Άρες μάρες κουκουνάρες. H διαχρονική πολιτική στη μπανανία μας…

Το 1998 η τότε κυβέρνηση Σημίτη αποφάσισε να αναθέσει τις δασοπυροσβέσεις στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, παίρνοντας την αρμοδιότητα αυτή από τα δασαρχεία, που αν μη τι άλλο ήξεραν καλύτερα τη μορφολογία του εδάφους, τη χλωρίδα, κλπ.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία, που μέχρι τότε δρούσε αποκλειστικά σε αστικά και ημιαστικά περιβάλλοντα πιάστηκε εξαπίνης, με αποτέλεσμα να περάσουν χρόνια μέχρι να καταφέρει να δρα «αποτελεσματικά» στα δάση.

Το αποτέλεσμα;

Την περίοδο 1980-1997, με τη Δασική Υπηρεσία, προκλήθηκαν 26.595 δασικές πυρκαγιές από τις οποίες κάηκαν 8.432.810 στρέμματα. Την περίοδο 1998-2020, με την Πυροσβεστική, προκλήθηκαν 233.682 αγροτοδασικές πυρκαγιές (το 12,7% ήταν δασικές) από τις οποίες κάηκαν 9.757.782 στρέμματα.

Για το 2021 δεν το συζητάμε…

Τα 8 στα 10 θύματα από δασική πυρκαγιά σημειώνονται την περίοδο 1998-2020, με τον αριθμό να φτάνει τους 250 νεκρούς, οι μισοί στην Αττική.

Από τις 10 φονικότερες πυρκαγιές της σύγχρονης ιστορίας στην Ελλάδα, οι τέσσερις σημειώνονται την περίοδο μέχρι το 1998 με 34 νεκρούς, ενώ μετά το 1998 καταγράφονται οι υπόλοιπες έξι φονικότερες πυρκαγιές με 179 νεκρούς, και με αποκορύφωμα την τραγωδία στο Μάτι.

Τώρα, μετά και από την παταγώδη αποτυχία στην αντιμετώπιση των τελευταίων πυρκαγιών, η «φιλελεύθερη» κυβέρνηση των «Αρίστων» (χα χα) εξετάζει διάφορα ενδεχόμενα, όπως π.χ. τη δημιουργία ειδικού σώματος δασοκομάντος, ειδικά εκπαιδευμένων δηλαδή πυροσβεστών, που θα επιχειρούν μέσα στο δάσος πριν η πυρκαγιά φτάσει στο οδικό δίκτυο. Η προκήρυξη θέσεων λέγεται πως θα γίνει το φθινόπωρο, μαζί με άλλες χάντρες και καθρεφτάκια, λόγω ΔΕΘ

Ένα άλλο ενδεχόμενο που ακούστηκε ως φήμη είναι η ανάθεση του εν λόγω έργου σε… ιδιωτικές εταιρίες!

Και κρίνοντας από τη μέχρι τώρα εμπειρία μας με τον Κυριάκο, αυτό μάλλον είναι και το πιο πιθανό. Μόλις όμως οργανωθούν επί του συγκεκριμένου εξειδικευμένου αντικειμένου οι φίλοι του επιχειρηματίες…

Τέλος, ακούγεται επίσης και η δημιουργία ενός νέου (άοπλου) αστυνομικού σώματος, στα χνάρια εκείνου για τα ΑΕΙ, ή του άλλου για τις διαδηλώσεις, ή εκείνου για τα ΜΜΜ… αυτή τη φορά βαφτισμένο ως «κλιματική» αστυνομία, ή «αστυνομία περιβάλλοντος».

Με αποτέλεσμα να χασκογέλαει κάπου ο Βύρων Πολύδωρας, που όταν κάποτε αποφάσισε να επανασυστήσει τη «θρυλική» αγροφυλακή, πέσανε οι «νεοφιλελεύθεροι» (μέσα στο ίδιο του το κόμμα) να τον φάνε.

Άρα, εκ των παραπάνω, συνάγεται πως η ανάθεση της δασοπυρόσβεσης στην Πυροσβεστική, ήταν λάθος.

Ένα λάθος που μας κόστισε πολύ.

Η όλη περίπτωση μου θυμίζει την περίπτωση της Ολυμπιακής.

