Φώφη Γεννηματά: Η μάχη με τον καρκίνο και η νέα περιπέτεια με την υγεία της – “Θα νικήσω και αυτήν τη φορά”

Μία νέα μάχη έχει να δώσει η Φώφη Γεννηματά, η οποία από το βράδυ της Δευτέρας νοσηλεύεται στον “Ευαγγελισμό” με συμπτώματα ατελούς ειλεού, κατάσταση που οφείλεται “σε υποτροπή της βασικής της νόσου”, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της διοίκησης του νοσοκομείου.

Το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει εδώ και χρόνια η Φώφη Γεννηματά επιδεινώθηκε και απαιτείται η νοσηλεία της, προκειμένου να αντιμετωπιστεί.

Φώφη Γεννηματά: Όταν έχασε και τους δύο γονείς της από καρκίνο

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά δεν έχει διστάσει να μιλήσει αρκετές φορές δημοσίως για τη μάχη που έχει δώσει με τον καρκίνο, ενώ έχει χάσει και τους δυο της γονείς, οι οποίοι πέθαναν με επτά μήνες διαφορά ο ένας από τον άλλον.

Ο Γιώργος Γεννηματάς, ιδρυτικό στέλεχος και υπουργός του ΠΑΣΟΚ, έχασε τη μάχη με τον καρκίνο, σε ηλικία 55 ετών, το 1994, ενώ επτά μήνες νωρίτερα είχε πεθάνει η σύζυγός του, Κάκια, 54 ετών, επίσης από καρκίνο. Τον Ιούνιο του 1984 και σε ηλικία 43 ετών η μητέρα της προέδρου του Κινάλ διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού. Το πάλεψε δέκα χρόνια αλλά έχασε τη μάχη.

Φώφη Γεννηματά Γιώργος Γεννηματάς

Η ίδια η κυρία Γεννηματά είχε πει σχετικά σε συνέντευξή της στα “Μεσάνυχτα” και την Ελεονώρα Μελέτη το 2020: “Παλεύαμε μέχρι την τελευταία στιγμή. Παλεύαμε όλοι… Με επτά μήνες διαφορά έφυγαν οι γονείς μου από τη ζωή. Πρώτα η μητέρα μου και μετά ο πατέρας μου. Μόνο αυτό μπορούσε να συμβεί με αυτούς τους δύο ανθρώπους. Ήταν μαζί από 14 χρόνων. Ήταν μια ζωή μαζί, ο ένας για τον άλλον…” είχε αναφέρει.

Όπως είχε υπογραμμίσει επίσης: “Το 1984, όταν αρρώστησε η μητέρα μου, πολύ δύσκολα μπορούσε να πει κανείς τη λέξη “καρκίνος”. Είχε καρκίνο στον μαστό. Ήταν περίπου ένα στίγμα για όλη την οικογένεια. Το έκρυβαν οι γυναίκες, δεν μιλούσαν. Ένας από τους λόγους που επέλεξα να μιλήσω στη συνέχεια εγώ, ήταν γιατί έπρεπε αυτό το πράγμα να το σπάσουμε. Μπορούμε να συνεχίσουμε να ζούμε, να συνεχίσουμε με αγώνα, με προσπάθεια γιατί ποτέ δεν ξεφεύγεις πράγματι από αυτήν την ιστορία αλλά δεν τελειώνει η ζωή. Δεν σταματάς να είσαι γυναίκα, έχεις δικαιώματα και πρέπει να συνεχίσεις να ζεις (…) Πολύ περισσότερο από πριν (…).

Δεν νιώσαμε ποτέ στο σπίτι ότι είχαμε έναν άρρωστο άνθρωπο. Η μητέρα μου είχε μια δίψα για τη ζωή που μας τη μετέδωσε. Χόρευε μέχρι την τελευταία στιγμή ακόμη και όταν της ήταν πολύ δύσκολο. Κανένας όμως δεν καταλάβαινε πόσο δύσκολο της ήταν. Όλα αυτά είναι πράγματα που εμένα με έχουν στιγματίσει, αυτό που είμαι σήμερα είναι γιατί έχω ζήσει αυτές τις στιγμές…

Για τον πατέρα της είχε πει: ” Ήταν εξαιρετικά δύσκολο, ειδικά για εμένα γιατί δεν είχα αποκτήσει τα δικά μου παιδιά. Όταν έχεις δικά σου παιδιά είναι πιο εύκολο να προχωρήσεις. Βυθίζεσαι. Είναι πολύ πιο δύσκολο να αντιμετωπίσεις τον θάνατο και την οργή που φέρνει για την απώλεια, ιδιαίτερα όταν είναι τόσο βίαιη, τόσο άδικη, τόσο νέοι και οι δύο”.

