Κ. Μητσοτάκης: Επένδυση-σταθμός οι νέες εγκαταστάσεις της Pfizer στη Θεσσαλονίκη

Παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη,εγκαινιάστηκαν οι νέες εγκαταστάσεις του παγκόσμιου Κέντρου Ψηφιακής Καινοτομίας και του παγκόσμιου Κέντρου Επιχειρησιακών Λειτουργιών και Υπηρεσιών της Pfizer στη Θεσσαλονίκη.

 

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε επένδυση-σταθμό τις νέες εγκαταστάσεις, κάνοντας αναφορά στη συμβολή στην απασχόληση της χώρας.

Τα γραφεία του κέντρου ψηφιακής καινοτομίας της Pfizer είναι ένα από τα έξι κέντρα της εταιρείας στον κόσμο. Όπως τόνισε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, το χρονικό της επένδυσης ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2019 και μέχρι σήμερα απασχολούνται ήδη πάνω από 300 επιστήμονες υψηλού επιπέδου στη Θεσσαλονίκη. Ενδεικτικό της σημασίας που έχει η επένδυση αυτή είναι ότι, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, στην πλήρη της εξέλιξη θα αυξήσει κατά περισσότερο από 650 εκατομμύρια ευρώ το ΑΕΠ της πόλης και θα προσφέρει στη Θεσσαλονίκη και στη Βόρεια Ελλάδα πάνω από 1.100 θέσεις εργασίας.

«Η κυβέρνηση προωθεί την καινοτομία και τον ψηφιακό μετασχηματισμό»

«Είμαι συγκινημένος που βρίσκομαι σήμερα στην Θεσσαλονίκη για την ξεχωριστή στιγμή για την Pfizer, την πόλη, αλλά και για τον Άλμπερτ, που διέπρεψε εκτός Ελλάδος. Η ανακάλυψη του εμβολίου κατά του κορωνοιού φέρει την δική του σφραγίδα» τόνισε ο πρωθυπουργός, στον χαιρετισμό του.

«Σήμερα ο ‘Αλμπερτ επιστρέφει στο σπίτι του και δίνει το δικό του ξεχωριστό στίγμα σε μία επένδυση-σταθμό για την Θεσσαλονίκη και την χώρα γενικότερα» συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης, εξηγώντας ότι «θα απασχοληθούν εντός του επομένου έτους περισσότεροι από 700 εργαζόμενοι πολύ υψηλών προδιαγραφών σε πολλές διαφορετικές ειδικότητες.

«Η Θεσσαλονίκη γίνεται έδρα της εξωστρέφειας, αυτό μεταφράζεται σε αυξημένο δημόσιο πλούτο και ευημερία. Το αποτύπωμα αυτό πηγαίνει πέρα και πάνω από την απασχόληση, το ΙΟΒΕ υπολόγισε ότι το συνολικό όφελος για την Θεσσαλονίκη θα ξεπεράσει τα 600 εκατομμύρια ευρώ σε βάθος 10ετίας» συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης, επισημαίνοντας παράλληλα πως «μέρος αυτού θα επιστρέψει στην πόλη ως καλύτεροι μισθοί».

«Πιστεύω πως ένας από τους βασικούς λόγους που επιλέξατε να έρθετε εδώ στην Θεσσαλονίκη είναι το άξιο έμψυχο δυναμικό της πόλης», είπε και συνέχισε αναφέροντας πως η κυβέρνηση προωθεί την καινοτομία και τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στη σημασία του εμβολιασμού. Επαναλαμβάνοντας πως τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά, σημείωσε ότι πρέπει «να δώσουμε τον λόγο στους επιστήμονες μας».

Ανέφερε επίσης ότι σήμερα θα του χορηγηθεί η τρίτη δόση του εμβολίου, ενώ όπως είπε, «δυστυχώς στη χώρα μας πεθαίνουν άνθρωποι που είναι κυρίως ανεμβολίαστοι».

«Είναι ένα δράμα, θα μπορούσαν οι περισσότεροι από αυτούς τους θανάτους να έχουν αποτραπεί», τόνισε.

Τι είπε ο Μπουρλά

«Είμαι περήφανος Έλληνας και περήφανος Σαλονικιός, η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη με καρδιά και ψυχή», τόνισε στο χαιρετισμό του ο CEO της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά. κάνοντας λόγο για επενδύσεις που δημιουργούν θέσεις εργασίας, υπογραμμίζουν τα πλεονεκτήματα της χώρας μας και βάζουν δυνατά την Ελλάδα στον επενδυτικό χάρτη, έκανε λόγο από την πλευρά του Όπως είπε, οι επενδύσεις της εταιρείας  αναδεικνύουν τον σημαντικό ρόλο της Ελλάδας ως κέντρο επιστήμης και τεχνολογίας.

«Οι επενδύσεις της Pfizer συμβάλλουν στην τοπική και εθνική οικονομία» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπουρλά, προσθέτοντας ότι θα προσφέρουν περισσότερα από 650 εκατ. ευρώ. στη Θεσσαλονίκη και θα αυξάνει το ΑΕΠ της κατά 0,4%.

«Οι εργαζόμενοι στο κέντρο της Pfizer ήδη έχουν ξεπεράσει τους 500, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι επιστήμονες με μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών και το 15% αυτών είναι Έλληνες του εξωτερικού που γύρισαν στην πατρίδα τους για να εργαστούν εδώ», είπε επίσης.

Σύμφωνα με τον CEO της Pfizer, οι επενδυτικές κινήσεις της Pfizer είναι απολύτως ευθυγραμμισμένες με τις προτεραιότητες και τη γενικότερη στρατηγική της χώρας.Πρόσθεσε επίσης ότι η χώρα μας έχει το ανθρώπινο δυναμικό να δημιουργήσει μία οικονομία βασισμένη στην γνώση.Τώρα είναι η ώρα να απελευθερώσει αυτή τη δυναμική», όπως είπε.

Όπως είπε, μέσα στην πανδημία η Ελλάδα επιτάχυνε τις δομικές μεταρρυθμίσεις σε σημαντικούς τομείς όπως ο ψηφιακός μεταχηματισμός που μπορεί να αποτελέσει βάση για την ανάκαμψη της χώρας. «Το Ταμείο Ανάκαμψης μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης σε ένα νέο προσανατολισμό της ελληνικής οικονομίας στην κατεύθυνση της καινοτομίας και της εξωστρέφειας», υποστήριξε.

 

 

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.