Οι πρώτες φωτογραφίες με το ελληνικό Rafale στον αέρα

Του Χρήστου Μαζανίτη

Μεγάλη ημέρα η σημερινή για την Πολεμική Αεροπορία, που παραλαμβάνει το πρώτο μαχητικό 4+ γενιάς Rafale. Ο κ. Eric TRAPPIER, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Dassault Aviation, υποδέχθηκε σήμερα στο Κέντρο Πτητικών Δοκιμών της Dassault Aviation στο Istres της Γαλλίας τον Έλληνα Υπουργό Εθνικής Άμυνας, κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο, για την τελετή παράδοσης του πρώτου Rafale της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ).

Η πρώτη αυτή παράδοση πραγματοποιείται με επιτυχία μόλις έξι μήνες μετά την υπογραφή της σύμβασης για την απόκτηση 18 Rafale. Πρόκειται για το πρώτο αεροσκάφος, το οποίο μαζί με τα επόμενα πέντε που προέρχονται από τη Γαλλική Πολεμική Αεροπορία θα χρησιμεύσουν για την εκπαίδευση των πιλότων και των τεχνικών της ΠΑ στη Γαλλία, πριν μεταφερθούν στην αεροπορική βάση της ΤΑΝΑΓΡΑΣ.

Η εκπαίδευση των πιλότων

Μια πρώτη ομάδα πιλότων της Πολεμικής Αεροπορίας, οι οποίοι εκπαιδεύονται εδώ και αρκετούς μήνες από τη Γαλλική Πολεμική Αεροπορία, θα μεταβούν μαζί με 50 τεχνικούς στο Κέντρο Εκπαίδευσης του Rafale στο Mérignac, στη Γαλλία, για να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους.

Όπως επισημαίνει η κατασκευάστρια εταιρεία, Dassault, σε δελτίο τύπου που εξέδωσε, «με το Rafale η ΠΑ θα αποκτήσει ένα μαχητικό αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων τελευταίας γενιάς, το οποίο θα επιτρέψει στην Ελληνική Δημοκρατία να διασφαλίσει τη γεωστρατηγική της θέση, διατηρώντας ταυτόχρονα την πλήρη κυριαρχία της. Η παράδοση του πρώτου Rafale αποτελεί σαφή απόδειξη της βούλησης της Γαλλίας να ανταποκριθεί στις προσδοκίες της κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και να συμμετέχει ενεργά στη διατήρηση της κυριαρχίας της χώρας.

Παράλληλα, καταδεικνύει την εξαιρετική ποιότητα της συνεργασίας μεταξύ της Dassault Aviation και της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, μέσα από μια σταθερή εταιρική σχέση που μετρά περισσότερα από 45 χρόνια».

«Μετά το Mirage F1 το 1974, το Mirage 2000 το 1985 και το Mirage 2000-5 το 2000, είναι η σειρά του Rafale να φορέσει με υπερηφάνεια τα χρώματα της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας. Το Rafale είναι ένα αεροσκάφος που έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα για την ΠΑ και θα συμβάλλει στη διασφάλιση της ηγετικής θέσης της Ελλάδας ως μεγάλης περιφερειακής δύναμης. Θα ήθελα να τονίσω για άλλη μία φορά την πλήρη δέσμευσή μας για την επιτυχία του Rafale στην Ελλάδα», δήλωσε ο κ. Eric TRAPPIER, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Dassault Aviation.​

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.