Στην ίδια συνέντευξη, είχε αναφέρει σε μια συγκλονιστική εξομολόγηση για τις σκέψεις που έκανε κυρίως για τα παιδιά της που απέκτησε μετά από πολύ κόπο: “Είναι εξαιρετικά δύσκολο να σκέφτεσαι ότι τα παιδιά σου μπορεί να μεγαλώσουν χωρίς εσένα. Να σκέφτεσαι ότι μπορεί η μικρή σου να μην θυμάται καν πώς είσαι, να μην θυμάται τη φωνή σου, να μην θυμάται τη μορφή σου, να μην γνωρίσει το χάδι σου”.

Και είχε προσθέσει: “Εμείς ήμασταν πολύ μεγαλύτερες όταν χάσαμε τους γονείς μας, είχαμε προλάβει να ζήσουμε μαζί τους κι έχουμε έντονες αναμνήσεις από εκείνους” συνέχισε. “Με έπιανε τρόμος στη σκέψη ότι τα παιδιά μου που απέκτησα με τόσο κόπο και προσπάθεια θα μεγάλωναν χωρίς εμένα” είχε υποστηρίξει τονίζοντας πως αυτό ήταν πολύ οδυνηρό.

Ακόμη είχε πει: “Για αρκετά χρόνια ζούσα με το σκεπτικό ότι κάποια στιγμή ο καρκίνος θα χτυπήσει και τη δική μου πόρτα. Μετά η καθημερινότητα μας ξεπέρασε, αρχίσαμε να ζούμε φυσιολογικά και το ξεχάσαμε, το βγάλαμε από τη ζωή μας”.

Σε συνέντευξή της το 2017, στον Alpha, είχε αναφερθεί και πάλι στην εποχή που πάλεψε με τον καρκίνο του μαστού. “Ο καρκίνος χτύπησε κι εμένα και την αδερφή μου, το πάλεψα σκληρά, δεν άντεχα να μεγαλώσουν τα παιδιά μου χωρίς μάνα. Είπα θα το παλέψω. Πέρασαν εννέα χρόνια και είμαι εδώ” είχε επισημάνει η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.

Πότε ξεκίνησε η μάχη κατά του καρκίνου

Η Φώφη Γεννηματά ήταν 43 ετών όταν διαγνώστηκε και εκείνη με καρκίνο του μαστού.  Ήταν Ιούνιος του 2008. Μόλις οι τακτικές εξετάσεις που έκανε λόγω κληρονομικού ιστορικού έδειξαν καρκίνο στον δεξιό μαστό, υποβλήθηκε σε επιτυχή χειρουργική επέμβαση στο Νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν.

Αμέσως μετά ταξίδεψε στη Νέα Υόρκη και εισήχθη στο Νοσοκομείο Μεμόριαλ για να ακολουθήσει την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή. Στη διάρκεια του αγώνα της κατά του καρκίνου, η Φώφη Γεννηματά δημοσιοποίησε το πρόβλημα υγείας της τονίζοντας ότι “πρέπει να μιλάμε μεταξύ μας γι΄ αυτά τα πράγματα. Η σιωπή δεν ωφελεί σε τίποτα”.

Σε δηλώσεις της στα “Νέα” λίγους μήνες μετά την περιπέτεια με την υγεία της είχε πει: “Προσπαθώ να κάνω σχέδια. Σημασία έχει να μην το βάλεις κάτω, να μην ηττηθείς στην καθημερινότητα, να μη ζεις συνέχεια κάτω από τη σκέψη τού τι χειρότερο μπορεί να συμβεί. Αυτή είναι η ιδιαιτερότητα με τον καρκίνο. Και αυτό δεν είναι εύκολο. Θέλει πολλή προσπάθεια, αυτοέλεγχο, υποστήριξη από το περιβάλλον σου και αυτό είναι το πιο σημαντικό για μένα” και είχε προσθέσει:

“Είναι σημαντικό να μοιραστείς με ανθρώπους που έχουν περάσει αυτήν την ιστορία. Το μήνυμα είναι ότι δεν πρέπει να το βάζουμε κάτω. Το παν, πέρα από την επιστήμη, είναι η ψυχολογική κατάσταση της ίδιας της γυναίκας”.

FOFI - ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ

Η νέα περιπέτεια με την υγεία της

Εκτάκτως στο νοσοκομείο “Ευαγγελισμός” νοσηλεύεται από το βράδυ της Δευτέρας η Φώφη Γεννηματά, που παρουσίασε συμπτώματα “ατελούς ειλεού”. Έπειτα από εκτενείς εξετάσεις “διαπιστώθηκε ότι η κατάσταση οφείλεται σε υποτροπή της βασικής της νόσου”, αναφέρεται στην ανακοίνωση της διοίκησης του νοσοκομείου “Ευαγγελισμός”.

Το πρόβλημα υγείας της επιδεινώθηκε και απαιτεί τη νοσηλεία της, προκειμένου να αντιμετωπιστεί.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.