Υψηλός ο κίνδυνος εξάπλωσης του Covid-19 έως τον Νοέμβριο

Κίνδυνο για νέα αύξηση στα κρούσματα κορονοϊού το φθινόπωρο, καθώς και για αύξηση των νοσηλειών και των θανάτων στις χώρες όπου δεν έχει ακόμα επιτευχθεί αρκετά υψηλό ποσοστό εμβολιασμών, διαπιστώνει σε εκτίμηση κινδύνου που εξέδωσε την Πέμπτη το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).

Η πιθανότητα εξάπλωσης και νόσησης από κορονοϊό και την παραλλαγή Δέλτα παραμένουν υψηλά μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, «εκτός και εάν η εμβολιαστική κάλυψη του γενικού πληθυσμού αυξηθεί γρήγορα τις επόμενες δύο εβδομάδες».

Πέραν των 99% των νέων κρουσμάτων κορονοϊού αφορούν πλέον την παραλλαγή Δέλτα, η οποία έχει κυριαρχήσει από την εμφάνισή της τον Μάρτιο, σύμφωνα με την έκθεση.

Στην έκθεση σημειώνεται ακόμα πως παρά το γεγονός πως έχουν χορηγηθεί μέχρι στιγμής πέραν των 565 εκατομμυρίων δόσεων, μόλις το 61,1% του πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (συμπεριλαμβανομένων παιδιών και εφήβων) έχει εμβολιαστεί.

Ακόμα, μεταξύ των χωρών αλλά και στο εσωτερικό της κάθε χώρες υπάρχουν σημαντικές διαφορές στην εμβολιαστική κάλυψη, κάτι που αφήνει ευάλωτα μεγάλα μέρη του πληθυσμού της Ευρώπης.

Ειδικότερα, το ECDC προβλέπει πως, δεδομένου του ότι οι εμβολιασμένοι έχουν λιγότερες πιθανότητες να μολυνθούν και επηρεάζονται λιγότερο σε περίπτωση μόλυνσης σε σχέση με τους μη εμβολιασμένους, και δεδομένου ότι οι ευάλωτες ομάδες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο αν κολλήσουν κορονοϊό:

  • Οι χώρες όπου η εμβολιαστική κάλυψη (στον γενικό πληθυσμό) βρίσκεται στον μέσο όρο της ΕΕ ή κάτω από αυτόν, και που σχεδιάζουν να χαλαρώσουν τα περιοριστικά μέτρα, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο αύξησης κρουσμάτων, νοσηλειών και θανάτων τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο. Σε αυτό το σενάριο, και οι πλήρως εμβολιασμένοι που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες διατρέχουν ρίσκο μόλυνσης με σοβαρές επιπτώσεις.
  • Οι χώρες στις οποίες η εμβολιαστική κάλυψη βρίσκεται πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ, και ειδικά οι χώρες με τη μεγαλύτερη εμβολιαστική κάλυψη, διατρέχουν χαμηλότερο κίνδυνο ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων, των νοσηλειών και των θανάτων μέχρι τον Νοέμβριο, εκτός και αν σημειωθεί ραγδαία μείωση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου λόγω της εξασθένησης της ανοσίας.

Για την αντιμετώπιση των κινδύνων, το ECDC εισηγείται:

→ τη συνέχιση των προσπαθειών για αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης σε όλες τις ηλικίες που καλύπτονται σε κάθε χώρα και συνεχή παρακολούθηση της προόδου των εμβολιασμών ώστε να διαφανεί σε ποιες πληθυσμιακές ομάδες και κοινότητες υπάρχει πρόβλημα

→ τη διατήρηση των μη-φαρμακευτικών μέτρων (περιοριστικών μέτρων) μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου, ανάλογα με την επιδημιολογική κατάσταση και την εμβολιαστική κάλυψη σε κάθε χώρα

→ την αντιμετώπιση του κενού στους εμβολιασμούς σε ευάλωτες ομάδες και εργαζόμενους στον τομέα της υγείας πριν τον χειμώνα, ώστε να αποφευχθεί η περεταίρω επιβάρυνση των συστημάτων υγείας ενόψει της επιστροφής της εποχικής γρίπης

→ την αντιμετώπιση των ανισοτήτων στην πρόσβαση στον εμβολιασμό με προσοχή στις ανάγκες και τους παράγοντες που συντείνουν στην χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη σε συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού

→ τη συνεχή επικοινωνιακή προώθηση του ρόλου που τα εμβόλια για τον COVID-19 και την εποχική γρίπη παίζουν στην προστασία των πολιτών από το να νοσήσουν σοβαρά, υπογραμμίζοντας πως αν και αρκετές χώρες έχουν χαλαρώσει τα υγειονομικά μέτρα, οι πολίτες θα πρέπει να συνεχίσουν να τηρούν βασικούς κανόνες υγιεινής και να αποφεύγουν τον αχρείαστο συνωστισμό

→ τη συνέχιση της πρόληψης και της ετοιμότητας στο εκπαιδευτικό σύστημα δεδομένου του ρίσκου που συνεχίζει να υπάρχει μεταξύ των μη εμβολιασμών παιδιών.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.