Φρεγάτες Belh@rra: Ο εντυπωσιακός “ψηφιακός πολεμιστής”

“Στην πιο συμπαγή μορφή του, η φρεγάτα Belh@rra ενσωματώνει την τεχνογνωσία μας ως ολοκληρωτή με υψηλή προστιθέμενη αξία. Πολλαπλών αποστολών, έχει σχεδιαστεί για να χειρίζεται αποτελεσματικά όλους τους τομείς πολέμου”.

Έτσι παρουσιάζει τις γαλλικές φρεγάτες η κατασκευάστρια εταιρεία Naval Group, χαρακτηρίζοντας την ως έναν “ψηφιακό πολεμιστή”, ενώ στο δείπνο εργασίας που θα έχει ο Εμανουέλ Μακρόν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Ελιζέ αναμένεται να “κλειδώσει” και τυπικά η νέα αμυντική συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας, που θα φέρει τις ελληνικές πλέον Belh@rra στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Φρεγάτες Belh@rra: Ο εντυπωσιακός "ψηφιακός πολεμιστής"- Μητσοτάκης και Μακρόν "κλειδώνουν" στο Παρίσι τη συμφωνία [Βίντεο]

Αργά το απόγευμα της Δευτέρας, οι πληροφορίες ήταν ότι η σχετική ανακοίνωση θα γίνει το πρωί της Τρίτης στο Παρίσι και θα πρόκειται για μια συμφωνία μαμούθ που θα αγγίξει τα 4 δις, με έναν από τους σημαντικότερους και πιο αξιόπιστους συμμάχους της χώρας.

Γι’ αυτό τον λόγο ήδη ανακοινώθηκε ότι αύριο να βρεθούν στο Παρίσι οι υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ώστε να είναι παρόντες στην επίσημη ανακοίνωση της συμφωνίας μεταξύ των δύο ηγετών.

Οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για την αγορά έξι ακόμη μαχητικών αεροσκαφών τύπου Rafale των οποίων ο συνολικός αριθμός θα φτάσει τα 24, αλλά και τριών φρεγατών Belharra, ενώ στο τραπέζι έχουν πέσει και οι κορβέτες Gowind.

Οι επιχειρησιακές δυνατότητες

H φρεγάτα Belharra της Naval Group, (διάδοχος μιας σειράς κορυφαίων φρεγατών La Fayette, Horizon, FREMM) είναι μια συμπαγής φρεγάτα εκτοπίσματος 4.400 τόνων, ικανή να εκπληρώνει πολλαπλούς ρόλους και αποστολές, επιχειρώντας μόνη της ή εντός ενός ναυτικού σχηματισμού, πραγματοποιώντας αποστολές μεγάλης διάρκειας και βεληνεκούς στην ανοικτή θάλασσα ή στο πλαίσιο αποστολών επιτήρησης των ακτών, σε ένα πυκνό και εχθρικό θαλάσσιο περιβάλλον.

Η φρεγάτα Belharra προσφέρει κορυφαίες επιδόσεις στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο, μια άνευ προηγουμένου ικανότητα ανίχνευσης αεροσκαφών και ενισχυμένη ικανότητα πολέμου επιφάνειας-αέρος. Αποτελεί δηλαδή μία πλατφόρμα πολλαπλών αποστολών, στην οποία θα προστεθούν επίσης ικανότητες που ανταποκρίνονται σε νέες απειλές όπως ασύμμετρος πόλεμος ή υπεράσπιση στον κυβερνοχώρο.

Η Γαλλική φρεγάτα ανταποκρίνεται σε όλες τις επιχειρησιακές ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένης της επιβεβαίωση της εθνικής κυριαρχίας, της προστασίας της ΑΟΖ και την συμμετοχή σε πολυεθνικές επιχειρήσεις.

