Τι αποκάλυψε ο Ιερώνυμος για τη συνάντηση με Τσίπρα, Καμμένο και Φίλη

Λεπτομέρειες από τους διαλόγους που έγιναν κατ’ ιδίαν με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Νίκο Φίλη στο Μέγαρο Μαξίμου στις 5 Οκτωβρίου, αποκάλυψε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος σήμερα, στην έκτακτη σύναξη των μελών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας.
Ο Αρχιεπίσκοπος είπε συγκεκριμένα: «Πολλή σύγχυση δημιούργησε στον χώρο της Παιδείας το θέμα της διδασκαλίας στα σχολεία του μαθήματος των Θρησκευτικών. Κομβικό σημείο στην επίλυση του προβλήματος έδωσε και δίνει η συνάντηση παραγόντων που προκάλεσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο κ. Αλέξης Τσίπρας, στο Μέγαρο Μαξίμου στις 5 Οκτωβρίου 2016».
Στην συνάντηση μετείχαν εκτός από τον πρωθυπουργό, ο κυβερνητικός εταίρος και υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος, ο τότε υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης και η Όλγα Γεροβασίλη, κυβερνητικός εκπρόσωπος, και από πλευράς Εκκλησίας τρεις μητροπολίτες, οι Μονεμβασίας και Σπάρτης Ευστάθιος, Φθιώτιδος Νικόλαος, Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαος, ο αρχιγραμματεύς της Ιεράς Συνόδου επίσκοπος Μεθώνης Κλήμης, ο νομικός σύμβουλος της ΔΙΣ Θεόδωρος Παπαγεωργίου.
Ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στα πρακτικά, σύμφωνα με τα οποία στη συνάντηση αυτή ο ίδιος ενημέρωσε τους συνομιλητές για όσα έγιναν στις συνεδρίες της Ιεραρχίας ως προς τη διδασκαλία των Θρησκευτικών, τονίζοντας ιδιαιτέρως το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός έχει δώσει το θάρρος της συνεργασίας στον Μακαριώτατο, λέγοντας ότι σε συνεργασία μας θα γίνει ό,τι καλό είναι να γίνει για τον λαό μας και τις καλές σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας.
Μετά πολλή συζήτηση, όπως λέει, ο κ. Πρωθυπουργός έκανε την πρότασή του, που έχει ως εξής: «Ο διάλογος αρχίζει εκ του μηδενός, από μηδενική βάση μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας με θέμα τον εμπλουτισμό του βιβλίου και από πλευράς Πολιτείας και από πλευράς Εκκλησίας αυτά τα αποτελέσματα θα αξιολογηθούν στο τέλος του διαλόγου, έως το τέλος του παρόντος χρόνου, θα ληφθούν υπ’ όψιν οι θέσεις της Εκκλησίας και θα βγει το καινούριο βιβλίο. Ως τότε θα δοθεί η εντολή να χρησιμοποιείται το υπάρχον βιβλίο για να βοηθηθούν οι καθηγητές».
Όταν τελείωσε η συνάντηση, πήρε ο Αρχιεπίσκοπος τον πρωθυπουργό κατά μέρος και του είπε: «Κύριε πρόεδρε, το αδύνατο σημείο μας είναι μήπως φεύγοντας αύριο δούμε να γίνεται το αντίθετο».
Ο πρωθυπουργός απάντησε: «Ή έχουμε λόγο και τον τηρούμε ή δεν αξίζει η συζήτηση που κάνουμε!».
Όταν ρωτήθηκε ο κ. Φίλης πώς βλέπει τα πράγματα και ποια είναι η θέση του, η απάντησή του ήταν «Τι με ρωτάτε; Εγώ είμαι υπουργός, εργάζομαι κάτω από τον πρωθυπουργό, η εντολή, η άποψη και η θέληση του πρωθυπουργού είναι για μένα γραμμή και υποχρέωση».
Ο Αρχιεπίσκοπος «εξ αιτίας των διαφορετικών δημοσίων δηλώσεων του Υπουργού κ. Φίλη, μετά την λήξη της συναντήσεως», έβαλε το Γραφείο Τύπου της Ι. Συνόδου να επικοινωνήσει με την Κυβερνητική Εκπρόσωπο Ὀλγα Γεροβασίλη, η οποία τον διαβεβαίωσε ότι για το μάθημα των Θρησκευτικών ισχύουν τα όσα ειπώθηκαν στη χθεσινή συνάντηση με τον Πρωθυπουργό και γι’ αυτό κάθε άλλη ενέργεια είναι προσωπικές ερμηνείες του καθενός.

Πηγή: romfea.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.