Το ΣτΕ θα αποφασίσει για την αστυνομία των Πανεπιστημίων

H ελληνική δικαιοσύνη θα επιλύσει τελικά το πρόβλημα για την συνταγματικότητα ή μη της συγκρότησης των Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημίων (ΟΠΠΙ), η οποία θα απαρτίζεται από Ειδικούς Φρουρούς της Ελληνικής Αστυνομίας.

Κι αυτό θα το κάνει η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο προσέφυγαν δέκα Σύλλογοι επιστημονικού διδακτικού προσωπικού και διοικητικού προσωπικού των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και Σύλλογοι Φοιτητών καθώς και 22 καθηγητές Πανεπιστημίων, ζητώντας να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική η σχετική απόφαση.

Συγκεκριμένα, στο ΣτΕ προσέφυγαν οι Σύλλογοι Επιστημονικού Προσωπικού του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, του Παντείου Πανεπιστημίου, των Πανεπιστημίων Πατρών, Θεσσαλίας, Ιωαννίνων, Αιγαίου, Δυτικής Αττικής, ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, ο Σύλλογος Φοιτητών του Παντείου Πανεπιστημίου, κ.ά., και 22 καθηγητές μέλη Διδακτικού Προσωπικού διαφόρων Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.

Οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν ότι η πρόσληψη Ειδικών Φρουρών με σκοπό τη συγκρότηση Ομάδων Προστασίας των Πανεπιστημίων είναι αντίθετη στο αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ, στην ακαδημαϊκή και επιστημονική ελευθερία, στην ελευθερία της έρευνας και της διδασκαλίας αλλά και σειρά άλλων συνταγματικών διατάξεων.

Επίσης στην προσφυγή τους υποστηρίζουν ότι οι επίμαχες αποφάσεις είναι αντίθετες στις προβλέψεις του νόμου 4777/2021 για την προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας και την αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος.

Ζητούν λοιπόν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική η συγκεκριμένη απόφαση.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.