Που μας κόστιζε όντως πανάκριβα ως «εθνικός αερομεταφορέας», και που το 2006 (αν θυμάμαι καλά) με υπουργό τον «εκτελεστή» Χατζηδάκη, επωλήθη μπιρ παρά, και στη συνέχεια εξαφανίστηκε, διότι όπως έλεγαν τότε οι «άριστοι» της εποχής «τι χρείαν έχομεν εθνικού αερομεταφορέα»;

«Είναι ένας αναχρονιστικός θεσμός» διατυμπάνιζαν δεξιά κι αριστερά… άσχετα αν την απαξίωναν συστηματικά, ενώ τα μεγάλα κόμματα που την φόρτωναν με ρουσφετολογικές προσλήψεις, της χρωστούσαν εκατοντάδες εκατομμύρια.

Πώς να μην πέσει έξω; Χμ;

Σήμερα, 15 χρόνια μετά, με τις ευλογίες και την άφθονη κρατική χρηματική στήριξη, ο ανεψιός του τότε πρωθυπουργού «έχρισε» έναν νέο εθνικό αερομεταφορέα, ιδιωτικό(!) αυτή τη φορά.

Και όπως είπε, δικαιολογώντας τα αδικαιολόγητα «χρειαζόμαστε οπωσδήποτε εθνικό αερομεταφορέα».

Και δώσεεεεε λεφτά (δικά του είναι;) στην Aegean, που παρεμπιπτόντως μόλις πήρε το πρώτο γερό «πακέτο» εν μέσω πλήρους λοκντάουν για «στήριξη», προχώρησε σε μαζικές απολύσεις. Τι να λέμε;

Παράλληλα, με νόμο, εδώ και μήνες, καταργήθηκαν οι κρατικές αεροπορικές αρχές στα αεροδρόμια της χώρας, και τώρα η ασφάλεια πτήσεων κλπ. θα επαφίεται στο φιλότιμο των ιδιωτών που τα λειτουργούν και που δραστηριοποιούνται σε αυτά.

Το αποτέλεσμα αυτού του ακραίου deregulation, που θα ζήλευε και ο Ρέιγκαν, και που δεν τόλμησε ούτε η Θάτσερ, θα το δούμε οσονούπω… ελπίζω μόνο να μην υπάρξουν αεροπορικές τραγωδίες ή θύματα.

Πάμε παρακάτω…

Μέσα στο κατακαλόκαιρο, με τους τουρίστες να σπεύδουν μαζικά στα λιμάνια για να πάνε διακοπές στα νησιά, οι έλεγχοι πιστοποιητικών, ράπιντ και σελφ τεστ, κλπ. γίνονταν από τις ίδιες τις ναυτιλιακές εταιρίες (συνεπικουρούμενες πάντα από κλιμάκια ρεπόρτερ του ΣΚΑΙ).

Το αποτέλεσμα; Άπειρες καταγγελίες για «μαϊμού» ελέγχους.

Η αντίδραση της κυβέρνησης; Οι έλεγχοι αυτοί ανατέθηκαν στο… Λιμενικό (και αυτό συνεπικουρούμενο από τον ΣΚΑΙ).

Γιατί; Διότι αποδείχθηκε πασιφανώς ότι μια ιδιωτική κερδοσκοπική εταιρία ποσώς ενδιαφέρεται για την γενικότερη ασφάλεια, υγεία, κλπ.

Το μόνο που την απασχολεί είναι το κέρδος (σημειώστε το αυτό σε σχέση με εκείνο το προηγούμενο σχόλιο μου για την κατάργηση των κρατικών αρχών στα αεροδρόμια).

Οι παραπάνω περιπτώσεις αποδεικνύουν πασιφανώς τις πελαγοδρομήσεις των κυβερνήσεων στην Ελλάδα, που άλλες φορές αυτοχαρακτηρίζονται ως σοσιαλιστικές, αλλά λειτουργούν ως φιλελεύθερες, και άλλες το αντίθετο.

Ένα βήμα μπροστά, δυο πίσω, και γενικώς μπουρδούκλωμα.

Την μια καταργούμε το κράτος σε επιμέρους τομείς, την άλλη το μπουκώνουμε με νέα κρατικά «σώματα», κλπ.

Όπως φυσάει ο συγκυριακός άνεμος, ή απλά συρόμενοι από τις εκάστοτε εξελίξεις.

