Η ασφυκτική Δημοκρατία Μητσοτάκη, το πείραμα της «ευτυχίας» με φτώχεια και λιτότητα και η σκούπα του Χατζηδάκη

Με τον Αλέξη Τσίπρα «να στρίβει το τιμόνι της Αριστεράς» -κατά την Αυγή» σήμερα το βράδυ στο Κατράκειο στην πανελλαδική προγραμματική συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία τίθεται το ερώτημα αν, πότε και πώς θα επιστρέψει στην κυβέρνηση το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Προφανώς το 32% που πήρε στις τελευταίες εκλογές όταν οι δημοσκοπήσεις του έδιναν ποσοστά γύρω στο 24% είναι μια αφετηρία που διατηρείται ατόφιο σήμερα παρά τις προσπάθειες ορισμένων δημοσκοπήσεων να δείξουν πως έχει πέσει στο …19,99 -σύμφωνα με μία από αυτές.

Ωστόσο -προς το παρόν- η Νέα Δημοκρατία και ο Μητσοτάκης προσωπικά απολαμβάνουν περισσότερης δημοφιλίας με ποσοστά που παραπέμπουν σε νέα νίκη στις εκλογές αν αυτές γίνουν τώρα. Σύμφωνα με αυτό το αφήγημα ο Μητσοτάκης ανέβασε τα ποσοστά του μετά τις εκλογές και οι πρόωρες εκλογές θα οδηγήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ σε νέα ήττα ακόμα και σε διάλυση -αφού θα τεθεί ζήτημα ηγεσίας και αμφισβήτησης του Αλέξη Τσίπρα.

Η αλήθεια είναι πως όταν γίνουν οι εκλογές οι δημοσκοπήσεις θα πρέπει να εξηγήσουν πως γίνεται η Νέα Δημοκρατία να έχει μια μικρή, αλλά ορατή φθορά, αλλά ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε άλλο κόμμα να επωφελείται από αυτήν.

Όταν γίνουν οι εκλογές δεν θα κριθεί η δημοφιλία του Μητσοτάκη ή του Αλέξη Τσίπρα, αλλά θα τεθεί το ερώτημα αν θα πρέπει να μείνει ή να φύγει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας -η οποία κατά τον ηγέτη της ως «παλιό¨, γερασμένο κόμμα …δεν υπάρχει πια.

Όπως δεν υπάρχει -κατά τον Αλέξη Τσίπρα- ο «παλιός ΣΥΡΙΖΑ», αλλά δημιουργείται ένα «σύγχρονο, ανοιχτό, μαζικό κόμμα» -αριστερό και ριζοσπαστικό- που με συνεργασίες θα μπορέσει να σχηματίσει χάρη στην απλή αναλογική μια «προοδευτική κυβέρνηση».

Μάλλον όμως αυτό το κόμμα είτε δεν υπάρχει, είτε δεν το βλέπουν αυτοί στους οποίους απευθύνεται -όπως δεν είδαν και το κυβερνητικό έργο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που συχνά εγκαινιάζει …ο Μητσοτάκης ως δικό του!

Η πολιτική είναι σόου

Ο Μητσοτάκης πρόλαβε να κάνει έργα που σχεδιάζονται εδώ και μια πενταετία -καμιά φορά εγκαινιάζει και νοσοκομεία που είχε κλείσει- και συχνά εγκαινιάζει έργα που θα γίνουν. Την ίδια ώρα υπουργοί του λένε πως παρέλαβαν ανεργία από τον ΣΥΡΙΖΑ -που φορολόγησε την μεσαία τάξη κι ο Μητσοτάκης της τα δίνει πίσω.

Η αλήθεια είναι πως ούτε για το «μαξιλαράκι» των 35 δισ. που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ και τα λεφτά του Ταμείου Ανάπτυξης ο Μητσοτάκης έκανε τίποτα άλλο -πέρα από φιέστες και σόου με την πολιτική του καρτ ποστάλ: όλα γίνονται για την φωτογράφηση πότε με ηλιοβασιλέματα στη Σαντορίνη ή μπροστά σε μπουλντόζες στο Ελληνικό.

Από αυτή την άποψη ο Αλέξης Τσίπρας είναι χαμένος από χέρι καθώς δεν έχει μέσα ενημέρωσης, ούτε θράσος, ούτε τόση αλαζονία. Κινδυνεύει να μείνει στην Ιστορία ότι ζόρισε τον κόσμο να μαζέψει τα λεφτά για να τα αφήσει -για πρώτη φορά- στον επόμενο -που με αυτά αγόρασε δημοφιλία και μέσα ενημέρωσης. Κι όπως φαίνεται θα αγοράσει και τις εκλογές με 15Οεύρα και με «έργα όχι λόγια» όπως είπε στη Δράμα εγκαινιάζοντας έργο που χρηματοδότησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Πράγματι έφυγαν οι «ατζαμήδες» και οι α-δέξιοι κι ήρθαν αυτοί που ξέρουν από δεκαετίες πως να κυβερνούν, να κλέβουν νόμιμα το δημόσιο και να κερδίζουν τις εκλογές -πάνω από όλα χρησιμοποιώντας το δημόσιο χρήμα για κομματικά και πολιτικά οφέλη.

Όλοι θα «τσιμπήσουν» κάτι. Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετώπισε τον Μητσοτάκη όταν εξελέγη ως έναν νεοφιλελεύθερο που συμμαχεί με την Ακροδεξιά και θα όταν ερχόταν στην εξουσία θα έκοβε τα επιδόματα και θα έκανε απολύσεις.

