Σε πλήρη εγρήγορση ο «έμψυχος φράχτης» του Έβρου και των νησιών: Δόθηκαν συγκεκριμένες εντολές…

ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL

Το 2020 η Τουρκία επιχείρησε τον αιφνιδιασμό αλλά εκείνο που είχε εισπράξει ήταν το ηχηρό χαστούκι των αρχών ασφαλείας στα σύνορα, οι οποίες σε αγαστή συνεργασία με τον Στρατό Ξηράς κατάφεραν ν’ αποτρέψουν την υβριδική απειλή της γείτονος.

Ταυτόχρονα εκείνη η ασύμμετρη απειλή δεν στρατιωτικοποιήθηκε, όπως ίσως να ήθελε η Άγκυρα ώστε να δημιουργήσει άλλου είδους εντάσεις στον Έβρο αλλά και την οριογραμμή των θαλάσσιων συνόρων Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Αθήνα με πολύ προσεκτικούς χειρισμούς εκτός της κατάδειξης του προβλήματος, φρόντισε να προτάξει τις αρχές ασφαλείας οι οποίες είχαν στο πλευρό τους τις Ένοπλες Δυνάμεις να βοηθούν, τις περισσότερες φορές με έργα αποτροπής.

Τ’ αντανακλαστικά που επέδειξε η Ελληνική πολιτεία και οι σαφείς εντολές που έλαβαν εξ αρχής τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ, του Π.Σ. και των Ενόπλων Δυνάμεων, δεν άφηναν κανένα περιθώριο παρερμηνείας.

  • Οι ίδιοι οι Συνοριοφύλακες της ΕΛ.ΑΣ σημειώνουν ότι δεν βρίσκονται στα επίπεδα του 2015 και πως εν έτει 2021 έγινε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια για την θωράκιση του Έβρου και των νησιών. Τονίζουν δε πως αν υπάρχει η ξεκάθαρη πολιτική βούληση δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει.

Το ίδιο μήνυμα έχει ήδη εκπέμψει και πάλι η Ελληνική κυβέρνηση στην προσπάθειά της να ξεκαθαρίσει προς τη γείτονα αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι δεν πρόκειται να δεχτεί μια παρόμοια κατάσταση στα Ελληνοτουρκικά σύνορα.

Άμεση ενίσχυση όπου απαιτείται

Παράλληλα το Επιτελείο εκείνο που κάνει είναι να δίνει κατευθύνσεις προς τις διοικήσεις σε μονάδες που βρίσκονται στην ενδοχώρα, ώστε να είναι πανέτοιμα στρατιωτικά τμήματα για την μετακίνησή τους προς τα σύνορα, εφόσον αυτό απαιτηθεί.

Στελέχη τόσο των Ενόπλων Δυνάμεων, από τον Στρατό Ξηράς, αλλά και μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού βρίσκονται σε αυξημένη εγρήγορση ανά πάσα στιγμή για την μετακίνησή τους εκεί που πιθανά να φανεί το πρόβλημα. Άλλωστε αυτό είχε ειπωθεί και σε κυβερνητικό επίπεδο από τους αρμόδιους υπουργούς, ότι δηλαδή στην περίπτωση που υπάρξει παράνομη πιεστική κίνηση είτε στον Έβρο, είτε σε οποιοδήποτε σημείο του Αρχιπελάγους, η ενίσχυση θα είναι άμεση.

Ήδη η πρώτη μετακίνηση που έγινε, ήταν στελεχών των Ειδικών Δυνάμεων που βρίσκονται σε στοχευμένα σημεία του Έβρου για την αποτροπή των ροών που έχουν παρατηρηθεί σε συγκεκριμένα σημεία του Νομού.

Τα fake news των Τούρκων δείχνουν κάτι…

Πάντως στο Επιτελείο δεν περνούν απαρατήρητα τα fake news που διασπείρουν οι Τούρκοι εδώ κι ένα 24ωρο. Ήδη από το πρωί της Δευτέρας τα τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης γράφουν και πάλι ότι από την Ελληνική πλευρά στα σύνορα του Έβρου πυροβολήθηκαν μετανάστες.

  • Τόσο η Ελληνική Αστυνομία, όσο και το Επιτελείο ομιλούν για διασπορά ψευδών ειδήσεων από τη γείτονα η οποία είχε επαναλάβει την ίδια ακριβώς «είδηση» πριν μικρό χρονικό διάστημα.

Την ίδια στιγμή και παρά το καλό κλίμα στο οποίο διεξήχθη η συνομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν για τα γεγονότα στο Αφγανιστάν, με τους δυο άνδρες να συμφωνούν πως δεν μπορούν οι χώρες να δεχτούν νέο μεταναστευτικό βάρος, ο εκπρόσωπος του κόμματος του κου. Ερντογάν, Ομέρ Τσελίκ, που είναι γνωστός για την ακραία ρητορική που χρησιμοποιεί, επανέρχεται με νέα «λάσπη» κατά της Ελλάδας.

Το νέο παραλήρημά του εκπροσώπου του ΑΚΡ ξεκινά με ένα κατηγορώ προς την Ευρώπη η οποία όπως σημειώνει, κάνει τα στραβά μάτια στις «βαρβαρότητες» των Ελλήνων. Ο κος. Τσελίκ, στον οποίο πολλές φορές έχουν απαντήσει κυβερνητικά στελέχη της Ελλάδας, επαναλαμβάνει όλα εκείνα τα ψεύδη που έχουν να κάνουν με εμβολισμούς μεταναστευτικών λεμβών από το Ελληνικό Λιμενικό. Ο ίδιος ξεχνά ποιοι είναι εκείνοι που επιχειρούν να παραβιάσουν τα Εθνικά Χωρικά Ύδατα της Ελλάδας και τι ακριβώς κάνουν…. Η Τουρκική ακτοφυλακή έχει πιαστεί πολλές φορές «με την γίδα στην πλάτη», δηλαδή να μεταφέρει βάρκες με μετανάστες προς τα Ελληνικά νερά κι επειδή τα αυξημένα μέτρα φρούρησης δεν τους επιτρέπει να συνεχίσουν τις πλάτες προς τους δουλέμπορους, κατηγορείται η Ελλάδα που αποτρέπει αυτές τις παράνομες μετακινήσεις.

Βεβαίως όμως οι δηλώσεις αυτές μαρτυρούν ότι παρά το καλό κλίμα των συνομιλιών, η Άγκυρα δεν πρόκειται να διστάσει ή να φρενάρει τα δουλεμπορικά κυκλώματα που δρουν στα τουρκικά παράλια ή τον Έβρο, γεγονός που κρατά σε πλήρη εγρήγορση τις αρχές ασφαλείας της χώρας.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.