Μενδώνη για το Τατόι: Κάηκαν επτά κτίρια, χάθηκε μεγάλο μέρος του δάσους – Τι έγινε με τα κοντέινερ

Συνέντευξη Τύπου για τις καταστροφές που υπέστη το Τατόι από τη μεγάλη πυρκαγιά παραχώρησε η Λίνα Μενδώνη. «Από τη φωτιά κάηκαν επτά κτίρια. Συγκεκριμένα, η οικία Στουρμ και κτίρια τηλεπικοινωνιών, φροντιστή, φρουράς τάφων, Δασονομείου, προσωπικού και διευθυντήριο», ανέφερε η υπουργός Πολιτισμού επισημαίνοντας ότι οι ζημιές αυτές δεν δημιούργησαν περισσότερα δομικά προβλήματα από τα υπάρχοντα που προκαλεί ο χρόνος. Επίσης, ανακοινώθηκε ότι κάηκαν στέγες και ξύλινα κουφώματα, κάποιες εξ αυτών ήταν νεότερες επεμβάσεις, σωστικές, του ΥΠΠΟ.

Για τα κτίρια φρουράς τάφων, προσωπικού, διευθυντηρίου και δασονομείου ξεκινούν ήδη οι μελέτες τους, με αυτεπιστασία επισημαίνοντας ότι οι μελέτες αυτές θα έχουν ολοκληρωθεί στο τέλος του 2021 με τη χρηματοδότηση να είναι εξασφαλισμένη από το ΕΣΠΑ 2021-2027.

«Όσοι βρεθήκαμε δίπλα στη φωτιά δεν μπορούμε να ξεχάσουμε τις εικόνες που ζήσαμε και οι οποίες προκάλεσαν μεγάλη, οικολογική κυρίως, ζημιά. Η φωτιά στο Τατόι ξεκίνησε την Τρίτη, έσβησε Τετάρτη ξημερώματα και υπήρξαν αναζωπυρώσεις την Πέμπτη και την Παρασκευή», ανέφερε η υπουργός Πολιτισμού, τονίζοντας: «Ο πρωθυπουργός ήταν σαφής ότι όλες οι περιοχές που κάηκαν κηρύσσονται αναδασωτέες», ενώ σχετικά με τη μελέτη βιωσιμότητας δήλωσε ότι «παραμένουμε στον στόχο μας».

«Από το τέλος Μαρτίου υπάρχει και διυπουργική επιτροπή, προκειμένου ο καθένας να λειτουργήσει κατά την αρμοδιότητά του, συντονισμένα, στην αποκατάσταση του κτήματος, ενώ έγινε επίσης υπογειοποίηση δικτύων ΔΕΔΔΗΕ, συστηματική αποψίλωση, συστηματική καταγραφή κινητών αντικειμένων που ξεπερνούν τις 100.000, και διαδικασίες για διαγωνισμούς αποκατάστασης κτιρίων», ανέφερε επίσης.

«Χάσαμε μεγάλο μέρος του δάσους. Δεν είναι αμελητέο, δεν είναι εύκολο να το αποδεχθεί κανείς», τόνισε η υπουργός Πολιτισμού επισημαίνοντας ότι «στα μνημεία οι απώλειες δεν ήταν μεγάλες χάρη στην παρέμβαση όλων, κυρίως της πολιτικής προστασίας, της πυροσβεστικής και της αστυνομίας, με συντονισμένες προσπάθειες δικών μας υπηρεσιών».

«Αυτή τη στιγμή προχωρούμε και επιταχύνουμε τις διαδικασίες τις οποίες έχουμε αναλάβει ως ΥΠΠΟ για την εφαρμογή του σχεδίου αποκατάστασης των κτιρίων, όπως προβλέπεται στη μελέτη βιωσιμότητας», είπε ακόμη η κα. Μενδώνη, η οποία στη συνέχεια αναφέρθηκε και στη μελέτη αναδάσωσης.

