O «Mπάλλος» εισέβαλε στην πρωτεύουσα

Σε εξέλιξη βρίσκεται η κακοκαιρία «Μπάλλος», με βροχές και καταιγίδες σε μεγάλο μέρος της χώρας. Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κατά το υπόλοιπο της Πέμπτης και έως το πρωί της Παρασκευής αναμένονται βροχές και καταιγίδες στο σύνολο της επικράτειας, ενώ πιθανότητα χαλαζοπτώσεων υπάρχει κυρίως σε νησιωτικές περιοχές του Ιονίου και του Αιγαίου καθώς και στα παράκτια της Πελοποννήσου, της Στερεάς και ενδεχομένως της Χαλκιδικής.

Δείτε σε πραγματικό χρόνο πώς κινείται η κακοκαιρία:

Τα φαινόμενα αναμένεται να είναι κατά τόπους ισχυρά στο Νότιο Ιόνιο, στην Πελοπόννησο, στη Στερεά και στην Εύβοια έως το πρωί της Παρασκευής  ενώ από το απόγευμα της Πέμπτης έως το πρωί της Παρασκευής κατά τόπους ισχυρά φαινόμενα θα εκδηλωθούν και στην Κεντρική και την Ανατολική Μακεδονία, στη Θράκη και στο Κεντρικό και το Βόρειο Αιγαίο.

 

Στον χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζονται ο αθροιστικός υετός που αναμένεται έως το πρωί της Παρασκευής καθώς και οι περιοχές των κατά τόπους ισχυρών φαινομένων.

O «Mπάλλος»  εισέβαλε στην πρωτεύουσα

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες πλήττουν και την Αττική, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα. Τα έντονα φαινόμενα στην Αθήνα αναμένεται να συνεχιστούν έως το μεσημέρι της Παρασκευής, ενώ υπάρχει και πιθανότητα χαλαζοπτώσεων.

Η Πυροσβεστική μέχρι στιγμής έχει δεχθεί δεκάδες κλήσεις για πλημμύρες, κυρίως σε υπόγεια στη Νέα Φιλαδέλφεια, στα Κάτω Πατήσια, στο Περιστέρι, στο Μοσχάτο αλλά και στην Κηφισιά, ενώ δέντρα έχουν πέσει σε πολλές περιοχές. Διακοπή ρεύματος υπήρξε στο Παγκράτι και το κέντρο της Αθήνας, στην περιοχή της Κουμουνδούρου.

Νωρίτερα υπήρξε και πρόβλημα με την κυκλοφορία των οχημάτων στην οδό Πειραιώς, που είχε διακοπεί σε δύο σημεία, λόγω συσσώρευσης μεγάλης ποσότητας νερού.

Μήνυμα από το 112 για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα στο Λεκανοπέδιο 

Eν τω μεταξύ, με επείγον σήμα της προς του κατοίκους του Λεκανοπεδίου, η υπηρεσία 112 προειδοποιεί για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα. Παράλληλα, καλεί τους πολίτες να αποφεύγουν άσκοπες μετακινήσεις στην περιοχή τους.

Σύμφωνα με την Τροχαία Αττικής, προβλήματα εντοπίζονται επίσης: στην Αλεξάνδρας, στη Λ. Κηφισίας, στη Λ. Ποσειδώνος, στην Αθηνών – Λαμίας (Αθηνών έως κόμβος Καλυφτάκη – έξοδος), στην Αθηνών – Λαμίας(κόμβος Καλυφτάκη έως Αθηνών – είσοδος), στο Μοσχάτο, στη Νέα Ιωνία, στον Νέο Κόσμο και στη Γλυφάδα.

Κλειστή λόγω πλημμύρας είναι η Λεωφόρος Ποσειδώνος, στο ρεύμα προς Αθήνα, ενώ το ύψος του νερού έχει αρχίσει να ανεβαίνει στον Κηφισό. Προβλήματα υπήρξαν και στην κίνηση των συρμών του Τραμ αλλά και των συρμών του Ηλεκτρικού.

Σύμφωνα με ενημέρωση της ΣΤΑΣΥ, «λόγω συσσώρευσης υδάτων, τα δρομολόγια στη Γραμμή 1 του Μετρό γίνονται στο τμήμα Ταύρος – Πειραιάς και Ομόνοια – Κηφισιά».

Στη Νέα Φιλαδέλφεια πλημμύρισε σχολικό συγκρότημα, το οποίο βρίσκεται στην οδό Εφέσου. Μαθητές έφτιαξαν γέφυρα με θρανία για να βγουν από τις τάξεις.

 

Κλειστά τα σχολεία 

Όπως έγινε γνωστό, διακόπηκε σήμερα σε όλη την Αττική η δια ζώσης λειτουργία των σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης τα οποία λειτουργούν τις απογευματινές και βραδινές ώρες, με απόφαση του περιφερειάρχη Γ. Πατούλη, ενώ κλειστά θα παραμείνουν και αύριο Παρασκευή.

Η διακοπή της λειτουργίας τους αποφασίστηκε για προληπτικούς λόγους λόγω της αναμενόμενης έντασης της κακοκαιρίας και των δυσκολιών μετακίνησης που πιθανόν προκύψουν.

Παράλληλα η επιδείνωση των έντονων καιρικών φαινομένων οδηγούν πολλούς δήμους στην απόφαση να κλείσουν για αύριο Παρασκευή 15 Οκτωβρίου, τα σχολεία όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης.Ήδη έχουν ανακοινώσει την απόφασή τους αυτή οι Δήμοι Αχαρνών, Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας, Μοσχάτου-Ταύρου, Ηρακλείου, Ελευσίνας και αναμένεται να ακολουθήσουν κι άλλοι. Οι δήμοι και οι υπηρεσίες τους Πολιτικής Προστασίας βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα, ώστε να επέμβουν άμεσα όπου χρειαστεί, ενώ τα συνεργεία τους συνεχίζουν προετοιμασίες, αποφράξεις

Πλημμύρες σημειώθηκαν και σε εκπαιδευτικά ιδρύματα της Αττικής. Το παρακάτω βίντεο δείχνει τη Σχολή Καλών Τεχνών:

 

Η κακοκαιρία προκάλεσε προβλήματα και στη Βουλή. Νερά εισχώρησαν στο περιστύλιο, ενώ έπεσε και κομμάτι από το μάρμαρο στον εξωτερικό χώρο του κτηρίου.

Βούλωσαν τα φρεάτια στην Κυψέλη

Δείτε βίντεο που έστειλε αναγνώστης από την Κυψέλη, στην οδό Σαντοβίτσης, όπου βούλωσε το φρεάτιο λόγω της έντονης βροχόπτωσης.

 

Λεωφορείο ακινητοποιήθηκε κάτω από τη γέφυρα του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, η οποία είχε πλημμυρίσει. Οι επιβάτες αναγκάστηκαν να κατέβουν από το όχημα και να περπατήσουν, με το νερό να φτάνει μέχρι τα γόνατα τους, για να φτάσουν σε ασφαλές σημείο:

 

Στον παρακάτω χάρτη φαίνονται ενδεικτικά οι συνθήκες που θα επικρατούν στο οδικό δίκτυο της χώρας το απόγευμα της Πέμπτης.

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη απευθύνει έκκληση προς τους πολίτες οι οποίοι κινούνται στην Αττική και σε περιοχές που πλήττονται από τα ακραία καιρικά φαινόμενα να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.

Δείτε φωτογραφίες:

 

Πηγή

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.