Αμυντική συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας: Το παρασκήνιο, το άρθρο 2 και τα “ψιλά γράμματα”

Το πρακτικό ερώτημα που κυριαρχεί στο μυαλό πολλών Ελλήνων μετά την υπογραφή της αμυντικής συμφωνίας ΕλλάδαςΓαλλίας, είναι τι ισχύει σε περίπτωση που η χώρα μας δεχθεί επίθεση από την Τουρκία ή άλλη τρίτη χώρα.

Σύμφωνα με το Open, η Γαλλία θα στηρίξει τη χώρα μας και όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ αυτό αναφέρεται ρητά το άρθρο 2 της συμφωνίας που περιλαμβάνει και την απόκτηση νέων φρεγατών.

Συγκεκριμένα το άρθρο 2 αναφέρει ότι «τα Μέρη παρέχουν το ένα στο άλλο βοήθεια και συνδρομή, με όλα τα κατάλληλα μέσα που έχουν στην διάθεσή τους, κι εφόσον υφίσταται ανάγκη με τη χρήση ένοπλης βίας, εάν διαπιστώσουν από κοινού ότι μία ένοπλη επίθεση λαμβάνει χώρα εναντίον της επικράτειας ενός από τα δύο, σύμφωνα με το Άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών».

Έτσι αν η χώρα μας δεχθεί επίθεση και απειλείται η εδαφική μας ακεραιότητα, θα υπάρξει γαλλική βοήθεια σε ξηρά, αέρα και θάλασσα.

Πότε “κλείδωσε” η αμυντική συμφωνία Ελλάδας- Γαλλίας

Εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι το παρασκήνιο για το πώς «κλείδωσε» η αμυντική συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας κατά την πρόσφατη έλευση του Εμανουέλ Μακρόν στην Αθήνα για τη Σύνοδο Κορυφής της EUMED.

Βάσει των όσων προκύπτουν από κυβερνητική πηγή, έκλεισε κατά τις συνομιλίες που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Εμανουέλ Μακρόν στο αυτοκίνητο και στη διάρκεια της ξενάγησης που έκανε ο πρωθυπουργός στον Γάλλο Πρόεδρο στην Ακρόπολη το βράδυ της Παρασκευής της 17ης Σεπτεμβρίου μετά το δείπνο των ηγετών.

Ήταν μάλιστα η δεύτερη φορά μέσα σε έναν μήνα που οι δύο άνδρες είχαν επαφή, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε μετάσχει ως προσκεκλημένος του Εμανουέλ Μακρόν στη συνάντηση Υψηλού Επιπέδου της Διεθνούς Ένωσης Προστασίας της Φύσης, όπου παρουσιάστηκε η γαλλική πρωτοβουλία «Μεσόγειος, υποδειγματική θάλασσα έως το 2030».

Τι σημαίνει η αγορά των Belharra για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις

Του Χρήστου Μαζανίτη 

Η συμφωνία, όπως ανακοινώθηκε, περιλαμβάνει την ναυπήγηση 3+1 φρεγατών Belharra πολλαπλών ρόλων με πλήρη εξοπλισμό.

Η πρώτη από τις τρεις θα παραδοθεί το 2025 και ανά έτος οι επόμενες, έως το 2027.

Ταυτόχρονα, με την υπογραφή των επιπλέον 6 καινούριων Rafale, η Ελλάδα αποκτά συνολικά 24 μαχητικά 4,5 γενιάς και τις πιο σύγχρονες φρεγάτες της Μεσογείου.

Η συμφωνία για τις Belharra είναι μόνο η αρχή

Το έτος 2027 θα είναι ορόσημο για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Μαζί με τις Belharra θα έχει ολοκληρωθεί η αναβάθμιση των 84 μαχητικών F-16 σε Viper, θα έχει τουλάχιστον μια πλήρως λειτουργική μοίρα με 24 Rafale, θα έχει στον αέρα τα 4 αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας Ρ-3 Orion και θα επιχειρούν οι 7 φονιάδες των υποβρυχίων Romeo.

Κοινό χαρακτηριστικό όλων είναι η διαλειτουργικότητα. Θα μιλούν την ίδια γλώσσα, θα ανταλλάσσουν πληροφορίες σε χρόνο «μηδέν» και ο πιο κατάλληλος από τους παραπάνω θα αναλαμβάνει να εξουδετερώσει την απειλή.

Πλέον το Αιγαίο και η Ανατολική Μεσόγειος θα μοιάζει με αποστολή αυτοκτονίας σε όποιον αποφασίσει να προκαλέσει.

φρεγάτες belharra

Η ανανέωση του Πολεμικού Ναυτικού ωστόσο δεν σταματάει με τις Belharra. Συνολικά πρέπει να αντικατασταθούν άλλες 6 φρεγάτες και να γίνει σχεδιασμός 20ετιας για την αντικατάσταση των ΜΕΚΟ.

Συνεπώς,  με την συμφωνία βρισκόμαστε απλά στην αρχή των αλλαγών για την νέα σελίδα του Πολεμικού μας Ναυτικού.

Τα παραπάνω αντικατοπτρίζουν πλήρως το μήνυμα του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου στο Twitter, αμέσως μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας: Μετά τις “Ριπές Ανέμου” έρχεται το “Θεόρατο Κύμα”

Τα νέα “Ξύλινα Τείχη” εν πλω για το ΠΝ μας!
Όραμα-Οργάνωση-Υλοποίηση
Ο σχεδιασμός προχωρά “Μεθ’ Ορμής Ακαθέκτου”

Και τα καλύτερα έρχονται…

 

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.