Πότε θα γίνει ο νέος διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες – μπαίνει τάξη στην κρατική διαφήμιση

Διευκρινίσεις αναφορικά με το πότε και το πώς θα πραγματοποιηθεί τελικά ο νέος διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες έδωσε ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρης Κρέτσος, ο οποίος φιλοξενήθηκε στην εκπομπή «Αίθουσα Σύνταξης» της ΕΡΤ.
Σύμφωνα με τον κ. Κρέτσο ο διαγωνισμός καθυστερεί καθότι υπάρχει ένα ζήτημα διαφορών σχετικά με τις αμοιβές των μελών του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) το οποίο πάντως, όπως υπογράμμισε, είναι μικρής σημασίας και θα λυθεί σύντομα με Κοινή Υπουργική Απόφαση. Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής εξήγησε ακόμη ότι αριθμός των αδειών είναι συγκεκριμένος, δηλαδή έξι κανάλια υψηλής ευκρίνειας μέχρι το 2020 και ακόμη τέσσερα όταν θα δοθεί το υπόλοιπο ψηφιακό μέρισμα την ίδια χρονιά.

Αναφορικά με το τίμημα που θα κληθούν να καταβάλλουν οι υποψήφιοι καναλάρχες όταν πια θα πραγματοποιηθεί ο διαγωνισμός, ο Λευτέρας Κρέτσος εξέφρασε τη βεβαιότητα πως η νέα διαδικασία που θα αποφασιστεί από το ΕΣΡ θα είναι καλύτερη από την προηγούμενη.

Επιστρέφονται τα χρήματα στους υπερθεματιστές του διαγωνισμού για τις άδειες

Υπενθυμίζεται εν τω μεταξύ, ότι σε τροπολογία που κατέθεσε σήμερα ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς περιλαμβάνονται οι προϋποθέσεις ώστε να επιστραφούν στους αναδειχθέντες ως υπερθεματιστές του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες που είχε διεξαχθεί τον περασμένο Αύγουστο τα χρήματα που κατέβαλαν για την πρώτη δόση.

Σύμφωνα με τη σχετική έκθεση του Γενικού λογιστηρίου του Κράτους, τα ποσά τα οποία είναι επιστρεπτέα στους υπερθεματιστές του διαγωνισμού ως καταβληθέντα για την πρώτη δόση του τιμήματος (συνολικού ύψους 85 εκατ. ευρώ περίπου) παρακρατούνται ή συμψηφίζονται αυτεπαγγέλτως μόνο με ληξιπρόθεσμες βεβαιωμένες στη φορολογική διοίκηση οφειλές ή οφειλές προς οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης, οι οποίες δεν έχουν υπαχθεί σε πρόγραμμα ρύθμισης, εφόσον ο υπόχρεος συμμορφώνεται με αυτό, και δεν έχουν ανασταλεί.

Επίσης, δεν επιστρέφονται ποσά τα οποία μέχρι την έναρξη ισχύος της προτεινόμενης διάταξης ήδη παρακρατήθηκαν ή συμψηφίστηκαν με ληξιπρόθεσμες οφειλές που δεν έχουν υπαχθεί σε πρόγραμμα ρύθμισης, εφόσον ο υπόχρεος συμμορφώνεται με αυτό και δεν έχουν ανασταλεί.

Όπως σημειώνει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, από τις προτεινόμενες διατάξεις, προκαλείται σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού δαπάνη από την επιστροφή στους δικαιούχους κατά τα ανωτέρω του ποσού της πρώτης δόσης του τιμήματος, κατά το μέρος που δεν παρακρατείται ή συμψηφίζεται και δεν επιστρέφεται ως ήδη παρακρατηθέν ή συμψηφισθέν.

Μπαίνει τάξη στην κατανομή της κρατικής διαφήμισης

Στο μεταξύ σήμερα εστάλη σε όλους τους φορείς του Δημοσίου και του ευρύτερου δημοσίου τομέα επίσης από τον Νίκο Παππά εγκύκλιος αναφορικά με την τήρηση της νομοθεσίας για την κρατική διαφημιστική δαπάνη.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την απρόσκοπτη λειτουργία της διαδικασίας ελέγχου και έγκρισης διαφημιστικών δαπανών των φορέων από το αρμόδιο υπουργείο είναι οι εξής: έγκαιρη κατάθεση των προγραμμάτων επικοινωνιακής προβολής, υποβολή προγραμμάτων με ρεαλιστικά χαρακτηριστικά και προοπτική υλοποίησης, τήρηση της κατανομής των διαφημιστικών δαπανών στα μέσα μαζικής ενημέρωσης κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 4 του Π.Δ. 261/1997, ιδιαιτέρως σε ό,τι αφορά την ποσόστωση των περιφερειακών μέσων ενημέρωσης, η οποία ανέρχεται στο 30% της συνολικής, ανά φορέα, προϋπολογιζόμενης δαπάνης.

Σε σχετική δήλωσή του ο κ. Παππάς τόνισε πως «με τη λειτουργία του Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης τελειώνουν οι γκρίζες ζώνες και η ανομία στο διαδίκτυο. Ο νόμος υφίσταται, και, πλέον θα εφαρμόζεται. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να βάλει τάξη και στην κατανομή της κρατικής διαφήμισης, για την οποία διασφαλίζουμε την τήρηση της ποσόστωσης καταβολής του 70% για τα Μέσα πανελλαδικής εμβέλειας και του 30% υπέρ τα των Μέσων της περιφέρειας».

Άξιο αναφοράς είναι δε ότι ο αρμόδιος υπουργός κατά την χθεσινή παρουσίαση στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας του Μητρώου ηλεκτρονικών ΜΜΕ, τόνισε πως η ποσόστωση θα τηρηθεί απαρέγκλιτα και πως αν παρατηρηθούν κρούσματα μη εφαρμογής του, τότε θα επιβάλλεται στον υπόχρεο φορέα το προβλεπόμενο πρόστιμο. Σημειωτέων πως μέχρι στιγμής έχουν εγγραφεί στο μητρώο των ηλεκτρονικών μέσω ενημέρωσης περίπου 400 ιστότοποι, εκ των οποίων περίπου 200 έχουν ήδη ταυτοποιηθεί.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.