Διεθνές Δίκτυο κατά της Διαφθοράς για Novartis: Οι έρευνες υπονομεύθηκαν από τη ΝΔ του Μητσοτάκη

Διεθνείς διαστάσεις λαμβάνουν για ακόμη μια φορά οι προσπάθειες της κυβέρνησης Μητσοτάκη να αποκαλυφθεί η ταυτότητα των προστατευόμενων μαρτύρων στην υπόθεση Novartis, μετά και την σχετική πρόταση της αντεισαγγελέως του Αρείου Πάγου Βασιλικής Θεοδώρου προς το Δικαστικό Συμβούλιο την ημέρα που συνταξιοδοτούνταν, η οποία ήταν κομμένη και ραμμένη στις επιθυμίες των εμπλεκόμενων πολιτικών προσώπων.

Δημοσίευμα βόμβα του Δίκτυου Ερευνας Διαφθοράς και Οργανωμένου Εγκλήματος (OCCRP), αναφέρει ότι η έρευνα για τη Novartis «υπονομεύθηκε» από όταν η ΝΔ του Κ. Μητσοτάκη ανέλαβε την εξουσία, ενώ κάνει αναφορά στην εισαγγελική πρόταση για να αποκαλυφθεί η ταυτότητα των προστατευόμενων μαρτύρων.

Το Δίκτυο Έρευνας Διαφθοράς και Οργανωμένου Εγκλήματος (OCCRP), ένας οργανισμός ερευνητών και δημοσιογράφων που δραστηριοποιείται σε 50 χώρες σε Ευρώπη, Κεντρική Ασία και στις ΗΠΑ με εξειδίκευση σε θέματα οργανωμένου εγκλήματος και διαφθοράς παραθέτει αναλυτικό δημοσίευμα που δυσφημίζει διεθνώς τη χώρα μας. Πιο αναλυτικά σε δημοσίευμα με τίτλο «Ελληνίδα εισαγγελέας θέλει να αποκαλύψει τους μάρτυρες της Novartis, το Οccrp, το οποίο έχει πρωτοστατήσει παγκοσμίως (σε συνεργασία και με άλλες κοινοπραξίες ερευνητών δημοσιογράφων) σε μία σειρά από έρευνες όπως τα Panama Papers, τα Paradise Papers κτλ, αναφέρεται στην πρόσφατη πρόταση της Βασιλικής Θεοδώρου προς το Δικαστικό Συμβούλιο.

Όπως αναφέρεται, «στην πρόσφατη πρόταση της η κα Θεοδώρου ισχυρίστηκε ότι οι ταυτότητες των προστατευόμενων μαρτύρων (Αικατερίνη Κελέση και Μάξιμου Σαράφη) θα πρέπει να αποκαλυφθούν προκειμένου να ερευνηθεί η φερόμενη κατάχρηση εξουσίας από τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο».

Ακόμη, στο άρθρο καταγράφεται η πορεία της υπόθεσης Novartis με τις αμερικανικές αρχές. Όπου η ελβετική εταιρεία έφτασε σε νομικό συμβιβασμό με τους Αμερικανούς πληρώνοντας παράλληλα 347 εκατομμύρια δολάρια, αφού παραδέχθηκε ότι παραβιάζει την σχετική αμερικανική νομοθεσία περί χρηματισμού ξένων αξιωματούχων. Ενόσω παραδεχόταν ότι είχε χρηματίσει Έλληνες αξιωματούχους και παρόχους υγείας. Συνολικά το κόστος της υπόθεσης για την Ελλάδα υπολογίζεται περίπου στα τρία δις ευρώ.

«Στον διακανονισμό η Novartis παραδέχτηκε ότι πραγματοποίησε παράνομες πληρωμές σε Έλληνες αξιωματούχους και παρόχους υγειονομικής περίθαλψης. Ωστόσο ο διακανονισμός δεν εξέτασε ρητά τι διερεύνησαν οι εισαγγελείς Διαφθοράς από το 2017: Εάν αρκετοί υψηλόβαθμοι πολιτικοί είχαν δωροδοκηθεί στο σκάνδαλο» επισημαίνεται.

«Η φερόμενη δωροδοκία επέτρεψε στη Novartis να αυξήσει τις συνταγογραφούμενες πωλήσεις της σε διογκωμένες τιμές σε ολόκληρη την ΕΕ και να αποκτήσει μία πιο κυρίαρχη θέση στην ελληνική αγορά υγειονομικής περίθαλψης επισημαίνεται, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα αντιμετώπιζε σοβαρή οικονομική κρίση εκείνη την εποχή» αναφέρεται στο δημοσίευμα, ενώ όλο αυτό φέρεται να κόστισε στη χώρα 3,5 δισ. δολάρια.

