«10 φορές λιγότερο θανατηφόρος η μετάλλαξη Δέλτα»: Πώς μετατρέπεται ο Covid-19 σε μια απλή γρίπη

Ως το τέλος του κόσμου έχει παρουσιαστεί η μετάλλαξη Δέλτα από την κυβέρνηση και τους «ειδικούς», οι οποίοι μάλιστα βασίζουν τα πρωτοφανή μέτρα κοινωνικού διαχωρισμού πάνω στ’ ότι η μετάλλαξη Δέλτα, χτυπά ανεμβολίαστους και παιδιά, ασχέτως που κάτι τέτοιο δεν έχει αποδειχθεί μέχρι στιγμής. 

Παρόλα αυτά η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική! Σε πρόσφατη συνέντευξη του ο καθηγητής Φαρμακολογίας του ΑΠΘ, Δημήτρης Κούβελας, είχε αναφερθεί στην ινδική μετάλλαξη, όπου και είχε τονίσει: «Αυτό που δεν λέει κανένας και δεν ξέρω γιατί το αποκρύπτουν είναι πως είναι κατά δέκα φορές λιγότερο θανατηφόρος, δηλαδή μπορεί να μεταδίδεται περισσότερο, αλλά προσβάλει με πολύ ελαφρύτερη κατάσταση τους νοσούντες και επομένως δεν είναι ανησυχητικό για τα συστήματα υγείας. Τείνει να πέσει σε νόσηση τύπου γρίπης». 

«Αυτό ήταν αναμενόμενο, το είχαμε πει και στην αρχή, γιατί ο ιός δεν θέλει να μας σκοτώσει. Όσον περνάει ο ιός και εξελίσσεται ο ιός γίνεται πιο ενδημικός. Είναι μια αναμενόμενη κατάσταση και θεωρείται καλή», πρόσθεσε ο καθηγητής.

Το τέλος της Covid-19

Το κοινωνικό τέλος της πανδημίας Covid-19 το ζούμε το τελευταίο διάστημα όταν πολίτες όλων των ηλικιών κουρασμένοι από την προηγούμενη κατάσταση με τα lockdown βγαίνουν, διασκεδάζουν κυκλοφορούν αψηφώντας τα μέτρα προστασίας που έχουν επιβληθεί.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της απειλεί τους πολίτες και θεσπίζει μέτρα τα οποία ουσιαστικά θα υποχρεώσουν περισσότερους πολίτες για να προσέλθουν στα εμβολιαστικά κέντρα, επικαλούμενη την μετάλλαξη Δέλτα.

Όπως είναι γνωστό η μετάλλαξη Δέλτα είναι πολύ πιο μεταδοτική, αλλά κατά περίπου δέκα φορές λιγότερο θανατηφόρα.

Αυτό σημαίνει ότι όλο και περισσότεροι πολίτες θα κολλήσουν κορωνοϊού, αλλά θα είναι ασυμπτωματικοί, η πλειοψηφία αυτών και πολύ λιγότεροι από πριν θα νοσήσουν. Κάποιοι από αυτούς θα χρειαστεί να πάνε στο νοσοκομείο. 

Πόσοι θα φτάσουν μέχρι την πόρτα των ΜΕΘ; Ελάχιστοι. Μπορεί και κανείς. Ίσως κάποιοι που είναι με πολλά υποκείμενα νοσήματα. Όμως και αυτοί επειδή γνωρίζουν ότι κινδυνεύουν περισσότερο από τους άλλους, έχουν πάρει τα μέτρα τους αλλά και οι γιατροί τους γνωρίζουν πώς θα τους βοηθήσουν για να μην φτάσουν να κινδυνεύσουν από τον κορωνοϊό.

Το σημαντικό, όπως τονίζουν οι επιστήμονες είναι να εμβολιαστούν οι ευπαθείς ομάδες, οι οποίες έχουν κίνδυνο να κάνουν σοβαρή covid, κάτι το οποίο όμως δεν θα επιτευχθεί με τα μέτρα που ανακοινώνει η κυβέρνηση.

Οδηγηθήκαμε λοιπόν στην φυσική ανοσία;

Έχοντας ένα ποσοστό 40% εμβολιασμένων (με βάση τα δεδομένα που έχουμε) και ένα ποσοστό που έχουν κολλήσει κοροναϊό 30% (όπως εκτιμούν οι ειδικοί) πλησιάζουμε το 70%. Απλά η μετάλλαξη Δέλτα εφόσον είναι πιο μεταδοτική θα βοηθήσει το 30% να γίνει πολύ γρήγορα 40 ή και παραπάνω.

Άρα ένα 70 με 80% του πληθυσμού θα έχει αντισώματα. Αυτό σημαίνει φυσική ανοσία και φυσικά το τέλος της πανδημίας, όπως την γνωρίζουμε.

Το ευτύχημα είναι ότι η μετάλλαξη Δέλτα ήρθε σε μία εποχή που έτσι και αλλιώς δεν ευνοείται η έξαρση της πανδημίας, που είναι οι καλοκαιρινοί μήνες αλλά και δεν βοηθά στην εμφάνιση βαριά νοσούντων. Απεναντίας λόγω καλοκαιριού όλο και περισσότεροι άνθρωποι έξω από την φούσκα του καθενός έρχονται σε επαφή. Άρα διασπείρεται ο ιός σε πολύ περισσότερους.

Με βάση τα τελευταία στοιχεία, πρόσφατα με ένα διάγραμμα ο καθηγητής πνευμονολογίας, διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του ΠΓΝΛ κ. Κώστας Γουργουλιάνης, παρακολουθεί τα «σκληρά δεδομένα» των τελευταίων εβδομάδων:

Οι εμβολιασμοί (μπλε στήλες) αυξάνονται, οι νοσηλευόμενοι (κίτρινη γραμμή) και οι θάνατοι (γκρι γραμμή) μειώνονται ραγδαία.

Τώρα βλέπουμε και στην πατρίδα μας αντίστοιχα διαγράμματα που παρατηρούσαμε τις τελευταίες εβδομάδες στις χώρες Ισραήλ και Βρετανία, που προηγήθηκαν στους εμβολιασμούς.

Η μεγάλη μείωση άρχισε στα μέσα Μαΐου και φαίνεται ένα μήνα μετά να μην συνεχίζεται με την ίδια ένταση. Πιθανότατα αποδίδεται στη μείωση του αριθμού των εμβολιασμών στις ευαίσθητες ηλικίες.

Στο Ισραήλ, παρόλο που αυξάνουν τα κρούσματα Δέλτα δεν υπάρχουν θάνατοι. Μπορεί ακόμα να πει κανείς ότι θα πρέπει να περιμένουμε 15 με 20 ημέρες μέχρι δούμε πώς εξελίσσεται η κατάσταση με την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα. Τα ίδια βλέπουμε στην Βρετανία και στην Ισπανία. Χιλιάδες κρούσματα ελάχιστοι θάνατοι (από τους παλαιότερα διασωληνωμένους).

Το συμπέρασμα είναι πως ο ιός τείνει να μετατραπεί σε μια κοινή γρίπη, από την οποία θα κολλήσουν αρκετοί πολίτες, όμως ελάχιστοι θα κινδυνεύσουν, είτε γιατί θα έχει εμβολιαστεί ο ευάλωτος πληθυσμός, είτε γιατί ο ίδιος ο ιός θα έχει γίνει λιγότερο θανατηφόρος.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.