Facebook – Στη δημοσιότητα η λίστα επικίνδυνων ατόμων και οργανώσεων – Ανάμεσα τους η Χ.Α και ο «Καιάδας»

Για να αντικρούει τις κατηγορίες ότι βοηθάει τρομοκρατικές οργανώσεις να διαδίδουν την προπαγάνδα τους το Facebook απαγορεύει εδώ και χρόνια στους χρήστες να αναφέρονται είτε σε σχόλια, είτε σε αναρτήσεις τους, σε άτομα ή ομάδες που προωθούν τη βία.

Οι περιορισμοί αυτοί χρονολογούνται πίσω στο 2012, όταν ενόψει του αυξανόμενου συναγερμού στο Κογκρέσο και στα Ηνωμένα Έθνη για διαδικτυακή στρατολόγηση τρομοκρατών, το Facebook πρόσθεσε στα Κοινοτικά Πρότυπα απαγόρευση «οργανώσεων με ιστορικό τρομοκρατικής ή βίαιης εγκληματικής δραστηριότητας».

Τα τελευταία χρόνια η πολιτική αυτή γίνεται όλο και πιο εμφανής, ιδιαίτερα μετά τα τελευταία επεισόδιο που σημειώθηκαν στο Καπιτώλιο.

Η ιστοσελίδα Intercept φέρνει στο «φως» τη λίστα DIO (Dangerous Individuals and Organizations), μια λίστα «επικίνδυνων ατόμων και οργανώσεων», η οποία είναι χτισμένη πάνω σε μια «μαύρη λίστα» με πάνω από 4.000 άτομα και ομάδες, συμπεριλαμβανομένων πολιτικών, συγγραφέων, φιλανθρωπικών οργανώσεων, νοσοκομείων, εκατοντάδων μουσικών παραστάσεων και ιστορικών προσώπων.

Ωστόσο, αν και οι οργανώσεις και τα πρόσωπα τα οποία συμπεριλαμβάνονται στη λίστα αποτελούν όντως απειλή, όπως η ISIS ή ακροδεξιές ομάδες -ακόμα και ελληνικές, οι επικριτές της, κάνουν λόγο για προσπάθειες περιορισμού ελευθεριών στο όνομα της αντιτρομοκρατικής καθώς και για ένα ακαταλόγιστο σύστημα που τιμωρεί «δυσανάλογα ορισμένες κοινότητες».

Παρά τους ισχυρισμούς του Facebook ότι η αποκάλυψη της λίστας θα έθετε σε κίνδυνο τους υπαλλήλους της, η επιτροπή επιτήρησης της εταιρείας συνέστησε επίσημα τη δημοσίευσή της σε πολλές περιπτώσεις , τον Αύγουστο, επειδή οι πληροφορίες είναι προς το δημόσιο συμφέρον.

Οι κατηγορίες και οι βαθμίδες

Το Intercept διαχώρισε την λίστα DIO στις κατηγορίες: Μίσος, Έγκλημα, Τρομοκρατία, Στρατιωτικοποιημένα Κοινωνικά Κινήματα και Βίαιοι Μη Κρατικοί Φορείς.

Αυτές οι κατηγορίες οργανώθηκαν σε ένα σύστημα τριών επιπέδων σύμφωνα με κανόνες που εκδόθηκαν από το Facebook στα τέλη Ιουνίου, με κάθε βαθμίδα να αντιστοιχεί σε διαφορετικούς περιορισμούς.

Όμως, ενώ οι κατηγορίες «τρομοκρατία» και «έγκλημα» είναι εννοιολογικά ευρείες, φαίνεται να βασίζονται σε φυλετικά και θρησκευτικά κριτήρια μοιάζουν σύμφωνα με ειδικούς, αυξάνοντας την πιθανότητα το Facebook να εισάγει διακρίσεις ως προς τους περιορισμούς.

Η βαθμίδα 1 είναι η πιο αυστηρά περιορισμένη, καθώς οι χρήστες δεν επιτρέπεται να εκφράζουν οτιδήποτε θεωρείται ως έπαινο ή υποστήριξη για ομάδες και άτομα σε αυτήν την κατηγορία, ακόμη και για μη βίαιες δραστηριότητες, όπως αυτό καθορίζεται από το Facebook.

Η βαθμίδα 1 περιλαμβάνει φερόμενη τρομοκρατία, μίσος και εγκληματικές ομάδες και φερόμενα μέλη, ως τρομοκρατία να ορίζεται η «οργάνωση ή υπεράσπιση βίας κατά αμάχων» και το μίσος ως «επανειλημμένα αποανθρωποποίηση ή υπεράσπιση βλαβών εναντίον» ατόμων.

