Υπέρ μιας Ευρώπης πολλών ταχυτήτων οι ισχυροί της Ε.Ε.

Οι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας, τάχθηκαν υπέρ μιας Ευρώπης πολλών ταχυτήτων, η οποία θα επέτρεπε σε ορισμένες χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προοδεύσουν πιο γρήγορα από άλλες.
Ο Φρανσουά Ολάντ τόνισε πως «ενότητα δεν σημαίνει ομοιομορφία». Στη μίνι σύνοδο κορυφής στις Βερσαλλίες, συμμετείχαν επίσης η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ και οι πρωθυπουργοί της Ισπανίας και της Ιταλίας, Μαριάνο Ραχόι και Πάολο Τζεντιλόνι.
«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τάσσομαι υπέρ της ύπαρξης νέων μορφών συνεργασίας, υπέρ νέων σχεδίων, υπέρ αυτού που αποκαλούμε διαφοροποιημένες συνεργασίες», πρόσθεσε ο κ. Ολάντ στην κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε πριν από το δείπνο εργασίας.
Με αυτόν τον τρόπο, εξήγησε, ορισμένες χώρες θα μπορούσαν «να προχωρήσουν πιο γρήγορα και πιο μακριά σε τομείς όπως η άμυνα, η Ευρωζώνη, μέσω της εμβάθυνσης της οικονομικής και νομισματικής ένωσης, όπως είναι η φορολογική και κοινωνική εναρμόνιση, όπως είναι ο πολιτισμός ή η νεολαία». Θα μπορούσαν «να προχωρήσουν γρηγορότερα και ισχυρότερα χωρίς οι άλλες να αποκλείονται αλλά και χωρίς να μπορούν να αντιταχθούν», διευκρίνισε.
Για την κ. Μέρκελ οι Ευρωπαίοι θα πρέπει «να έχουν το θάρρος να αποδεχτούν ότι ορισμένες χώρες προχωρούν πιο γρήγορα από τις άλλες» χωρίς ωστόσο να κλείνει τον δρόμο «για εκείνες που έχουν καθυστερήσει» “Όμως θα πρέπει να μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά”, πρόσθεσε.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός από την πλευρά του τάχθηκε υπέρ «μιας πιο ολοκληρωμένης Ευρωπαϊκής Ένωσης» αλλά με «διαφορετικά επίπεδα ολοκλήρωσης».
Όσο για τον κ. Ραχόι, δήλωσε απλά ότι «η Ισπανία είναι διατεθειμένη να προχωρήσει στην ολοκλήρωση με όλους εκείνους που θα θελήσουν να την ακολουθήσουν».

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.