Πόλεµος νεύρων στο Αιγαίο – Τι φοβάται ο Ερντογάν

Σε κλιμάκωση των προκλήσεων σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο προχώρησε η Τουρκία, αμέσως μετά την υπογραφή της ελληνογαλλικής αμυντικής συμφωνίας, και αυτή τη φορά δεν έμεινε στις συνήθεις εμπρηστικές δηλώσεις.

Του ΠΑΝΑΓΗ ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΥ

Σε μια πράξη ανοιχτής κρατικής πειρατείας, το τουρκικό πολεμικό ναυτικό εμπόδισε τις εργασίες του ερευνητικού Nautical Geo στην κυπριακή ΑΟΖ, υποχρεώνοντάς το να καταφύγει στο λιμάνι της Λάρνακας.

Διπλωματικά, η Τουρκία αναβάθμισε το επίπεδο της απειλής με μια επιστολή στον ΟΗΕ, με την οποία οικοδομεί ένα νέο αφήγημα, που ξεπερνά σε προκλητικότητα ακόμα και τη θεωρία των «γκρίζων ζωνών»: Η Αγκυρα αμφισβητεί ευθέως την ελληνική κυριαρχία στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, υποστηρίζοντας ότι, εφόσον τα νησιά δεν είναι αποστρατιωτικοποιημένα, αυτό συνιστά παραβίαση των συνθηκών, με βάση τις οποίες εκχωρήθηκαν στην Ελλάδα.

Η επιστολή του μόνιμου αντιπροσώπου της Τουρκίας Φεριντούν Σινιρλίογλου στον γ.γ. του ΟΗΕ εστάλη στις 30 Σεπτεμβρίου, δύο ημέρες μετά την υπογραφή της ελληνογαλλικής συμφωνίας και συνιστά κυρίως απάντηση σε αυτήν. Δεν είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία προβάλλει αυτές τις αιτιάσεις. Είχε προηγηθεί, στις 13 Ιουλίου, η πρώτη επιστολή Σινιρλίογλου με το ίδιο αντικείμενο. Σε εκείνη την επιστολή είχε απαντήσει στις 27 Ιουλίου η μόνιμη αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ Μαρία Θεοφίλη.

Η νέα επιστολή Σινιρλίογλου απαντά στην επιστολή της Μ. Θεοφίλη. Οπως υποστηρίζουν διπλωματικοί κύκλοι, μπορεί τα επιχειρήματα της επιστολής να είναι «νομικίστικα» και έωλα, ωστόσο είναι σαφές πλέον ότι η Τουρκία χτίζει μια νέα θεωρία για να αμφισβητήσει την ελληνική κυριαρχία στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Η ποιοτική αυτή στροφή της τουρκικής επιθετικότητας, που εκδηλώθηκε μάλιστα λίγες ημέρες πριν από ένα νέο γύρο διερευνητικών επαφών, δεν διέλαθε της προσοχής της Αθήνας. Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε σε αυτήν δύο φορές στη διάρκεια της συζήτησης για την ελληνογαλλική συμφωνία στη Βουλή.

«Το τελευταίο χρονικό διάστημα, για να μη σας πω και τις τελευταίες εβδομάδες, αν όχι ημέρες, η Τουρκία έχει διατυπώσει μια άλλη σκέψη, η οποία είναι πέραν των απίστευτων, τα οποία έλεγε μέχρι τώρα. Ισχυρίζεται ότι η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του ανατολικού Αιγαίου συνιστά όρο της εθνικής ελληνικής κυριαρχίας επ’ αυτών των νησιών. Δηλαδή, για να το πω καθαρά, εάν δεν είναι αποστρατιωτικοποιημένα τα νησιά, δεν είναι ελληνικά», είπε ο Ν. Δένδιας στη Βουλή.

Οι αναφορές αυτές του υπουργού δεν ήταν τυχαίες, όπως δεν ήταν τυχαία και η αναφορά του ότι η χώρα αντιμετωπίζει «εθνική απειλή». Το τι σκοπεύει να κάνει η Τουρκία με τη νέα θεωρία που χτίζει δεν μπορεί να το προβλέψει κανείς με σιγουριά στην Αθήνα, άλλωστε, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Ν. Δένδιας, «πραγματικά με την Τουρκία κανείς, πολλές φορές, αισθάνεται ότι δεν προσλαμβάνει τι επιδιώκει».

Διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα της Realnews

Τουρκία Ερντογάν

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.