Η συγκεκριμένη κατηγορία «τρομοκρατία» του Facebook, η οποία αποτελεί το 70% της Βαθμίδας 1, αποτελείται συντριπτικά από οργανώσεις και άτομα της Μέσης Ανατολής και της Νότιας Ασίας – που εκπροσωπούνται δυσανάλογα σε όλη τη λίστα DIO, σε όλες τις βαθμίδες, όπου σχεδόν το 80% των ατόμων που αναφέρονται χαρακτηρίζονται ως τρομοκράτες.

Υπάρχουν περίπου 500 ομάδες μίσους στη Βαθμίδα 1, συμπεριλαμβανομένων των περισσότερων από 250 οργανώσεων white supremacists (υπέρμαχοι της κυριαρχίας των λευκών).

Η βαθμίδα 2, «Βίαιοι μη κρατικοί φορείς», αποτελείται κυρίως από ομάδες όπως «ένοπλοι αντάρτες» που επιδίδονται σε βία που στοχεύει κυβερνήσεις και όχι πολίτες και περιλαμβάνει πολλές παρατάξεις που πολεμούν στον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία. Οι χρήστες μπορούν να επαινούν ομάδες σε αυτήν τη βαθμίδα για τις μη βίαιες ενέργειές τους, αλλά δεν μπορούν να εκφράσουν καμία «ουσιαστική υποστήριξη» για τις ίδιες τις ομάδες.

Η βαθμίδα 3 απευθύνεται σε ομάδες που δεν είναι βίαιες αλλά επανειλημμένα συμμετέχουν σε ρητορική μίσους και φαίνεται ότι είναι έτοιμες να γίνουν βίαιες σύντομα ή παραβιάζουν επανειλημμένα τις ίδιες τις πολιτικές DIO. Οι χρήστες του Facebook είναι ελεύθεροι να συζητήσουν για τις ομάδες της κατηγορίας 3 όπως θέλουν.

Η βαθμίδα 3 περιλαμβάνει «στρατιωτικοποιημένα κοινωνικά κινήματα», τα οποία, αν κρίνουμε από τις εγγραφές του στο DIO, είναι ως επί το πλείστον ακροδεξιές αμερικανικές αντικυβερνητικές πολιτοφυλακές.

Οι Έλληνες (ακροδεξιοί) στη DIO

Η λίστα του Intercept περιλαμβάνει ακόμα και ελληνικές οργανώσεις καθώς και μουσικά συγκροτήματα, από τα οποία δεν θα μπορούσαν να λείπουν σαφώς η Χρυσή Αυγή ο… «Καιάδας» o Ηλίας Κασιδιάρης, ο Νίκος Μιχαλολιάκος, το εθνικιστικό κυπριακό πολιτικό κόμμα Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο, ενώ ανάμεσα τους βλέπουμε και τον Επαναστατικός Λαϊκός Αγώνας (ΕΛΑ).

Acherontas Hate Greece Music Band

Generation Identity of the Greeks Hate Greece

Golden Dawn Hate Greece

Greeks’ Network Hate Greece

Revolutionary People’s Struggle Terror Greece

ARMA Hellas Hate Greece, Greek

Acherontas Hate Greece Music Band

Bannerwar Hate Greek, Cyprus Music Band

Brigade Hellas Hate Greek, Cyprus Music Band

Darkthule Hate Greek, Cyprus Music Band

Der Stürmer Hate Greek, Cyprus Music Band

ELAM Hate Greek, Cyprus

Filopatria Hate Greek, Cyprus Music Band

Gauntlet’s Sword Hate Greek, Cyprus Music Band

Hellenic Stompers Hate Greek, Cyprus Music Band

Iron Youth Hate Greek, Cyprus Music Band

Ilias Kassidiaris Hate Golden Dawn

Kaiadas Hate Greek, Cyprus Music Band

Legion of Doom Hate Greek, Cyprus Music Band

Naer Mataron Hate Greek, Cyprus Music Band

Nikolaos Michaliakos Hate Golden Dawn

No Surrender (hate band) Hate Greek, Cyprus Music Band

Patris Hate Greek, Cyprus Music Band

Pogrom Hate Greek, Cyprus Music Band

Ravenbanner Hate Greek, Cyprus Music Band

Stefanos Gkekas Hate Golden Dawn, ARMA Hellas

The Shadow Order Hate Greek, Cyprus Music Band

White Pride Rockers Hate Greek, Cyprus Music Band

Wodulf Hate Greek, Cyprus Music Band

Wolfnacht Hate Greek, Cyprus Music Band

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.