Που βρίσκεται το ελληνικό πυροσβεστικό τανκ που έσωσε την Ολυμπία το 2007; – Οι γραφειοκράτες το… «έθαψαν»

Οι πυρκαγιές που σαρώνουν τις τελευταίες ημέρες τη χώρα μας έφεραν στη μνήμη πολλών τις μεγάλες πυρκαγιές του 2007 και ιδιαίτερα την κρίσιμη αναμέτρηση με τη φωτιά στην Αρχαία Ολυμπία όπου η κατάσταση σώθηκε από ένα ερπυστριοφόρο άρμα πυρόσβεσης, ένα τροποποιημένο τανκ σε πυροσβεστικό από Έλληνες.

Πού βρίσκεται τώρα όμως αυτό το πυροσβεστικό τανκ;

Και γιατί δεν συμμετέχει στη μάχη ενάντια στη φωτιά; Το ξέχασαν;

Η παρακάτω ανάρτηση είναι διαφωτιστική:

Το άρμα της φωτιάς, σώζει το Μουσείο (πηγή: asopichos.gr)

Μπ Ζ: Θέλω να σας ρωτήσω για εκείνο το όχημα που είδαμε στις φωτιές στην Αρχαία Ολυμπία. Εσωσε το μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας.

Θ Ρ: Ήταν ένα ερευνητικό πρόγραμμα που εξελίσσαμε για 4 χρόνια σε ένα παλιό άρμαΑρμα ΡΑΜ φωτιες αρχαια Ολυμπια 1JPGμάχης το οποίο διασκευάσαμε και πατεντάραμε στο Μόναχο.

Τον Ιούλιο του 2007 το δοκιμάζαμε σε διάφορες πυρκαγιές της Κορινθίας όπου καταφέραμε και σβήσαμε, με αυτό το όχημα, πολλές φωτιές.

Από τότε θέσαμε το όχημα στη διάθεση των ενόπλων μας δυνάμεων και γνωστοποιήθηκε και στην πολιτική ηγεσία.

Πραγματικά ήρθε στον Ορχομενό όλη η ηγεσία όπου τους κάναμε επίδειξη και οι αναφορές ήταν όλες θετικές.

Ξεχάστηκε όμως, μέχρι που είδα στην τηλεόραση αυτή την μεγάλη καταστροφή με τους τόσους νεκρούς στην Ηλεία και συγκλονίστηκα.

Τότε, με δική μου, πρωτοβουλία έψαχνα να βρω τρόπο μετακίνησης αυτού του βαρέως οχήματος και να συμμετάσχει στις προσπάθειες κατάσβεσης.

Πραγματικά βρέθηκε τρόπος και μεταφέρθηκε.

Μας ανέθεσαν αποστολήΑρμα ΡΑΜ φωτιες αρχαια Ολυμπιαστο Σωληνάρι Κορινθίας.

Εκεί δεν κάναμε καμία κατάσβεση αλλά οι κάτοικοι αισθάνθηκαν ασφαλείς και πήγαν για ύπνο.

Την επόμενη μέρα με πήραν τηλέφωνο από το συντονιστικό της Πυροσβεστικής να πάμε στην Αρχαία Ολυμπία που, όπως μας είπαν, κινδύνευε από τις φωτιές το Μουσείο.

Πραγματικά πήγαμε και, όπως λένε όλοι οι εμπειρογνώμονες, αν είχαμε αργήσει ένα τέταρτο θα είχε καταστραφεί το Μουσείο.

Εκεί αποδείχτηκαν οι δυνατότητες αυτού του ειδικού οχήματος.

Τα άλλα μέσα δεν μπορούν να μπουν στη φωτιά ενώ αυτό μπαίνει στις φλόγες.

Παράλληλα, έχει εξοπλισμό για την διαμόρφωση του χώρου, δεξαμενή με 15 τόνους νερό και έτσι μπορεί να είναι αποτελεσματικό.

Σπάσαμε την πόρτα, μπήκαμε μέσα στις φωτιές και ρίξαμε, να φανταστείτε, πάνω από 500 τόνους νερό για να σβήσουμε τη φωτιά.

Όταν πήγαμε οι φλόγες έγλειφαν τα τζάμια του Μουσείου.

Το γεγονός αυτό πήρε μεγάλη δημοσιότητα, από ελληνικά και μεγάλα ξένα μέσα Ενημέρωσης λόγω της Αρχαίας Ολυμπίας.

Στη συνέχεια, ένας γνωστός τραπεζίτης που είχε παρακολουθήσει το εγχείρημα θέλησε να κάνει δωρεά τριών τέτοιων μηχανημάτων στο Ελληνικό Δημόσιο.

Πραγματικά με πήραν τηλέφωνο από την τράπεζα, συζητήσαμε για το κόστος και την παράδοση, βγήκε εντολή για το κόστος και την πληρωμή αλλά ποτέ δεν έγινε αποδεκτή από το ελληνικό δημόσιο αυτή ηΑρμα ΡΑΜΔωρεά για διάφορους λόγους που δεν είναι της στιγμής.

Χρησιμοποιήθηκε έκτοτε σε άλλη κατάσβεση;

Ναι, την επόμενη χρονιά σβήσαμε μια μεγάλη πυρκαγιά στο Διόνυσο Αττικής όπου κινδύνευαν τα πρώτα σπίτια και η κατάσταση ήταν πολύ επικίνδυνη.

Τη μεθεπόμενη χρονιά, σβήσαμε μια επίσης μεγάλη φωτιά, στο δάσος της Στροφυλιάς Πελοποννήσου.

Εκεί αποδειχτήκαμε επίσης αποτελεσματικοί, γιατί τα άλλα μέσα δεν μπορούσαν να κινηθούν στο παραλιακό μέτωπο ενώ το δικό μας μηχάνημα τα κατάφερε κι εκεί.

Το όχημα σε 10 λεπτά γεμίζει με 15 τόνους νερό και αφού μπορούσε να κινηθεί στη παραλία παίρναμε νερό από την θάλασσα και έτσι σβήσαμε την πυρκαγιά.

Που είναι τώρα;

Στις εγκαταστάσεις μας στον Ορχομενό…

Δείτε την ανάρτηση:

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.