Κορονοϊός: Η επιδείνωση στους “σκληρούς δείκτες” πυροδοτεί σενάρια για νέα μέτρα

Η επιδείνωση των “σκληρών δεικτών” πυροδοτεί εκ νέου σενάρια περί λήψης περαιτέρω μέτρων για τους ανεμβολίαστους πολίτες, σε μία προσπάθεια να μπει φρένο στο τέταρτο κύμα της πανδημίας, που πλήττει σφοδρά τη χώρα μας. Τα ημερήσια κρούσματα κορονοϊού παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα, έπειτα από ένα σερί αρνητικών ρεκόρ που καταγράφηκαν τα προηγούμενα 24ωρα, ενώ τα στοιχεία για τους θανάτους, τις νοσηλείες και τους διασωληνωμένους ασθενείς φανερώνουν ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα είναι εξαιρετικά δύσκολο.

Είναι ενδεικτικό, ότι την Τετάρτη ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι επιβεβαιώθηκαν 7.105 νέα κρούσματα κορονοϊού, 70 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από επιπλοκές της νόσου, ενώ οι διασωληνωμένοι ασθενείς ανήλθαν σε 489. Το 82.82% των διασωληνωμένων ασθενών είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και το 17.18% είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Καθώς τα κρούσματα αυξάνονται, μεγαλώνει και η πίεση στα νοσοκομεία της χώρας, με τις εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 σε όλη την επικράτεια να ανέρχονται σε 429 (ημερήσια μεταβολή +4.38%) και τον μέσο όρο εισαγωγών του 7ημέρου να διαμορφώνεται σε 385 ασθενείς.

Τα στοιχεία αυτά προκαλούν προβληματισμό και ανησυχία στους ειδικούς και τις αρχές, που παρακολουθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα. Από την κυβέρνηση συνεχίζουν να αποκλείουν κατηγορηματικά το σενάριο ενός καθολικού lockdown και αναμένουν το πώς θα εξελιχθεί η εφαρμογή των μέτρων που έχουν τεθεί σε ισχύ από το Σάββατο. Πόσο δηλαδή τα μέτρα αυτά θα βοηθήσουν στο να μπει φρένο στην αυξητική πορεία της πανδημίας. Ωστόσο, φαίνεται πως προετοιμάζονται και για κάθε ενδεχόμενο. Στο πλαίσιο αυτό, φαίνεται πως στο “τραπέζι” βρίσκονται συγκεκριμένα μέτρα που θα αφορούν ξανά τους ανεμβολίαστους πολίτες, οι οποίοι ήδη βρίσκονται σε “κλοιό”.

Κορονοϊός: “Κλειδώνουν” νέα μέτρα για τα σούπερ μάρκετ και το λιανεμπόριο

Οι πληροφορίες που μετέδωσε το Mega, αναφέρουν ότι τα μέτρα που εξετάζονται από την κυβέρνηση αφορούν στα σούπερ μάρκετ, όπου έχουν ελεύθερη πρόσβαση και οι ανεμβολίαστοι πολίτες, και στο λιανεμπόριο. Αναφορικά με τα σούπερ μάρκετ, εξετάζεται το σενάριο να επιτρέπεται ένας πελάτης ανά 7 τ.μ. ή ακόμη και ανά 9 τ.μ., αντί ενός πελάτη ανά 2 τ.μ. που ισχύει σήμερα.

Υπό εξέταση φαίνεται πως βρίσκεται και το όριο των πελατών σε μεγάλα εμπορικά καταστήματα, με δεδομένο ότι θα αποτελούν “πόλο έλξης” λόγω και της επιδείνωσης των καιρικών συνθηκών.  Πληροφορίες αναφέρουν, επίσης, ότι αυτή την εβδομάδα θα υπάρξει επίταξη γιατρών, ήπιας μορφής σε πρώτη φάση.

Σενάρια για σκληρό lockdown στους ανεμβολίαστους

Πάντως, όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, από την κυβέρνηση φαίνεται πως εξετάζουν το ενδεχόμενο λήψης ακόμη και πιο αυστηρών μέτρων για τους ανεμβολίαστους πολίτες. Πληροφορίες αναφέρουν πως βρίσκεται στο “τραπέζι” το σενάριο να επιτρέπεται στους ανεμβολίαστους να έχουν πρόσβαση μόνο σε σούπερ μάρκετ και φαρμακεία. Δηλαδή, να μην τους επιτρέπεται η είσοδος σε άλλους χώρους και η συμμετοχή σε άλλες δραστηριότητες, ακόμη και εάν έχουν αρνητικό τεστ. Ουσιαστικά, μιλάμε για ένα πολύ σκληρό lockdown μόνο για ανεμβολίαστους.

Ένα ακραίο σενάριο, προβλέπει ότι οι πολίτες που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο για τον κορονοϊό θα μπορούν να κάνουν αγορές σε σούπερ μάρκετ, μόνο ηλεκτρονικά. Πρόκειται για ένα ενδεχόμενο που εξετάζεται μόνο σε περίπτωση που το ΕΣΥ φτάσει στα όρια της κατάρρευσης, όπως αναφέρθηκε στο ρεπορτάζ.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.