Υποχρεωτική η σημαία της ΕΕ μαζί με την ελληνική σε όλα τα δημόσια κτήρια

Στέρηση μισθού σε δημάρχους και περιφερειάρχες που «σηκώνουν» σημαίες ξένων κρατών χωρίς ουσιαστικό λόγο

Όλα ξεκίνησαν από ένα τυχαίο γεγονός: δημότες δήμων στους οποίους έχουν εκλεγεί δήμαρχοι της Αριστεράς, διαμαρτυρήθηκαν έντονα στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών, γιατί οι άρχοντές τους υπέστειλαν την ελληνική σημαία από τα δημαρχεία και με αφορμή διάφορα γεγονότα έκαναν έπαρση σημαίας άλλων ξένων χωρών όπως η Παλαιστίνη, η Κούβα κ.α.

Οι καταγγελίες αυτές έδωσαν την αφορμή για να διερευνηθεί το νομικό καθεστώς που διέπει τα της έπαρσης των σημαιών σε δημόσια κτήρια το οποίο είναι απαρχαιωμένο καθώς ισχύει από το 1976. Διαπιστώθηκε κενό μέγα. Η ανάρτηση των σημαιών είναι προαιρετική. Τόσο για την ελληνική όσο και για την ευρωπαϊκή. Και σε κανέναν αιρετό δεν απαγορεύεται να σηκώσει αύριο μια σημαία με σύμβολα αναρχικά, εξτρεμιστικά κλπ.

Όπως πληροφορείται η «Εστία», η αρμόδια επιτροπή του Υπουργείου Εσωτερικών προχωρεί σε κατηγοριοποίηση σημαιών και εισηγείται στο αρμόδιο υπουργό τις εξής αλλαγές:

  1. Οι σημαίες που αναρτώνται σε δημόσια κτήρια διαχωρίζονται σε διεθνείς- θεσμικές, σε ιστορικές, σε τοπικές και σε σημαίες ξένων χωρών.
  2. Η σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα αναρτάται υποχρεωτικά μαζί με την ελληνική σε όλα τα δημόσια κτήρια. Έως σήμερα η ανάρτησή της γινόταν εθιμικώ δικαίω. Εσχάτως είχε παρατηρηθεί ότι Δήμαρχοι τόσο από την Αριστερά όσο και από την πατριωτική δεξιά έδειχναν απροθυμία να κάνουν έπαρσή της στα δημοτικά κτήρια. Τώρα η έπαρση θα γίνει υποχρεωτική.
  3. Οι δήμοι και οι περιφέρειες δύνανται να αναρτούν την τοπική σημαία στα δημοτικά και περιφερειακά καταστήματα καθώς αυτή είναι στοιχείο της ταυτότητας του τόπου τους. Ιδιαιτέρως σε τοπικές επετείους.
  4. Σημαίες ιστορικές όπως η σημαία της Κωνσταντινούπολης και του ποντιακού ελληνισμού θα αναρτώνται στα δημόσια κτήρια κατά βάσιν την ημέρα του εορτασμού εθνικών ή ιστορικών επετείων.
  5. Η έπαρση σημαίας ξένων χωρών σε δημόσια κτήρια θα γίνεται μόνον όταν υπάρχει λόγος όπως η επίσκεψη πρέσβη στον δήμο ή την περιφέρεια, η αδελφοποίηση πόλεων, η συμμετοχή ξένου πολιτιστικού συλλόγου σε φεστιβάλ κλπ. Δεν θα επιτρέπεται όμως για λόγους πολιτικούς, όπως π.χ. η κρίση στην Μέση Ανατολή.
  6. Σύμφωνα την εισήγηση της Επιτροπής στον Υπουργό Μάκη Βορίδη η παραβίαση των νέων κανόνων σημαιοστολισμού θα αποτελεί εφ’ εξής πειθαρχικό παράπτωμα για δημάρχους περιφερειάρχες και θα τιμωρείται με στέρηση μισθού ενός μηνός.

Το Υπουργείο Εσωτερικών προτίθεται να αναλάβει την σχετική νομοθετική πρωτοβουλία μετά από διαβούλευση με την ΚΕΔΕ έως τον Δεκέμβριο.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.