Θεσσαλονίκη: Άλλαξε η viral πινακίδα για τον Παλαιών Πατρών Γερμανό, που πέθανε το 1826 και… εκτελέστηκε το 1922

Παναγιώτης Σαββίδης

Συνολικά 15 πινακίδες με πληροφορίες για τον Παλαιών Πατρών Γερμανό τοποθετήθηκαν σε συγκεκριμένη οδό της Θεσσαλονίκης και πρόβλημα υπήρξε μόνο με μία – Πώς προέκυψε το λάθος

Η πινακίδα οδού της Θεσσαλονίκης, που έγινε … viral τις τελευταίες ώρες επειδή εμφάνιζε τον Παλαιών Πατρών Γερμανό να πεθαίνει το 1826 και ταυτόχρονα να… εκτελείται το 1922 ως υπαίτιος της Μικρασιατικής Καταστροφής, αντικαταστάθηκε άμεσα μετά το θόρυβο που ξέσπασε στα social media.

Συγκεκριμένα η επίμαχη πινακίδα της οδού Παλαιών Πατρών Γερμανού, παρουσίαζε λανθασμένες πληροφορίες για την εμβληματική μορφή της Επανάστασης του 1821, τον οποίον εμφάνιζε να έχει διατελέσει δύο φορές πρωθυπουργός που εκτελέστηκε 1922 μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Όπως έγινε γνωστό το λάθος, στη συγκεκριμένη πινακίδα, προήλθε από το τυπογραφείο που μπέρδεψε στην γραφιστική επεξεργασία, τα βιογραφικά στοιχεία του Παλαιών Πατρών Γερμανού μ’ αυτά του πρωθυπουργού Δημητρίου Γούναρη, που επίσης τ΄ όνομά του φέρει άλλη οδός στην πόλη.

pinakida2

Συνολικά 15 πινακίδες με πληροφορίες για τον Παλαιών Πατρών Γερμανό τοποθετήθηκαν στην συγκεκριμένη οδό και πρόβλημα υπήρξε μόνο με μία, αυτή που έγινε … viral και αντικαταστάθηκε άμεσα από συνεργείο του δήμου Θεσσαλονίκης.

Οι έξυπνες πινακίδες

Συνολικά θα τοποθετηθούν περίπου 400 στύλοι, που θα περιλαμβάνουν από τέσσερις πινακίδες οδών ο καθένας, σε δυο γλώσσες. Δηλαδή 1.600 πινακίδες σε πρώτη φάση. Κάθε πινακίδα διαθέτει πάνω της ένα μοναδικό QR-Code -με επιπλέον πληροφοριακό υλικό- ενώ o κάθε στύλος έχει από ένα σύστημα NFC (Near Field Communication) με δύο διαφορετικά links.

Πρόκειται ουσιαστικά για έξυπνες πινακίδες, καθώς με τη χρήση της τεχνολογίας και των έξυπνων κινητών κάθε πολίτης μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση σε χρήσιμες πληροφορίες.

Όσον αφορά τις πληροφορίες για το πρόσωπα ή τα γεγονότα που είναι αφιερωμένες οι οδοί της πόλης και αναγράφονται στις πινακίδες, αυτές δόθηκαν από το Κέντρο Ιστορίας του δήμου Θεσσαλονίκης και από το βιβλίο του Α. Κεσσόπουλου: «Η ονομασία των δρόμων της Θεσσαλονίκης».

Σχολιάζοντας τον θόρυβο που ξέσπασε για την viral … πινακίδα του Παλαιών Πατρών Γερμανού, συνεργάτης του δημάρχου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Ζέρβα σχολίασε στο protothema.gr : «Η περιπλοκότητα το εγχειρήματος, όπως και σε οποιοδήποτε άλλο εγχείρημα, φυσικά και θα έχει λάθη, πρώτη φορά γίνεται κάτι παρόμοιο στην πόλη, σε τόσο μεγάλο εύρος. Το σημαντικό είναι ότι αλλάζει η όψη της πόλης και η βιώσιμη κινητικότητα τόσο των επισκεπτών όσο και των πολιτών. Η πόλη εξευρωπαϊζεται, όχι με απλές συνταγές που υπάρχουν τα τελευταία 50 χρόνια, αλλά με πολύπλοκα και σύγχρονα εργαλεία που μας οδηγούν».

Οι έξυπνες πινακίδες ξεκίνησαν να τοποθετούνται από αρχές Ιουλίου στις οδούς Τσιμισκή και Μητροπόλεως και επεκτείνονται σε όλο το ιστορικό κέντρο της πόλης. Ήδη βρίσκεται σ’ εξέλιξη διεξοδικός έλεγχος στις πινακίδες που έχουν τοποθετηθεί, ώστε να μην υπάρξουν άλλες αστοχίες, αλλά και σε όσες πρόκειται να τοποθετηθούν στη συνέχεια.

Η δημοτική Αρχή έχει δρομολογήσει την τοποθέτηση έξυπνων πινακίδων σε όλους τους δρόμους της πόλης, με στόχο την ανάδειξη της τοπικής ιστορίας, της αναγνωρισιμότητας, αλλά και της ελκυστικότητας της Θεσσαλονίκης ως προορισμού.

Η πρωτοβουλία του δήμου Θεσσαλονίκης με τις έξυπνες πινακίδες, υποστηρίζεται από την εταιρεία «Μασούτης».

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.