«Αναθέσαμε ήδη τη μελέτη για τη σωστή αναδάσωση του ιστορικού πυρήνα και στα 1.600 στρέμματα και ευρύτερα στα 6.000 στρέμματα», είπε χαρακτηριστικά, ενώ σε ερώτηση για τα χρονοδιαγράμματα σχετικά με την μελέτη αναδάσωσης του ιστορικού πυρήνα και το προφίλ της επιτροπής που ανέλαβε την εκπόνηση των μελετών η κα. Μενδώνη απάντησε: «Είναι πολύ νωρίς. Η συζήτηση με τους μελετητές έγινε την Κυριακή». Πρόσθεσε ωστόσο ότι ένα μέρος του δάσους στον ιστορικό πυρήνα δεν έχει πάθει ζημιές, ενώ το μέρος που έχει υποστεί ζημιές σύντομα θα αναγεννηθεί όπως μας λένε οι ειδικοί. Ως τέλος Αυγούστου με αρχές Σεπτέμβρη θα γίνουν ανακοινώσεις ομάδας και μελέτης».

«Τα κοντέινερ έμειναν άθικτα από τη φωτιά. Το πρόβλημα παρουσιάστηκε σε δύο οικίσκους δίπλα στα ανάκτορα. Ο ένας κατεστράφη μερικώς και ο άλλος ολοσχερώς», είπε ακόμη ο υπουργός Πολιτισμού επισημαίνοντας ότι «μεταφέρθηκαν από τα κοντέινερ την ώρα της φωτιάς αντικείμενα που υπήρχε κίνδυνος να κλαπούν. Δεν θα σας πω πού πήγαν για λόγους ασφαλείας».

Για την κριτική που έχει δεχθεί σχετικά με το γεγονός ότι βρίσκονταν σε κοντέινερ και όχι σε στεγασμένους χώρους ή αλλού τα κειμήλια, όπως συνέβαινε ως το 2016 η υπουργός είπε: «Το 2016 και 2017 αποφασίστηκε η μεταφορά κάποιων αντικειμένων από τα κοντέινερ σε άλλους χώρους, χωρίς συγκατάθεση των υπηρεσιών. Τα κινητά αντικείμενα στο Τατόι αποτελούν ενιαίο και αδιαίρετο σύνολο άμεσα συνδεδεμένο με τα κτίρια. Οι συλλογές δεν πρέπει να διασπώνται. Επίσης το 2016 όταν αποφασίστηκε η μεταφορά τους από το κτήμα ήταν πολύ λιγότερα τα αντικείμενα από τα οποία έγινε η επιλογή σε σχέση με αυτά που έχουμε σήμερα. Τα αυτοκίνητα και οι άμαξες σας θυμίζω ήταν στοιβαγμένα με χιλιάδες άλλα αντικείμενα από πάνω τους ως πρόσφατα. Περίπου 6.000 αντικείμενα μεταφέρθηκαν το 2017 στο Μουσείο Νεότερου Πολιτισμού. Το Μουσείο αυτό έχει μπει στην τελική ευθεία για να αποδοθεί στο κοινό το 2023. Έτσι αποφασίστηκε να μεταφερθεί αυτός ο αριθμός των αντικειμένων στο Τατόι προκειμένου το σύνολο να αποκτήσει ξανά την ενότητά του».

Σε ερώτηση γιατί δεν γνωστοποίησαν νωρίτερα τα προβλήματα που προκάλεσε η φωτιά, η κα. Μενδώνη επισήμανε ότι «όπως έχει ήδη αναφερθεί από την κυβερνητική εκπρόσωπο η επιλογή ήταν την ώρα της μάχης να μιλά ένας, η πολιτική προστασία. Χθες έγινε το υπουργικό συμβούλιο και σήμερα σας ενημερώνουμε, τηρώντας τη διαδικασία που υπέδειξε η κυβέρνηση».

Ενώ καταλήγοντας υπογράμμισε πως «δεν θα είχα κανένα πρόβλημα ανάληψης ευθύνης αν είχαν γίνει πραγματικές ζημιές. Ζημιές δεν έγιναν. Από εκεί και πέρα ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση έχουν δικαίωμα να αξιολογήσουν τους υπουργούς».

 

Δείτε σε φωτογραφίες τις ζημιές στο Τατόι

Με πληροφορίες από το ertnews.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.