Βουλή: Κόντρα για την ψήφο των αποδήμων – Δεν συγκεντρώνει 200 ψήφους

Υψηλοί τόνοι επικράτησαν στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια επί του νομοσχεδίου για την άρση των περιορισμών στο εκλογικό δικαίωμα των Ελλήνων του εξωτερικού. Σύμφωνα με τις θέσεις των κομμάτων όπως εκφράστηκαν, υπέρ του νομοσχεδίου για την ψήφο των αποδήμων έχουν ταχθεί ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση ενώ δήλωσαν ότι καταψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜεΡΑ25. Έτσι, με δεδομένη την κοινοβουλευτική δύναμη των κομμάτων το νομοσχέδιο δεν φαίνεται να συγκεντρώνει στην Ολομέλεια τις 200 θετικές ψήφους, καθώς η κοινοβουλευτική δύναμη της ΝΔ είναι 158 βουλευτές, του ΣΥΡΙΖΑ 86, το ΚΙΝΑΛ έχει 22 βουλευτές, το ΚΚΕ 15, η ΕΛ.ΛΥ 10 και το «ΜεΡΑ25» 9 βουλευτές.

H διαδικασία ξεκίνησε με τον τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη να απορρίπτει την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ για την ίδρυση τεσσάρων εκλογικών περιφερειών αποδήμων και να επιρρίπτει ευθύνες στην αξιωματική αντιπολίτευση ότι αρνείται τη συναίνεση και τη σύγκλιση. Ο κ. Βορίδης δήλωσε ότι θα ήταν διατεθειμένος να προχωρήσει σε απόσυρση του νομοσχεδίου, αν ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε αποδεκτή την βασική προϋπόθεση να προσμετράται η ψήφος των αποδήμων στο εκλογικό αποτέλεσμα, ώστε να γίνει εκ νέου συζήτηση για να βρεθεί συγκλίνουσα λύση, η οποία θα συγκεντρώνει την συνταγματική πρόβλεψη των 200 βουλευτών.

«Είχα πει και στην Επιτροπή ότι είμαι διατεθειμένος ακόμα και να αποσύρω το νομοσχέδιο, για να βρεθεί μια συγκλίνουσα λύση για την επίτευξη του στόχου, που είναι η διευκόλυνση της άσκησης του εκλογικού δικαιώματος των κατοίκων εξωτερικού, υπό δύο προϋποθέσεις. Ότι δεν θα υπάρχει κανένας περιορισμός στην άρση των εμποδίων και ότι η ψήφος τους θα είναι ισότιμη με όλων των εκλογέων και θα προσμετράτε στο εκλογικό αποτέλεσμα. Εν συνέχεια θα συζητούσαμε τις τεχνικές λεπτομέρειες για το πόσες ή ποιες εκλογικές περιφέρειες, τον τρόπος εκλογής κλπ. Μόνο όμως αν συμφωνήσουμε πάνω στις δύο αυτές, στρατηγικού χαρακτήρα, προϋποθέσεις», τόνισε ο κ. Βορίδης και πρόσθεσε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε τροπολογία προτείνοντας την ίδρυση τεσσάρων εκλογικών περιφερειών απόδημου, οι οποίοι δεν θα εκλέγονται με κομματικά ψηφοδέλτια και η ψήφος τους δεν θα λαμβάνεται υπόψη στο εκλογικό αποτέλεσμα.

Επομένως, στην παράκλησή μου για συναίνεση, απάντησε αρνητικά ο ΣΥΡΙΖΑ.Η απόρριψη του, στη μία εκ των δύο προϋποθέσεων, δηλαδή να προσμετράται η ψήφος τους στο εκλογικό αποτέλεσμα, σημαίνει ότι θα συνεχίσουμε κανονικά τη συζήτηση του νομοσχέδιου και ο καθένας θα αναλάβει την ευθύνη του. Δεν έχει νόημα να κάνω δεκτή τη τροπολογία από τη στιγμή που δεν υπάρχει η σύγκλιση του ΣΥΡΙΖΑ».

 

Από την πλευρά του, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος, κατηγόρησε τη κυβέρνηση για υποκρισία και απόπειρα εξαπάτησης των αποδήμων, ενώ τόνισε ότι το νομοσχέδιο φέρνει στη Βουλή το ύφος και ήθος των τηλεπαραθύρων. «Συμβαδίζει με τη συνολική υποκρισία που δείχνει η ΝΔ. Εσάς, στη κυβέρνηση δεν σας νοιάζει να έχουν δικαίωμα εκπροσώπησης και επιλογής οι απόδημοι. Το κόμμα σας νοιάζει. Εξακολουθείτε να παίζετε τα κομματικά σας παιχνίδια με τους ομογενείς», αντέτεινε ο κ. Κατρούγκαλος υπεραμυνόμενος της πρότασης του κόμματός του. «Βασικό δικό μας επιχείρημα, του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ότι οι χώρες με σημαντικό αριθμό αποδήμων δεν καθιερώνουν αστάθμητη ψήφο των ομογενών τους στο εξωτερικό. Και η δική μας πρόταση, έχει θεωρηθεί από την Επιτροπή της Βενετίας, το συμβουλευτικό όργανο Συμβουλίου Ευρώπης, ως η βέλτιστη πρακτική για χώρες που έχουν σημαντική ομογένεια. Προτείνουμε εκλογή τους με ενιαίο ψηφοδέλτιο κι επομένως πράγματι οι 4 βουλευτές που θα εκλέγονται ανά μεγάλη μείζονα εκλογική περιφέρεια του εξωτερικού θα είναι 4 ασχέτως αν θα ψηφίσει 1 ή 2 εκατομμύρια στις σχετικές εκλογές», υπογράμμισε ο κ. Κατρούγκαλος.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ Κώστας Σκανδαλίδης, χαρακτήρισε «εντελώς δικαιολογημένη την άρνηση του κ. Βορίδη στην τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ, όταν δεν ικανοποιείται η πρώτη απαράβατη προϋπόθεση να προσμετράταιη ψήφος τους στο εκλογικό αποτέλεσμα», ενώ καταλόγισε σκοπιμότητες στην Αξιωματική Αντιπολίτευση. Ωστόσο, ο κ. Σκανδαλίδης σημείωσε ότι ανεξάρτητα με την τύχη που θα έχει ο νόμος, « η κυβέρνηση πρέπει να φέρει έναν πλήρη νόμο0 που θα αίρει τους κόφτες και θα περιλαμβάνει οπωσδήποτε την επιστολική ψήφο», και πρόσθεσε ότι αν δεν το κάνει η κυβέρνηση θα το κάνει το ΚΙΝΑΛ.

