Δεκαπενταύγουστος με μέτρα, μάσκες και αποστάσεις – Χωρίς λιτανείες ο εορτασμός – ΒΙΝΤΕΟ

Με μάσκες, τις απαραίτητες αποστάσεις ασφαλείας, με προκαθορισμένο αριθμό πιστών ανά ναό και χωρίς λιτανείες εορτάστηκε φέτος ο Δεκαπενταύγουστος λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Στα μεγάλα προσκυνήματα της Παναγίας έχουν ληφθεί όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα ώστε να μην παρατηρηθεί συγχρωτισμός ούτε έξω από τους ναούς, με τον κόσμο να αναμένει καρτερικά προκειμένου να προσκυνήσει.

Η Κοίμηση της Παναγίας, που ονομάζεται και “το Πάσχα του καλοκαιριού”, είναι μία από τις μεγαλύτερες γιορτές της Χριστιανοσύνης. Με ύμνους και τιμές, με δόξα και χαρά, εορτάζει η Εκκλησία μας την ένδοξη Κοίμησή της. Οι πιστοί προσκυνούν με βαθύτατη ευλάβεια τις άγιες εικόνες της, ζητούν τις πρεσβείες της, εναποθέτουν σε αυτήν τις ελπίδες τους, προσεύχονται, υμνούν και χαίρουν.

Στην Ελλάδα, ειδικότερα, οι Ορθόδοξοι Έλληνες αποτινάσσουν το ζοφώδες πέπλο της πανδημίας του κορονοϊού και τη θλίψη που προκάλεσαν οι πολυήμερες πυρκαγιές και γιορτάζουν τον Δεκαπενταύγουστο την Κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου. Σε πολλά νησιά του Αιγαίου -Τήνος, Πάρος, Πάτμος- τα μεγάλα προσκυνήματα της Παναγίας, την Παναγία Σουμελά, σε πόλεις και χωριά ανά την επικράτεια, σε εκκλησίες αφιερωμένες στην Κοίμησή της, οι πιστοί προσέρχονταν στους ναούς για να υμνήσουν και να δοξολογήσουν.

Η μορφή της λατρεύεται από τον ευσεβή λαό μας, που νιώθει την Παναγία ως μητέρα όλων των ανθρώπων, ως μεσίτρια προς τον Μονογενή της Υιό και Λόγο του Θεού, ως συμπαραστάτισσα σε κάθε δύσκολη στιγμή της επίγειας ζωής. Και όλοι αναπέμπουν προσευχή…

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.