Τούρκοι απειλούν Έλληνες ψαράδες στο Αιγαίο – Επεισόδιο με τουρκική ακταιωρό στο Φαρμακονήσι

Τη ζωή των Ελλήνων ψαράδων με πρακτικές μαφίας απειλούν στο Αιγαίο οι Τούρκοι συνάδελφοί τους συνοδεία τουρκικών ακταιωρών, όπως αποκαλύπτει το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 με τον Νίκο Χατζηνικολάου.

Με πρακτικές βγαλμένες από τη δράση της μαφίας, λοιπόν, οι Τούρκοι ψαράδες όχι μόνο προκαλούν, αλλά κλέβουν ακόμη και τα δίχτυα με τις ψαριές των Ελλήνων συναδέλφων τους, τους οποίους απειλώντας τους να μην ξαναπλησιάσουν.

«Τώρα απειλούνται κι οι ζωές μας. Πήγαμε να προασπιστούμε τα εργαλεία μας, με τον αδερφό μου συγκεκριμένα στους Φούρνους. Πήγε κοντά, του πήρε τα εργαλεία και του κάνει νόημα ο Τούρκος θα σε σφάξω, με το χέρι του. Κι από εκεί και πέρα τον πήρε στο κυνήγι, να τον βάλει από κάτω να τον βουλιάξει”, δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο πρόεδρος των αλιέων Λέρου, Χρήστος Τσακίριος.

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες σημειώθηκαν πάνω από 170 περιστατικά παράνομης αλιείας από Τούρκους, των οποίων η πλειοψηφία εστιάζεται στην περιοχή Ζουράφα στην Σαμοθράκη.

Προκλητικοί οι Τούρκοι ψαράδες

Οι Τούρκοι ψαράδες εμφανίζονται ιδιαίτερα προκλητικοί. Είναι χαρακτηριστικό πως πλέον δεν αντιδρούν στην θέα των ελληνικών ακταιωρών, ενώ όταν οι λιμενικοί τους πλησιάζουν κάνουν μέχρι και τρεις ώρες να εγκαταλείψουν τη θαλάσσια περιοχή, προσποιούμενοι ότι μαζεύουν τα δίχτυα τους.

«Είναι σαν πειρατές. Υπήρχε ένας φόβος, αλλά τώρα πλέον είναι όλα ανέλεγκτα. Κι όπως έχει αποδειχθεί πολλά από τα σκάφη τους συνεργάζονται με το ίδιο το τούρκικο το σκάφος. Είτε συλλέγουν πληροφορίες στο Αιγαίο είτε εκμεταλλεύονται την θάλασσα για το τουρκικό κράτος”, υπογραμμίζει στον ΑΝΤ1 ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Ψαράδων της Νέας Μηχανιώνας, Μάρκος Τσακμακάς.

«Αρχίζουν και κινούνται σαν να είναι κατευθυνόμενοι. Οι κινήσεις που κάνουν δεν είναι ψαράδικες», προσθέτει από την πλευρά του ο κυβερνήτης μηχανότρατας, Γιάννης Μαρίτσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1 για όλες τις περιπτώσεις το Λιμενικό κοινοποιεί τις τουρκικές παραβιάσεις και στον ευρωπαϊκό οργανισμό Digi Mare, ο οποίος οφείλει να επιβάλει υψηλότατα πρόστιμα. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν συμβαίνει, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για παραβίαση των ευρωπαϊκών θαλάσσιων συνόρων.

Επεισόδιο με τουρκική ακταιωρό στο Φαρμακονήσι

Επεισόδιο με τουρκική ακταιωρό σημειώθηκε το βράδυ της Κυριακής στο Φαρμακονήσι.

Σύμφωνα με το Open, στις 23.20, λίγες ώρες πριν το διάβημα του υπουργού Εξωτερικών, στη θαλάσσια περιοχή στο Φαρμακονήσι τουρκική ακταιωρός έκανε και πάλι την εμφάνισή της.

Ακριβώς στην οριογραμμή, η τουρκική ακταιωρός με το πλήρωμα του να έχει τα όπλα στα χέρια, βρισκόταν εκεί για 13′, ενώ στην περιοχή κινούταν και σκάφος του Λιμενικού Σώματος, το οποίο περιπολούσε στη θαλάσσια περιοχή.

Δείτε το βίντεο από το Open:

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.