχαν ακόμη η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, Όλγα Γεροβασίλη, βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης και κομματικά στελέχη.

Πολυτεχνείο: Οι δηλώσεις Αθανασίου – Θεοχάρη μετά το «μπλόκο» στην κατάθεση στεφάνου

Δηλώσεις έκαναν ο Χαράλαμπος Αθανασίου και ο Χάρης Θεοχάρης μετά την ένταση που προκλήθηκε και το «μπλόκο» στην κατάθεση  στεφάνου από την Διακοινοβουλευτική Επιτροπή στο Πολυτεχνείο.

Όπως είπε ο Χαράλαμπος Αθανασίου, «η Βουλή των Ελλήνων τιμά σήμερα τον αγώνα του ελληνικού λαού και ειδικά των σπουδαστών μας. Αγώνας για τη Δημοκρατία και την Ελευθερία. Ο αγώνας κατά της Δικτατορίας ήταν υπερκομματικός. Δεν είχε πολιτικό χρώμα. Η ιδεολογία του ήταν μία».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «αγώνας για κοινωνική δικαιοσύνη, αγώνας για την Ελλάδα. Κανένα κόμμα, κανένας πολιτικός σχηματισμός, καμία πολιτική παράταξη δεν αποφάσισε και οργάνωσε την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Η ατομική ευθύνη που χαρακτηρίζει τις δημοκρατίες στα κράτη δικαίου είναι αυτή που διήγειρε τη συλλογικότητα και ένωσε τις φωνές όλων».

Ο κ. Αθανασίου υποστήριξε ακόμη ότι «συνεπώς όποιοι προσπαθούν να οικειοποιηθούν τους αγώνες του ελληνικού λαού, το Πολυτεχνείο και το ελεύθερο φρόνημα προσβάλλουν την ιστορία. Τα παιδιά αυτά, όταν εμείς ήμασταν εδώ, ήταν αγέννητα ή ήταν στις κούνιες τους και τα θήλαζαν. Η μέρα σήμερα είναι ιερή και πρέπει να τους συγχωρήσουμε και να τους κατανοήσουμε».

Πολυτεχνείο στεφάνι

Θεοχάρης: Σήμερα τιμούμε την αστείρευτη δύναμη του ελληνικού λαού για ελευθερία

Ο Χάρης Θεοχάρης με τη σειρά του τόνισε ότι «σήμερα τιμούμε και γιορτάζουμε την αστείρευτη δύναμη του ελληνικού λαού και τη θέλησή του για ελευθερία, για αυτοδιάθεση, για τη Δημοκρατία».

Όπως τόνισε ο ίδιος, «αυτή η δύναμη είναι ζωντανή πάντα και θα συνεχίσει να είναι ο φύλακας της αυτοδιάθεσης της χώρας μας. Τα παιδιά πάντα δείχνουν τον δρόμο, το ν έδειξαν τότε και πάντα πρέπει να τα ακούμε. Όμως πάντοτε πρέπει μόνοι μας συνολικά να αποφασίζουμε με τις δημοκρατικές διαδικασίες που έχει θέσει ο ελληνικός λαός. Αυτόν τιμούμε, αυτόν υπηρετούμε».

 

ΦΩΤΟ: ΙΝΤΙΜΕ

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.