Αντιδράσεις και απογοήτευση στη Μύκονο για τα περιοριστικά μέτρα

Αντιδράσεις στους επισκέπτες και τους επιχειρηματίες της Μυκόνου προκάλεσαν οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν στο Νησί των Ανέμων σε μία προσπάθεια να περιοριστεί η διασπορά του ιού.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, σε ανακοίνωσή του τόνισε πως λόγω της ανησυχητικής τοπικής έξαρσης της επιδημίας κατά τα τελευταία 24ωρα, με πολλαπλές συρροές και clusters, η κυβέρνηση προχώρησε στην υιοθέτηση και εφαρμογή ειδικών μέτρων για το νησί της Μυκόνου, που θα ισχύουν έως τη Δευτέρα 26/7 στις 6.00 το πρωί, με ενδιάμεση επαναξιολόγηση της επιδημιολογικής κατάστασης. Συγκεκριμένα τα ειδικά αυτά μέτρα προβλέπουν απαγόρευση κυκλοφορίας από τη 01.00 το βράδυ έως τις 06.00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας και απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο, αρχής γενομένης από σήμερα ώρα 18:00.

Απογοήτευση στους επισκέπτες της Μυκόνου

Οι περιορισμοί αυτοί συνοδεύτηκαν από αντιδράσεις ενώ προβλέπονται τσουχτερά πρόστιμα για τους παραβάτες.

Σίγουρα το να επισκεφθεί κάποιος τη Μύκονο στην καρδιά του καλοκαιριού και να μην ζήσει την έντονη βραδινή ζωή που προσφέρει το διάσημο νησί, είναι τουλάχιστον παράδοξο. Αλλά τα ενεργά κρούσματα στο νησί τετραπλασιάστηκαν μέσα σε μόλις μία εβδομάδα, μετατρέποντας το Νησί των Ανέμων σε…υγειονομική βόμβα. Η απογοήτευση όσων ενημερώθηκαν τα νέα μέτρα τη στιγμή που επιβιβάζονταν στα πλοία με προορισμό τη Μύκονο ήταν μεγάλη. Μιλώντας στον ΑΝΤ1 είπαν ότι έχουν αρκετό άγχος και αγωνία αλλά προτίμησαν να ταξιδέψουν και να συμμορφωθούν στην τήρηση των μέτρων.

“Ξαφνιαστήκαμε, αλλά τώρα… μονόδρομος” είπε επιβάτις στην κάμερα του ΑΝΤ1 ενώ επιχειρηματίας που ετοιμαζόταν να ταξιδέψει για το νησί σημείωσε: “Έχω μια επιχείρηση κάτω, που σημαίνει θέλω να λειτουργήσει. Αν αρχίσουν να κλείνουν, προφανώς θα ζημιωθούμε”. Άλλη επιβάτις τόνισε: “Είμαι λίγο τρομοκρατημένη. Αλλά τώρα έχω κλείσει τα εισιτήρια οπότε δεν γίνεται δυστυχώς να τα ακυρώσω”. “Πάμε και ό,τι γίνει! Τι να πούμε; Θα ακολουθήσουμε τα μέτρα που έχουν δοθεί από την κυβέρνηση” πρόσθεσε άλλη αναφορικά με τα έκτακτα μέτρα.

Σύμφωνα με τις ακτοπλοϊκές εταιρείες, δεν έχουν υπάρξει ακόμη ακυρώσεις, παρά μόνο από φορτηγά που μεταφέρουν ηχητικά συστήματα.

Αντιδράσεις από τους επιχειρηματίες

Απόγνωση και απογοήτευση προκαλεί στους επιχειρηματίες η απόφαση για λήψη περιοριστικών μέτρων στο νησί. “Θα έπρεπε να έχουμε προνοήσει ώστε ο κόσμος που ερχόταν στα νησιά να είναι ελεγχόμενος από πριν να έρθει” είπε η Μαρία Χατζηιωάννου, ιδιοκτήτρια πρακτορείου κοινοπραξίας Μυκόνου-Δήλου. Ο Γιάννης Κουτσούκος, ιδιοκτήτης μπαρ και ξενοδοχείου, τόνισε: “Η καταστροφή είναι τεράστια, ήδη έχουν αρχίσει ακυρώσεις στα δωμάτια. Είναι πάρα πολύ δύσκολη η κατάσταση. Είμαστε όλοι απογοητευμένοι. Έχουμε το μεγαλύτερο ποσοστό εμβολιασμού στην Ελλάδα, και τελικά έχουμε κάνει το καθήκον μας και τη νύφη την πληρώνουμε εμείς, από όλη την Ελλάδα, δηλαδή, η Μύκονος πάντα το μαύρο πρόβατο, είναι απίστευτο”.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1 από το Κέντρο Υγείας του νησιού, στα 100 rapid test που έχουν γίνει σήμερα, τα 10 είναι θετικά και το ξενοδοχείο καραντίνας είναι γεμάτο εδώ και ημέρες.

