Σε ιστορικό χαμηλό οι μετανάστες στις δομές των Ενόπλων Δυνάμεων

Του Χρήστου Μαζανίτη

Μετά την επιτυχή έκβαση της αντιμετώπισης της ασύμμετρης τουρκικής απειλής στον Έβρο αλλά και την ισχυρή συνδρομή της Frontex στις προσπάθειες του Λιμενικού στο Αιγαίο, οι ροές παράνομων μεταναστών από την Τουρκία έχουν μειωθεί στο ελάχιστο. Για την ακρίβεια, υπάρχουν και μέρες που δεν καταγράφεται ούτε μία απόπειρα παράνομης εισόδου.

Ταυτόχρονα, έστω και με μεγάλη πίεση και πολλά εμπόδια λόγω της πανδημίας, έχουν αυξηθεί οι απελάσεις παράνομων μεταναστών είτε προς τις χώρες τους είτε προς την Τουρκία.

Η καλή εικόνα αντικατοπτρίζεται και στα επίσημα στοιχεία για τις δομές φιλοξενίας μεταναστών που δίνει στη δημοσιότητα κάθε εβδομάδα το ΓΕΕΘΑ.

Σύμφωνα με της απογραφή της 29ης Ιουλίου διαμένουν σε 24 δομές διαχείρισης των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ), 18.080 μετανάστες/πρόσφυγες, με δυνατότητα φιλοξενίας 31.766 ατόμων . Οι δομές φιλοξενίας Σάμου και Ελαιώνα έχουν υπεράριθμους μετανάστες/πρόσφυγες σύμφωνα με την κατανομή προσφύγων που γίνεται από τους αρμόδιους φορείς, με τον αριθμό σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr στην πρώτη περίπτωση να είναι κοντά στα 150 άτομα και στην δεύτερη να είναι περίπου στα 70.

Επίσης οι τρεις Κλάδοι των ΕΔ για την 29 Ιουλίου 2021 ανέλαβαν το έργο της παροχής 6.855 μερίδων φαγητού, λαμβανομένου υπόψη ότι τμήμα αναγκών σίτισης στις δομές φιλοξενίας έχει αναληφθεί από έτερους φορείς με την καταβολή χρηματικού αντιτίμου (με την μέθοδο προπληρωμένων καρτών) στους μετανάστες/πρόσφυγες. Για την υγειονομική κάλυψη διατίθεται ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό από τους Κλάδους των ΕΔ.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.