Άνοιγμα σχολείων: Φόβοι για εξάπλωση της διασποράς και αύξηση μεταδοτικότητας έως και 20%

Εφιαλτικές προβλέψεις Σαρηγιάννη για 4.600 κρούσματα ημερησίως

Σε μία εφιαλτική πρόβλεψη αναφορικά με την πορεία των κρουσμάτων κορωνοϊού προχώρησε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, κάνοντας λόγο για 4.600 μολύνσεις ημερησίως μέσα στον Οκτώβριο, λόγω του ανοίγματος των σχολείων.

«Περιμένουμε να δούμε αυξητική πορεία τις επόμενες ημέρες με το άνοιγμα των σχολείων» σημείωσε ο καθηγητής, τονίζοντας ότι από τις 18 Σεπτεμβρίου και μετά θα δούμε αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού λόγω της επιστροφής των πολιτών στα αστικά κέντρα και των μαθητών στα σχολεία.

«Με το άνοιγμα των σχολείων υπολογίζουμε αύξηση μεταδοτικότητας 16-20%»

Μάλιστα, ο κ. Σαρηγιάννης σημείωσε πως θα αυξηθεί η μεταδοτικότητα. «Με το άνοιγμα των σχολείων υπολογίζουμε αύξηση μεταδοτικότητας 16-20%. Θα μειωθεί όμως αν πάμε γρήγορα σε εμβολιασμούς παιδιών. Θα ήθελα να ήταν πιο αραιές οι τάξεις των παιδιών. Να μοιράζονταν σε άλλες αίθουσες. Σε ένα τμήμα με 17 παιδιά αντί για 25, μειώνεται η μεταδοτικότητα κατά 33%» είπε χαρακτηριστικά, ενώ ανέφερε ότι το μέτρο 50% + 1 για το κλείσιμο μιας τάξης είναι υπερβολικό.

Ο καθηγητής υπογράμμισε τη σημασία των καθαριστών αέρα, ενώ αναφορικά με τον αριθμό των κρουσμάτων, επεσήμανε ότι στις αρχές Οκτωβρίου ίσως δούμε 4.600 κρούσματα και κορύφωση στα μέσα Οκτωβρίου.

Καπραβέλος: «Τα δύσκολα είναι μπροστά μας, περιμένουμε εξάπλωση της διασπορά»

Από την πλευρά του, ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος έκανε λόγο για την ανησυχία που υπάρχει λόγω της αύξησης των θανάτων και των διασωληνωμένων αλλά και για το άνοιγμα των σχολείων.

«Είμαστε στην 4η φάση της πανδημίας παγκοσμίως με μία πολύ επικίνδυνη μετάλλαξη του ιού. Όμως για πρώτη φορά μπορούμε να ανοίξουμε με αισιοδοξία», σημείωσε μιλώντας στο Open. Ο κ. Καπραβέλος χαρακτήρισε πολύ ανησυχητικό τον αριθμό των θανάτων, ενώ τόνισε ότι και ο αριθμός διασωληνωμένων πιέζει το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Σε ό,τι αφορά στο άνοιγμα των σχολείων, επεσήμανε πως υπάρχει ανησυχία γιατί αυτή η παραλλαγή κολλάει και στα παιδιά. «Τα δύσκολα είναι μπροστά μας – περιμένουμε εξάπλωση της διασποράς. Πρέπει να εφαρμοστούν αυστηρά τα πρωτόκολλα», είπε.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.