Μαίνεται η φωτιά στη Χίο: Εκκενώθηκαν οικισμοί – Και θηριώδες ρωσικό πυροσβεστικό στη μάχη με τις φλόγες – ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται, από το πρωί της Πέμπτης, μεγάλη φωτιά στη Χίο. Αρχικά εκκενώθηκε το χωριό Κατάβαση και λίγο αργότερα απομακρύνθηκαν για προληπτικούς λόγους οι κάτοικοι από τα Διευχά και τη Σιδηρούντα. Η πυρκαγιά καίει έκταση με χαμηλή βλάστηση και πεύκα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η φωτιά ξεκίνησε μέσα από τον οικισμό Κατάβαση, κάτι που θα διερευνηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος, ωστόσο δεν έχουν αναφερθεί ζημιές σε σπίτια, παρότι οι φλόγες πέρασαν μέσα από τις αυλές.

Συνολικά, σύμφωνα με την ιστοσελίδα alithia.gr, έχουν απομακρυνθεί περίπου 30 κάτοικοι από τα Διευχά, την Κατάβαση και τη Σιδηρούντα. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική δεν απειλείται προς το παρόν άμεσα ο οικισμός Σιδηρούντας, ωστόσο εξακολουθούν να πνέουν ισχυροί άνεμοι, γι’ αυτό καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες για τον περιορισμό της φωτιάς.

Ήδη, έχουν ενισχυθεί οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής, ενώ μεταξύ των μέσων που επιχειρούν είναι και το ρωσικό αεροσκάφος Beriev-200. Επίσης, μετέβησαν με αεροσκάφος της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας 25 πυροσβέστες του αερομεταφερόμενου πεζοπόρου τμήματος της Β ΕΜΑΚ. Αυτήν την ώρα επιχειρούν συνολικά, 62 πυροσβέστες με τέσσερις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, το αερομεταφερόμενο πεζοπόρο τμήμα Σάμου, τρία ελικόπτερα και επτά αεροσκάφη, μεταξύ των οποίων και το Beriev-200. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες και υδροφόρες ΟΤΑ.

Όπως δήλωσαν πριν από λίγο στο Ράδιο ΑΛΗΘΕΙΑ ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου Παντελής Μπουγδάνος και ο Δήμαρχος Χίου, Σταμάτης Κάρμαντζης το πύρινο μέτωπο φαίνεται να παρουσιάζει κάποια σημάδια ύφεσης. Αυτή τη στιγμή το κύριο βάρος έχει πέσει σε εστία φωτιάς που βρίσκεται στη ρεματιά μετά την Κατάβαση προς Σιδηρούντα, κοντά στο σημείο απ’ όπου είχε ξεκινήσει η καταστροφική φωτιά στη Σιδηρούντα το 2016.

Στη μάχη για την κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς στην Κατάβαση της Χίου έχει ριχθεί και το ρωσικό «θηρίο» πυροσβεστικό αεροπλάνο τύπου Beriev Be-200 όπως βλέπετε στο βίντεο

Κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης ένας πυροσβέστης λιποθύμησε από εισπνοή καπνών και μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Χίου για την παροχή πρώτων βοηθειών.


Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.