Μάσκα παντού μετά το “άλμα” των κρουσμάτων – Ποια άλλα μέτρα βρίσκονται στο τραπέζι

Η εκτόξευση των κρουσμάτων κορονοϊού τα οποία την Τρίτη έφτασαν τα 1.797 έχει σημάνει συναγερμό σε κυβέρνηση και ειδικούς. Σήμερα συνεδριάζει η Επιτροπή των ειδικών, προκειμένου να αξιολογηθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα και η κατάσταση που δημιουργείται από τη μετάλλαξη “Δέλτα”. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να τεθούν και νέα μέτρα στο τραπέζι των συζητήσεων, πέρα από εκείνα που ανακοίνωσε χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς για τους χώρους διασκέδασης.

Οι ίδιες πληροφορίες επισημαίνουν ότι εφόσον η αύξηση των κρουσμάτων συνεχιστεί και οι επιδημιολογικοί δείκτες επιβαρυνθούν κι άλλο, θα εξεταστεί η επαναφορά της χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους ακόμη και όπου δεν υπάρχει συγχρωτισμός. Και αυτό επειδή από τότε που υπήρξε η σύσταση να βγουν οι μάσκες… εκτός, όπου δεν υπάρχει πολύς κόσμος, επικρατεί μια μεγαλύτερη χαλαρότητα με τους περισσότερους να μην την φορούν. Εν μέσω της διασποράς της μετάλλαξης “Δέλτα” πολλοί ειδικοί θεωρούν ότι η μάσκα θα πρέπει να επανέλθει. Χαρακτηριστική του πόσο μεταδοτική είναι η μετάλλαξη, είναι και η δήλωση του καθηγητή Λοιμωξιολογίας, Νίκου Σύψα, ο οποίος είπε ότι μεταδίδεται ακόμη και αν απλώς διασταυρωθούμε με κάποιον στον δρόμο χωρίς μάσκες.

Στις συζητήσεις των ειδικών θα βρεθεί επίσης το ενδεχόμενο για τοπικά lockdown στις περιοχές που θα παρουσιάζουν “βαρύ” ιικό φορτίο για να μην ξεφύγει η κατάσταση, ενώ δεν αποκλείεται να τεθεί και το ζήτημα για “διόδια”- COVID για ταξιδιώτες στην ηπειρωτική χώρα. Δηλ. να χρειάζεται κάποιος για τις μετακινήσεις του είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης και οι ανεμβολίαστοι rapid ή μοριακό τεστ.

Για την ώρα δεν φαίνεται να εξετάζεται το ενδεχόμενο επαναφοράς της απαγόρευσης της νυχτερινής κυκλοφορίας σε συγκεκριμένες ώρες, ούτε και η απαγόρευση της μουσικής στα καταστήματα εστίασης και ψυχαγωγίας και αυτό εξαιτίας του ότι βρισκόμαστε σε τουριστική περίοδο.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.