Πρόταση από φορέα να πολιτογραφηθεί ο Julian Assange των Wikileaks ως Έλληνας

«Η λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Julian Assange, ιδρυτής του Wikileaks, με τη εξαετή απομόνωσή του στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο φαίνεται ότι θα μπορούσε να βρεθεί από την Ελλάδα».

Αυτό θεωρεί ο φορέας «Ελληνικό Κίνημα Άμεσης Δημοκρατίας» και μάλιστα υπέβαλλε τη σχετική πρόταση, με επιστολή του στο Υπουργείο Εσωτερικών, στην οποία ζητείται να πολιτογραφηθεί ο ιδρυτής του Wikileaks ως Έλληνας.

Αναφέρεται στο σχετικό δελτίο Τύπου του φορέα «Ελληνικό Κίνημα Άμεσης Δημοκρατίας»:

«Λίγο πριν από τα Χριστούγεννα υποβλήθηκε πρόταση στο Υπουργείο Εσωτερικών για την πολιτογράφηση του Julian Assange ως Έλληνα, με επιστολή από το Ελληνικό Κίνημα Άμεσης Δημοκρατίας. Στην επιστολή φαίνεται ότι υπάρχει ευρύτερη κίνηση στην Ελλάδα που στηρίζει κάτι τέτοιο και αναφέρεται ότι το Υπουργείο Εσωτερικών θα μπορούσε να έχει ήδη λάβει επιστολές και από άλλους πολιτικούς φορείς που έχουν το ίδιο αίτημα. Επιστολή έχει αποσταλεί στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο και στο Γενικό Προξενείο της Αθήνας.

Η αρχική δίωξη από τη Σουηδία εναντίον του Assange με κατηγορίες σεξουαλικής παρενόχλησης η οποία δεν έγινε πιστευτή από τους περισσότερους, τελικά αποσύρθηκε και δεν ασκήθηκε καμία δίωξη εναντίον του αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό για να μπορεί να κυκλοφορεί ελεύθερος. Λόγω του ότι ήταν εμφανές ότι οι Σουηδοί κινήθηκαν σε συνεργασία με τους Αμερικανούς, έτσι ώστε να τον συλλάβουν και τον εκδώσουν στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Assange ζήτησε άσυλο από τον Ισημερινό και ο πρώην Πρόεδρος της χώρας τού έδωσε άσυλο και από τότε παραμένει μέσα στην Πρεσβεία του Λονδίνου.

Η πολιτική αλλαγή στη Χώρα έφερε έναν Πρόεδρο ο οποίος δημόσια ανέφερε ότι θεωρεί τον Assange ως πρόβλημα το οποίο έχει κληρονομήσει από τον προηγούμενο Πρόεδρο και σε συνδυασμό με την αλλαγή κυβερνητικής πολιτικής και την προσέγγιση με τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Λονδίνο έχουμε φτάσει σε σημείο ο Ισημερινός να ετοιμάζεται για αφαίρεση της υπηκοότητας Ιημερινού που έχει δοθεί στον Assange και αφετέρου να διακοπεί η παροχή ασύλου και να τον πετάξουν έξω από την πρεσβεία όπου οι Βρετανοί θα τον συλλάβουν διότι με την αναζήτηση ασύλου παραβίασε τους όρους της αναστολής που του είχαν δώσει για να μην φυλακιστεί. Μία σύλληψή του και φυλάκιση είτε θα ακολουθηθεί από έκδοσή του στις ΗΠΑ είτε (όπως εκφράστηκαν φόβοι) σε ατύχημα ή «αυτοκτονία». Η Βρετανία, Σουηδία και οι ΗΠΑ έχουν αγνοήσει ακόμη και την Αναφορά της Ομάδας Εργασίας του ΟΗΕ για Αυθαίρετη Κράτηση, η οποία ξεκάθαρα αξιολογεί ότι ο Assange βρίσκεται υπό καθεστώς αυθαίρετης κράτησης.

Η διαδικασία τιμητικής πολιτογράφησης δημιουργεί νομικό και πρακτικό σύνδεσμο του Julian Assange με την Ελλάδα (και την Ε.Ε.) με αποτέλεσμα αφ’ ενός να έχει νομική σχέση με την Ελλάδα για να μεταφερθεί (ή έστω «απελαθεί» τυπικά) από την πρεσβεία του Ισημερινού και αφ’ ετέρου να καθίσταται απαγορευτικά ασύμφορη (για τις ΗΠΑ και Βρετανία) κάθε αυθαίρετη ενέργεια εναντίον του όταν (διότι αυτό αναμένεται ως γεγονός πια) η πρεσβεία του Ισημερινού τον απομακρύνει από τις εγκαταστάσεις της.

Αναμένεται κάποιας μορφής εμπλοκής και Υπηρεσιών του ΟΗΕ για την προστασία του Assange, διότι η ενέργεια πολιτογράφησης (συνεπώς και έμπρακτης προστασίας) του Assange υλοποιεί την απαίτηση του ΟΗΕ (που εκφράστηκε από την Ομάδα Εργασίας του ΟΗΕ για Αυθαίρετη Κράτηση) να επιτραπεί στον Assange να φύγει ελεύθερα από την πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο. Η έναρξη διαδικασίας πολιτογράφησής του, δημιουργεί μία ασφαλή νομική δίοδο για μετάβαση στην Ελλάδα (σε έδαφος όπου εφαρμόζεται η ευρωπαϊκή νομοθεσία προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων) έξω από την βρετανική δικαιοδοσία».

Δείτε την επιστολή προς το υπουργείο Εσωτερικών εδώ. 

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.