Εάν οι φρεγάτες Belharra που προτείνονται στην Ελλάδα φέρουν τον ίδιο εξοπλισμό με αυτών του Γαλλικού Ναυτικού, οι κύριες επιχειρησιακές της δυνατότητες είναι:

  • η συνοδεία και προστασία μονάδων υψηλής αξίας ενάντια σε κάθε συμβατική απειλή πάνω και κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας,
  • η διαλειτουργικότητα εντός μιας πολυεθνικής ναυτικής δύναμης και η συνεισφορά σε όλους τους τομείς πολέμου,
  • η ανάπτυξη σε περιοχές κρίσης ως κέντρο διοίκησης, αλλά και ως πλατφόρμα εφόρμησης των ειδικών δυνάμεων,
  • η συμβατική αποτροπή σε παράκτιες περιοχές και την ανοιχτή θάλασσας

Έχει μήκος 121 μέτρα, πλάτος 18 μέτρα και κινείται με μέγιστη 27 κόμβους, με αυτονομία 45 ημερών. Φέρει επίσης ελικόπτερο 10 τόνων.

 

 

Είναι εξοπλισμένη με την τελευταία λέξη της αμυντικής τεχνολογίας, συνδυάζοντας συστήματα κολοσσών της αμυντικής βιομηχανίας όπως η Thales, η MBDA, η Naval Group κ.ά., τα οποία είναι πιστοποιημένα από το NATO και έχουν δοκιμασθεί σε συνθήκες μάχης σε όλα τα μεγάλα πολεμικά θέατρα επιχειρήσεων των τελευταίων ετών, προσφέροντας έτσι κορυφαίες δυνατότητες σε όλα τα είδη πολέμου, όπως ανθυποβρυχιακό, αντιπλοϊκό, αντιαεροπορικό, ασύμμετρο, αλλά και στο πεδίο του κυβερνοπολέμου.

Τα συστήματα τελευταίας γενιάς της παρέχουν αυξημένη ικανότητα εντοπισμού, μικρότερους χρόνους αντίδρασης και καλύτερη ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.

Μάλιστα, το μεγαλύτερο άλμα στο επίπεδο ικανοτήτων έρχεται από την πρόσκτηση της ικανότητας προβολής ισχύος στην ξηρά, χάρη στο κορυφαίο πυραυλικό σύστημα Naval Cruise Missile (NCM), ο οποίος έχει βεληνεκές άνω των 1.000 χιλιομέτρων.

 

 

Για την προστασία της από τις εναέριες απειλές, η φρεγάτα Belharra είναι εξοπλισμένη με έως και 32 σίλο κάθετης εκτόξευσης αντιαεροπορικών/αντιβαλλιστικών πυραύλων Aster 30 της MBDA.

Επίσης θα διαθέτει ένα ραντάρ AESA, το σύγχρονο SEA FIRE 500 της εταιρείας Thales, το οποίο υπόσχεται εμβέλεια 500 χιλιομέτρων και υψηλές ικανότητες αποκάλυψης στόχων με χαμηλό RCS και υπερηχητικά κινούμενων στόχων με stealth χαρακτηριστικά και υψηλή ευκινησία.

Για τον ανθυποβρύχιο πόλεμο, θα φέρει 2 σόναρ μιας εξελιγμένης έκδοσης του CAPTAS-4 της Thales, καθώς επίσης και τορπίλες MU90 της Naval Group, με βεληνεκές πάνω από 12χλμ που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ρηχά και βαθιά νερά.

 

 

Για τον αντι-πολοϊκο πόλεμο, η φρεγάτα Belharra θα φέρει πυραύλους Exocet, ενώ επίσης θα είναι εξοπλισμένη με έναν πυργίσκο 76χιλ και όπλα 20χιλ κατασκευασμένα από την Nexter. Η φρεγάτα θα μπορεί να φέρει ελικόπτερα τύπου NH90, καθώς και UAV βάρους 700 κιλών.

 

 

Με πληροφορίες από OnAlert

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.