Για παράδειγμα, μέχρι «προχθές» ακόμη και η πρωθυπουργική σύζυγος μας παρότρυνε να χειροκροτούμε τους «ήρωες» υγειονομικούς.

Και πριν αλέκτορα φωνήσαι… η κυβέρνηση του συζύγου τους βγάζει στη σέντρα, με αναστολή εργασίας, απειλή απόλυσης, κλπ. αν δεν εμβολιαστούν!

Και το ίδιο θα γίνει οσονούπω και με άλλες κατηγορίες «ηρώων», που αν δεν συμμορφωθούν προς τα υποδείξεις του Πορτοσάλτε κινδυνεύουν με διαπόμπευση και ίσως και «ανεργία».

Πως γίνεται όμως μια κυβέρνηση που τόσο κόπτεται για τη δημόσια υγεία να δείχνει τόση απάθεια μπροστά στο ενδεχόμενο ελλιπούς στελέχωσης των νοσοκομείων, των κέντρων υγείας, κλπ.;

Η απάντηση είναι απλή.

Η πανδημία αποτελεί βούτυρο στο ψωμί της, προκειμένου να στρέψει τον κοΖμάκη στα ιδιωτικά νοσοκομεία και στις κλινικές των φίλα προσκείμενων σε αυτήν κρατικοδίαιτων επιχειρηματιών.

Όλα τα άλλα είναι κροκοδείλια δάκρυα και να ‘χαμε να λέγαμε…

Κάτι ανάλογο γίνεται και στα ΑΕΙ, με τη φετινή σφαγή των υποψηφίων να ανοίγει το δρόμο προς την ιδιωτική εκπαίδευση.

Και με τους φίλους της οικογένειας επιχειρηματίες, που λέγαμε, να τρίβουν τα χέρια τους και να φωνάζουν «Κυριάκο θέλομεν και ας τρώγωμεν πέτρες!!!!».

Πάντως το ερώτημα μου ως ποταπού παραμένει, δεκαετίες τώρα: Πως επιτρέπουμε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια, ΙΕΚ, κολέγια, κλπ., αλλά δεν επιτρέπουμε ιδιωτικά πανεπιστήμια;

Τι λένε επ’ αυτού οι «Άριστοι» του επιτελικού κράτους; Τι λέει ο Πέτσας;

Που μερικοί εξ αυτών, αν και μισθωτοί (με τον βουλευτικό μισθό λένε πως ζουν), αν και καταχρεωμένοι, έχουν την οικονομική δυνατότητα να στείλουν τα βλαστάρια τους σε ξένα ΑΕΙ με κόστος διδάκτρων κλπ. διπλάσιο ποσό απ’ όσο δηλώνει στην εφορία ως ετήσιο εισόδημα μια μέση οικογένεια με δυο εργαζόμενους;

Πως γίνεται; Χμ;

Τέλος, όταν πήγα φαντάρος στα μέσα της δεκαετίας του ’80 (για 2 σχεδόν χρονάκια παρακαλώ), αναρωτιόμουν (και δημόσια) γιατί να διατηρούμε στρατό με τόσες χιλιάδες κόσμο, που στην ουσία μόνο αγγαρείες, σκοπιές, και αποψίλωση έκανε, αντί να οργανώσουμε επαγγελματικό στράτευμα;

Μήπως ο λόγος ήταν απλά η τεχνητή μείωση των δεικτών ανεργίας;

Ως απάντηση, δεχόμουν κάθε είδους επικρίσεις, από φίλους, αρμόδιους, πολιτικούς, κ.ά. ακόμη και από αξιωματικούς.

Σήμερα, 40 σχεδόν χρόνια μετά και ο στρατός μας στην ουσία είναι πλήρως επαγγελματικός, στελεχωμένος κυρίως από ΕΠΟΠ, με τους φαντάρους ελάχιστους, και με τη θητεία ολιγόμηνη.

Είπε κανείς τίποτα;

Εκτός κι αν με τη φόρα που έχουν πάρει οι «Άριστοι», τεθούν σε αργία οι ΕΠΟΠ, και δοθεί η αρμοδιότητα της άμυνας της χώρας σε ιδιώτες…

Να το δω κι αυτό και τι στο διάολο…

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.