Θεσσαλονίκη: Ο “Ηρακλής” θέλει συμψηφισμό οφειλομένων στον ΟΑΣΘ, με συγκοινωνιακό έργο

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

“Προτείνουμε το συμψηφισμό των οφειλών του ΟΑΣΘ και ουσιαστικά του κράτους προς εμάς, με την παραχώρηση  Συγκοινωνιακού Έργου, τη συμμετοχή μας σε αυτό. Δεν ζητάμε επαναφορά στο προηγούμενο καθεστώς λειτουργίας του ιδιωτικού ΟΑΣΘ. Θέλουμε ένα βιώσιμο μοντέλο λειτουργίας, μέσα από ένα ΣΔΙΤ, ένα μοντέλο που ακολουθείται σε μεγάλες  πόλεις όλου του κόσμου”.

Τα παραπάνω δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΣΑΘ “Ηρακλής” κ. Γιώργος Σταματίου,  στη διάρκεια ενημερωτικής εκδήλωσης των μετόχων του “Ηρακλής”.

“Είμαστε σε συνεργασία με συμβούλους, για να το εφαρμόσουμε με επιτυχία, χωρίς να επιβαρύνουμε το δημόσιο. πρόσθεσε ο κ. Σταματίου, ενώ στη συνάντηση τοποθέτηση έκανε και ο κ. Ευάγγελος Γιαννούδης, απο την Αγγλία, στέλεχος της βρετανικής MOTT MACDONALD, εξειδικευμένης εταιρείας στον τομέα των μεταφορών – συγκοινωνιών, η οποία εκπονεί σχετική μελέτη και πρόταση, η οποία θα λαμβάνει επίσης υπόψη τη λειτουργία φιλικών προς το περιβάλλον, σύγχρονων και βιώσιμων συγκοινωνιών.

Επιπροσθέτως, ο “Ηρακλής”, σχεδιάζει την αξιοποίηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας του, αυτής που τώρα χρησιμοποιεί ο μισθωτής ΟΑΣΘ. Για το σκοπό αυτό, ο Συνεταιρισμός συνεργάζεται με εταιρεία συμβούλων.

Το σχέδιο του “Ηρακλή”, του Προμηθευτικού Συνεταιρισμού Αυτοκινητιστών Θεσσαλονίκης, παρουσίασε ο πρόεδρος του ΠΣΑΘ σε μαραθώνια ενημερωτική εκδήλωση που πραγματοποιείται ως και αυτή την ώρα στο “Βελλίδειο Συνεδριακό” , ημέρα που ανακοινώθηκε από τον “Ηρακλή” ότι κατέληξαν οι διαπραγματεύσεις με τον ΟΑΣΘ για την καταβολή τουλάχιστον των ενοικίων που τους χρωστάει ο ΟΑΣΘ, από την κρατικοποίησή του ως και σήμερα.

Βουλευτές της ΝΔ υπέρ της δικαίωσης των μετόχων του “Ηρακλή”

Άμεση απάντηση στο κρίσιμο ερώτημα για το μέλλον του κρατικού  ΟΑΣΘ, ζήτησαν επτά βουλευτές Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, στη διάρκεια της ενημερωτικής συνάντησης των μετόχων του  ΠΣΑΘ “Ηρακλής”,  ενώ τουλάχιστον, στις επόμενες λίγες ημέρες θα σφραγιστεί από τον ΟΑΣΘ η συμφωνία για εξόφληση των μισθωμάτων των τελευταίων τεσσάρων ετών που χρωστάει στον Συνεταιρισμό “Ηρακλής” του οποίου χρησιμοποιεί ακίνητα, δύο αμαξοστάσια και το κτίριο ‘Civitas’ επί της Παπαναστασίου.

Είναι πλέον δεδομένο, ύστερα και από τις  ανακοινώσεις νωρίτερα σήμερα, ότι ο κρατικός ΟΑΣΘ, μετά από κυβερνητική απόφαση, θα αποπληρώσει τα  περίπου 3,5  εκατ. ευρώ  που χρωστάει στον Ηρακλή και τους μετόχους του, για το διάστημα από την κρατικοποίηση του Οργανισμού  και μετά . Αυτό όμως που διαφαίνεται είναι, ότι τόσο στο “στρατόπεδο” των Θεσσαλονικέων βουλευτών της συμπολίτευσης, όσο και στη διοίκηση του “Ηρακλή”, υπάρχουν σκέψεις για την επαναδραστηριοποίηση του “Ηρακλή” στα συγκοινωνιακά πράγματα της Θεσσαλονίκης.