Ωστόσο ο Μητσοτάκης είναι ένας άνθρωπος που δεν θα διστάσει να παραβιάσει την ιδεολογία του, να συνεργαστεί με οποιοδήποτε -ακροδεξιό ή πρώην αριστερό- με στόχο να ξαναπάρει τις εκλογές και να αυξήσει την δημοφιλία του.

Από αυτή την άποψη κινδυνεύει περισσότερο από την «σοβαρή δεξιά», τον συντηρητικό ψηφοφόρο που αντιλαμβάνεται την απάτη, τους ίδιους τους νεοφιλελεύθερους κι όσους κατάλαβαν πια πως όταν απολάμβανε τα συλλαλητήρια έστελνε μηνύματα τον Ζάεφ να περιμένει για να κάνει αυτός την Συμφωνία των Πρεσπών.

Το «πείραμα Μητσοτάκη»

Σύμφωνα με όλες τις προβλέψεις η «ανάπτυξη» θα έρθει αναπόφευκτα μετά την ύφεση, το ΑΕΠ θα βελτιώνεται, αλλά η φτώχεια θα αυξάνει, περιθωριοποιώντας κοινωνικά στρώματα και τους νέους που θα πληρώσουν ακριβά αυτό το 150άευρο.

Άλλωστε τα πανεπιστήμια δεν είναι για όλους, οι εργαζόμενοι πρέπει να μάθουν να ζουν με λιγότερα- δουλεύετε περισσότερα και σκάστε, δηλαδή μην απεργείτε- κι όταν οι εργοδότες πάνε καλύτερα θα σας δώσουν κάτι.

Η κοινωνία που σχεδιάζει ο Μητσοτάκης με την κοινωνική πειθαρχία, την εξαθλίωση κοινωνικών στρωμάτων προς όφελος άλλων, θα μπορούσε να είναι και ένα πείραμα.

Ο Μητσοτάκης παίρνει πίσω δικαιώματα, καταργεί την Αλλαγή του ΄81 και δημιουργεί ένα καθεστώς με πολίτες δεύτερης κατηγορίας, περισσότερο κι όχι λιγότερο κράτος, όπου οι φτηνά αμειβόμενοι και οι άνεργοι νέοι που θα «τσιμπάνε» και κανένα επίδομα, μαζί με τους νέους χρεοκοπημένους «μικρομεσαίους» θα είναι η θυσία της «ανάπτυξης».

Μια ασφυκτική κοινωνία χωρίς αντιδράσεις, όπου ο συνδικαλισμός βλάπτει την πρόοδο και η δημοκρατία την «ανάπτυξη», οι ψηφοφόροι όσο πιο φτωχοί είναι τόσο πιο πολύ θα εκμαυλίζονται και η φαυλότητα θα ονομάζεται αριστεία.

Κάθε μέρα τα κανάλια -έναντι αμοιβής- θα δοξολογούν τον «αυτοκράτορα» και οι απεργίες θα κρίνονται παράνομες. Η επιτυχία του πειράματος Μητσοτάκη δεν είναι που περνά ανατριχιαστικά για άλλες εποχές νομοσχέδιο, αλλά ότι ο κόσμος δεν αντιδρά.

Ώσπου να αντιδράσει. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αντί να περιμένει να πέσει η κυβέρνηση -κάποτε- ως ώριμο φρούτο θα πρέπει να οργανώσει αυτή την αντίδραση. Αν δεν μπορεί να το κάνει η Ιστορία θα τον προσπεράσει.

Η ανάλυση που θέλει είτε τον Μητσοτάκη να κερδίζει τις επόμενες ή τις μεθεπόμενες εκλογές ή το σενάριο της «προοδευτικής διακυβέρνησης» με την απλή αναλογική- που δεν βγαίνει αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα ξεπεράσει το 35% και συνεργασθεί με Κινάλ και Μέρα 25- έχει ένα πρόβλημα. Προϋποθέτει ότι τα επόμενα χρόνια θα υπάρχει πολιτική ακινησία, το «πειραματόζωο» θα εξακολουθήσει να αντιδρά και δεν θα υπάρχουν εκπλήξεις.

Ωστόσο ούτε ο Μητσοτάκης έχει συσπειρώσει τον αριθμό των ψηφοφόρων που είχε άλλοτε η Νέα Δημοκρατία ή το ΠΑΣΟΚ, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί με το Κινάλ και το Μέρα 25 συγκεντρώνουν τα ποσοστά της άλλοτε κραταιής «Δημοκρατικής Παράταξης» του 65%.

Υπάρχει στην εικόνα ένα κομμάτι που λείπει. Συν το τι θα κάνουν οι νέοι ψηφοφόροι μόλις «τσιμπήσουν» τα 150 ευρώ για να εμβολιασθούν. Το καθεστώς Μητσοτάκη όπως όλα τα καθεστώτα που αγοράζουν χαρίζοντας π.χ. δάνεια γίνουν δημοφιλή κινδυνεύουν από την γελιοποίησή τους.

Μπορεί αυτή η γελιοποίηση να άρχισε ήδη. Ο υπουργός Εργασίας με την σκούπα στον Φάρο Τυφλών στέλνει ένα μήνυμα που αρχίζει «από τότε που – εγώ- έγινα υπουργός» και υπογραμμίζει «τόσο το δικό μου ενδιαφέρον όσο και της Κυβέρνησης συνολικά».

Από τον τρόπο που την κρατάει φαίνεται πως δεν …έχει ξαναπιάσει σκούπα. Ή πως έχουν πολύ δουλειά οι επιθεωρήσεις.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.