Ισχυρός σεισμός στην Κρήτη: Οι ειδικοί είχαν προειδοποιήσει – Τι έλεγε ο Α.Τσελέντης πριν μόλις 3 μέρες

Εντύπωση προκαλούν τα όσα έχουν δηλώσει μέχρι στιγμής οι ειδικοί σχετικά με τον ισχυρό σεισμό των 5,8 Ρίχτερ που «χτύπησε» το πρωί της Δευτέρας την Κρήτη, καθώς και ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών Άκης Τσελέντης, είχε δημοσιεύσει πριν από μόλις τρεις ημέρες προειδοποίηση μέσω Facebook, αλλά και ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, σεισμολόγος και μέλος της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, υποστήριξε πως στις 21 Ιουλίου είχε συνέλθει εκτάκτως η Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου.

Συγκεκριμένα ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών Άκης Τσελέντης είχε αναφέρει τα τρία κύρια σημεία που ακολουθούσαν οι σεισμολόγοι.

Εν τέλει ο Εγκέλαδος «χτύπησε» με ισχύ μεγαλύτερη των προβλέψεων, μία δόνηση 5,8 μονάδων Ρίχτερ που προκάλεσε το θάνατο ενός ανθρώπου, μεγάλες ζημιές και εγκλωβισμούς ανθρώπων το πρωί της Δευτέρας.

Ο κ. Τσελέντης σημείωνε ότι η μεγάλη χρονική διάρκεια του φαινομένου συνέτεινε στο ότι «θα συνεχιστεί για αρκετό καιρό ακόμα αλλά τα διαστήματα μεταξύ των σεισμών θα αραιώνουν» και ως προς την ισχύ των δονήσεων «τα μεγέθη όμως θα κινούνται σε αυτά τα επίπεδα» του προηγούμενου διαστήματος, κοντά στις 4 μονάδες Ρίχτερ (κάτι που διαψεύστηκε με την ισχυρή δόνηση της Δευτέρας).

Προσδιόρισε ως αιτία τα κοντινά ρήγματα Καστελλίου και Θραψανού που ενώνονται κάτω από τον Δήμο Μινώα Πεδιάδας, ενώ παρακολουθείται και η μία μικρή σεισμική δράση στην περιοχή Αρχανών Βασιλειών στο ρήγμα του Γιούχτα.

Ο κ. Τσελέντης υπογράμμιζε την σημασία της υλοποίησης ενός σημαντικού προγράμματος αντισεισμικής θωράκισης στην Κρήτη, με έμφαση στην συγκεκριμένη περιοχή, ενώ συνέστηνε στους πολίτες να συνεχίσουν να τηρούν τα μέτρα σεισμικής προστασίας και να αποφεύγουν τα παλιά πετρόκτιστα σπίτια.

Παπαδόπουλος: Η Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου περίμενε μεγάλο σεισμό!

«Ήταν ένας σοβαρός σεισμός. Έχουμε συνηθίσει οι σεισμοί να γίνονται στη θάλασσα, αλλά αυτή τη φορά σημειώθηκε πάνω στο νησί, σε μια περιοχή η οποία είχε σεισμική διέγερση τους τελευταίους μήνες», τόνισε ο σεισμολόγος και μέλος της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, αναφορικά με την ισχυρή δόνηση των 5,8 Ρίχτερ, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Στο Πρώτο αλλιώς» με τη Μαρία Γεωργίου και τον Γιώργο Πίκουλα.

«Μάλλον ήταν ο κύριος σεισμός αλλά δεν είμαστε βέβαιοι», επισήμανε. Κάλεσε τις τοπικές αρχές να κάνουν αμέσως αυτοψία για να διαπιστώσουν αν και πόσα κτίρια έχουν πληγεί. Ζήτησε, επίσης, να μείνουν έξω από τα σπίτια τους, όσοι βλέπουν σημάδια και ρωγμές στα κτίρια. από τους κατοίκους. «Στις 21 Ιουλίου είχε συνέλθει εκτάκτως η Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου και είχαμε καταλήξει στο πόρισμα ότι ενδεχομένως να γίνει ένας μεγάλος σεισμός και για το λόγο αυτό θα πρέπει να τεθεί αμέσως σε εφαρμογή το σχέδιο Εγκέλαδος», υπογράμμισε ο κ. Παπαδόπουλος.

Είναι ξεκάθαρο πως οι επιστήμονες είχαν προειδοποιήσει για τον σεισμό πριν από ημέρες, αυτό που δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο είναι το εάν υπολόγιζαν το μέγεθος του σεισμού. Το ερώτημα είναι εάν το κράτος είχε λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να αποφευχθεί η τραγωδία. 

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.