Άλλωστε θα πρέπει να τονιστεί ότι πολλοί από τους μετόχους του “Ηρακλή”, ήταν και μέτοχοι του ΟΑΣΘ, πριν την αιφνίδια κρατικοποίησή του το καλοκαίρι του 2017 και, τη δήμευση της περιουσίας τους. Αυτούς τους παλιούς μετόχους, μέσα από νέα σχήματα, θα ήθελαν βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, να τους δουν να δραστηριοποιούνται στην Επόμενη Ημέρα των Συγκοινωνιών της Θεσσαλονίκης.

Ο Υφυπουργός Εσωτερικών/ΥΜΑΘ  κ. Σταύρος Καλαφάτης, δήλωσε ότι είναι μόνο δίκαιο και επιβεβλημένο να καταβληθουν τα οφειλόμενα μισθώματα στους μετόχους του “Ηρακλή”, θέμα το οποίο θα αποφασιστεί στην επικείμενη γενική συνέλευση του ΟΑΣΘ, που είναι προγραμματισμένη για τις 3 Σεπτεμβρίου.

Σε δηλώσεις του στο GRTimes.gr  o πρόεδρος του ΠΣΑΘ “Ηρακλής” κ. Γιώργος Σταματίου τόνισε ότι με την υπογραφή της συμφωνίας , θα καταβληθούν άμεσα 850.000 ευρώ από τον ΟΑΣΘ και το ποσό που οφείλεται θα αποπληρωθεί σε μηνιαίες δόσεις των 125.000 ευρώ. Επίσης, όπως εξήγησαν οι νομικοί σύμβουλοι του Συνεταιρισμού, η συμφωνία προβλέπει τη μείωση του μισθώματος κατά 21% και την παραίτηση απο τη διεκδίκηση των τόκων στα ποσά που οφείλονται.  Το “κούρεμα” αυτό γίνεται αναδρομικά, από το χρονικό σημείο της κρατικοποίησης και μέχρι τέλους του 2022, οπότε λήγει η “ζωή” του υπό εκκαθάριση ευρισκόμενου ΟΑΣΘ.

Ωστόσο, όπως είπε ο κ. Σταματίου, οι μέτοχοι του “Ηρακλή”, διεκδικούν από τον ΟΑΣΘ οφειλόμενα μισθώματα και για την περίοδο από το  2014 και μέχρι την κρατικοποίηση του Οργανισμού. Οι οφειλές αυτές ανέρχονται σε 7 εκατ. ευρώ και σε αυτές εκτός από χρωστούμενα μισθώματα περιλαμβάνεται και δάνειο 3 εκατ. ευρώ που είχε χορηγήσει ο συνεταιρισμός στον ΟΑΣΘ και το οποίο ως τώρα δεν επιστράφηκε. Τα χρωστούμενα αυτής της περιόδου, θα διεκδικηθούν  αφού κατατεθεί η έκθεση αποτίμησης του ΟΑΣΘ, στο αρμόδιο Δικαστήριο.

Στην ενημερωτική εκδήλωση του “Ηρακλή” ήταν παρόντες και τοποθετήθηκαν υπέρ της ικανοποίησης των μετόχων του Συνεταιρισμού οι δήμαρχοι Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, Αμπελοκήπων Λάζαρος Κυρίζογλου και Καλαμαριάς, Γιάννης Δαρδαμάνης. Ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Αβραμίδης υποστήριξε τη δημιουργία ΣΔΙΤ για τις συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Ζέρβας και όλοι οι βουλευτές τόνισαν το πόσο σημαντική ήταν η ανάταξη των συγκοινωνιών, ζήτησαν δε από την κυβέρνηση να ικανοποιήσει τους μετόχους των οποίων η περιουσία δημεύτηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, ενώ υποστήριξαν τη λύση ΣΔΙΤ για την επόμενη ημέρα των συγκοινωνιών της Θεσσαλονίκης.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.