“Η Δημοτική μας Αρχή λειτούργησε με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και ψυχραιμία και πάντα με σεβασμό στην εθνική προσπάθεια και στους νόμους του κράτους. Εδώ όμως υπάρχει και αστοχία και αδικία. Ένα λάθος που δεν οδηγεί πουθενά. Και πρέπει να διορθωθεί άμεσα” έγραψε σε ανάρτησή του ο δήμαρχος Μυκόνου, Κωνσταντίνος Κούκας.

Επισκέπτης του νησιού είπε στον ΑΝΤ1: “Όταν έκανα την κράτηση για να έρθω στη Μύκονο. η λογική ήταν να το διασκεδάσουμε λίγο και να περάσουμε όμορφα, απλά αυτό που είδα χθες που ήρθα στο νησί, θεώρησα πως ήταν νομοτελειακό ότι θα γίνει. Πραγματικά η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου. Δεν υπάρχει κανένα μέτρο, τα μαγαζιά είναι γεμάτα με κόσμο, χορεύουν όλοι, δεν φοράει κανένας μάσκα, οι αποστάσεις δεν είναι ούτε καν μηδενικές, είναι πραγματικά ο ένας πάνω στον άλλον”.

Ο φόβος είναι ότι η διασκέδαση θα μεταφερθεί σε ιδιωτικά πάρτι σε βίλες, άλλωστε αυτή η πρακτική είχε την τιμητική της από πέρυσι. Ειδικά κλιμάκια θα φτάσουν στο νησί για συνεχείς ελέγχους και σε περίπτωση που διαπιστωθεί η παρουσία άνω των 20 ατόμων σε ιδιωτικό χώρο, θα επιβληθεί πρόστιμο που θα ανέρχεται από 50.000-200.000 ευρώ.

“Είναι πάρα πολύ δύσκολο να το αντιμετωπίσουμε, γιατί οι ξένοι που έρχονται θέλουν να διασκεδάσουν, γι’ αυτό έρχονται στη Μύκονο. Μιλάμε για μαγαζιά που είναι μικρά, για δρόμους που είναι μικροί , άρα θα πρέπει ο καθένας από τη θέση του να κάνει το καλύτερο δυνατό. Ψυχραιμία και όλα θα πάνε καλά” σημείωσε ο Φλώριος Ασημομύτης, επιχειρηματίας στο νησί.

Από την πλευρά της η Σούλα Λιάκου, ιδιοκτήτρια ξενοδοχείου στη Μύκονο, τόνισε ότι “το πρόβλημα δεν ξεκινά από τα εστιατόρια αλλά από τα πάρτι στις βίλες, από τον συνωστισμό στην πόλη, και εμείς τόσο καιρό το επισημαίναμε και τίποτα δεν γινόταν. Θεωρώ ότι αυτό που γίνεται είναι απαράδεκτο, αυτή η εμμονή με τη Μύκονο, να ξεκινάμε πάντα από τη Μύκονο, όταν η Ελλάδα έχει πάρα πολλές κόκκινες περιοχές και το βλέπουμε κάθε βράδυ στις ειδήσεις. Να μην πω ποια άλλα νησιά είναι κόκκινα” είπε θεωρώντας άδικη την απόφαση. “Θεωρώ ότι δεν μπορούν να στοχοποιούν τη Μύκονο και αυτό είναι κακό για τη χώρα. Μπορεί άλλα νησιά να μην τα ξέρει ο πλανήτης, όταν θέλουμε να ανοίξουμε τουριστικές αγορές, αλλά τη Μύκονο την ξέρει όλος ο πλανήτης. Όλα τα ξένα Μέσα παντού σε όλες τις χώρες λένε ότι η Μύκονος είναι ‘κόκκινη’, μην πηγαίνετε στη Μύκονο, έχει πρόβλημα η Μύκονος, άρα έχει πρόβλημα η Ελλάδα” πρόσθεσε η κυρία Λιάκου.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.