Το «κουκουλοφόροι» και οι συνεργάτες των Ναζί

Το κείμενο αναφέρεται επίσης και στον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και όσα του είχαν προσάψει στις καταθέσεις τους οι προστατευόμενοι μάρτυρες, καθώς επίσης και τη χρήση του «υποτιμητικού» όπως αναφέρουν όρο «κουκουλοφόροι» για τους προστατευόμενους μάρτυρες, η οποία χρησιμοποιούνταν για τους συνεργάτες των Ναζί κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

«Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς του δεξιού κόμματος της ΝΔ ο οποίος κατηγορήθηκε (εννοεί από τους προστατευόμενους μάρτυρες) ότι ήταν αποδέκτης μετρητών με βαλίτσες όσο ήταν στην εξουσία από το 2012 έως και το 2012, είχε απορρίψει έντονα όλους τους ισχυρισμούς. Όσοι κατηγορήθηκαν για δωροδοκία επανειλημμένα αναφέρθηκαν στους καταγγέλλοντες με τον υποτιμητικό όρο κουκουλοφόροι – έναν όρο που χρησιμοποιούνταν συχνά για τους συνεργάτες των Ναζί στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου» επισημαίνεται.

Στη συνέχεια παρατίθεται η υπόθεση Παπαγγελόπουλου. Όπως επισημαίνεται από τη στιγμή που ανέλαβε η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης η υπόθεση υπονομεύθηκε και «ο ερευνητής έγινε ερευνώμενος».

«Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε την εξουσία το 2019 επέστρεψε η ΝΔ με επικεφαλής το σημερινό πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και άρχισε να υπονομεύει την έρευνα, ακόμη και να ξεκινήσει μία νέα έρευνα κατά του Παπαγγελόπουλου, ισχυριζόμενη πως είχε κάνει κατάχρηση εξουσίας όσο τους ερευνούσε» αναφέρεται.

Για αυτό τον λόγο η Θεοδώρου θέλει να αποκαλύψει τις ταυτότητες των μαρτύρων ώστε να ερευνήσει τον Παπαγγελόπουλο για πιθανή κατάχρηση εξουσίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο δημοσίευμα καταγράφεται πως η πρόταση Θεοδώρου έρχεται λίγο μετά το αίτημα αποκάλυψης των μαρτύρων που είχαν καταθέσει οι Αντώνης Σαμαράς, Γιάννης Στουρνάρας, Ευάγγελος Βενιζέλος, Δημήτρης Αβραμόπουλος και Άδωνις Γεωργιάδης.

«Είναι σαφές ότι αυτές οι δύο υποθέσεις δεν σχετίζονται μεταξύ τους και επομένως η προστασία που απολαμβάνουν οι δύο μάρτυρες στην υπόθεση Novartis δεν μπορεί να επεκταθεί στην υπόθεση που διερευνάται από τον ανακριτή του Ειδικού Δικαστηρίου» τόνισε στο OCCRP καθηγητής πολιτικής του πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, Δημήτρης Παπαδημητρίου., ο οποίος σημειώνει πως πρόκειται για μία «προβληματική και ανησυχητική υπόθεση».

Η αναφορά στην πρώην εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη

Τέλος, ειδική μνεία γίνεται για την Ελένη Τουλουπάκη. Η τελευταία ερευνούσε τα παραπάνω πολιτικά πρόσωπα όντας εισαγγελέας διαφθοράς σχετικά με τυχόν συμμετοχή τους στην υπόθεση Novartis, κάτι για το οποίο «αντιμετώπισε απίστευτη πίεση, ποινικές διώξεις από το κόμμα της ΝΔ, ενώ εκδιώχθηκε από τη θέση της με νομοσχέδιο». Η ίδια η Τουλουπάκη είχε μιλήσει τότε με το OCCRP και επιβεβαίωσε ότι το σπίτι της είχε διαρρηχθεί ενώ ήταν «απόλυτα πεπεισμένη» ότι αυτό ήταν μία προσπάθεια να σταματήσει την έρευνα της στο σκάνδαλο χρηματισμού Novartis.

Σε παλιότερο δημοσίευμα του το Δίκτυο Έρευνας Διαφθοράς και Οργανωμένου Εγκλήματος, είχε αναφερθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης το οποίο προέβλεπε την ενοποίηση των Εισαγγελιών Οικονομικού Εγκλήματος και Εγκλημάτων Διαφθοράς.  Kάτι που σύμφωνα με τους συντάκτες του δημοσιεύματος θα οδηγούσε την έρευνα της Τουλουπάκη για τη Novartis και τα πολιτικά πρόσωπο που ερευνά σε «ταφόπλακα».

Να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που οι προσπάθειες της κυβέρνησης Μητσοτάκη σχετικά με τον εκφοβισμό των προστατευόμενων μαρτύρων έχει αρνητικό αντίκτυπο διεθνώς. Σε συνέντευξή του στο Documento ο  Αµερικανός δικηγόρος που εκπροσωπεί τους Έλληνες προστατευόµενους µάρτυρες δηµόσιου συµφέροντος της υπόθεσης Novartis στις ΗΠΑ είχε κάνει λόγο για εκφοβισμό των μαρτύρων στη χώρα μας.

Ο κ. Κον, έχοντας εργαστεί περίπου 35 χρόνια ως δικηγόρος πληροφοριοδοτών δηµόσιου συµφέροντος στην Αµερική, είχε δηλώσει στο Documento ότι δεν έχει υπάρξει ποτέ αντίστοιχο αίτηµα από άλλη χώρα, µολονότι περισσότεροι από δύο χιλιάδες µη Αµερικανοί πολίτες έχουν καταστεί προστατευόµενοι και απόρρητοι πληροφοριοδότες δηµόσιου συµφέροντος. Κι αυτό επειδή «δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να γίνει κάτι τέτοιο».

Πηγη

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.