 

Βλάσης: Πράξη δικαιοσύνης η ψήφος των αποδήμων

«Πράξη δικαιοσύνης, ισονομίας και ουσιαστικής αναγνώρισης της τεράστιας προσφοράς των Ελλήνων κατοίκων του εξωτερικού στη πατρίδα», χαρακτήρισε το νομοσχέδιο για την άρση των περιορισμών στο εκλογικό δικαίωμα των ομογενών, ο αρμόδιος υφυπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Βλάσης. Επίσης, σημείωσε ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την ίδρυση 4 εκλογικών περιφερειών των αποδήμων, τους αντιμετωπίζει ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας. «Στόχος της ΝΔ ήταν πάντα, και είναι, η χωρίς περιορισμούς ψήφος των Ελλήνων κατοίκων του εξωτερικού από τον τόπο κατοικίας τους», ανέφερε ο κ. Βλάσης και αιτιολόγησε τη θέση του κόμματός του για αλλαγή του ισχύοντος νόμου που ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο του 2019 με 288 ψήφους, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Πάντα η θέση μας ήταν ψήφος των ομογενών χωρίς κανένα εμπόδιο. Όση όμως προσπάθεια καταβάλαμε για να εξασφαλίσουμε τη συναίνεση, δυστυχώς δεν τα καταφέραμε. Οι αντιστάσεις κάποιων κομμάτων δεν κάμφθηκαν, όσο και αν αυτή η εισήγηση μας ήταν αυτονόητη και δικαιολογημένη. Εμείς, προχωρήσαμε τότε σε συμβιβασμό για να γίνει ένα βήμα προς τα εμπρός. Αυτό το βήμα που έγινε τον Δεκέμβριο του 2019 δεν ήταν διόλου ευκαταφρόνητο».

Ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον απόδημο ελληνισμό, χαρακτήρισε «ορόσημο την πλειοψηφία των 288 βουλευτών» συμπληρώνοντας ωστόσο ότι για «την ΝΔ αποτέλεσε βεβαίως ένα σημαντικό βήμα για τη διευκόλυνση των ομογενών, όχι όμως για την τελική διευθέτηση του ζητήματος».

Με λεκτικούς διαξιφισμούς μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, αλλά και μεταξύ των κομμάτων που τάσσονται υπέρ ή κατά, συνεχίζεται στην Ολομέλεια η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών, για την άρση των περιορισμών στο εκλογικό δικαίωμα των ομογενών.

 

 

Οι τοποθετήσεις των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Θανάσης Πλεύρης, υποστήριξε ότι «η άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίζουν χωρίς εμπόδια οι ομογενείς και τα προσκόμματα που θέτει ως προϋποθέσεις, ξεκινούν από το βαθύ ιδεολογικό πρόβλημα που έχει». «Στη πραγματικότητα ενοχλείστε που είναι όλοι αυτοί εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Αυτό που λέτε στην ουσία όταν υποστηρίζετε ότι δεν πρέπει να επηρεάζουν το εκλογικό αποτέλεσμα, είναι ότι δεν θα θέλατε να είναι εγγεγραμμένοι», είπε.

Ακόμα, κατηγόρησε ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ ότι «βάζουν ταξικό πρόσημο» ενώ υποστήριξε ότι «το δικαίωμα του αίματος ισχύει σε όλες τις χώρες του κόσμου» και πρόσθεσε ότι «με το επιχείρημα να μην προσμετράται η ψήφος τους στο εκλογικό αποτέλεσμα, η αξιωματική αντιπολίτευση αυτό που λέει στην ουσία στους ομογενείς, είναι ότι κακώς είναι Έλληνες».

«Έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι οι Έλληνες ομογενείς και δεν μπορείτε να τους το στερήσετε. Όλα τα επιχειρήματα σας είναι ανεδαφικά. Βάζετε ταξικό πρόσημο με αυτούς που έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν εισιτήριο να έρθουν στην Ελλάδα και να ψηφίσουν και αυτούς που θέλουν να έρθουν αλλά δεν έχουν χρήματα», ανέφερε και πρόσθεσε: «Το πρόβλημα σας είναι ιδεολογικό. Δεν θέλετε οι ομογενείς να έχουν άποψη για τα ζητήματα της χώρας και δεν αντιλαμβάνεστε ότι είναι οι ομογενείς είναι μέρος του έθνους. Δεν θέλετε να είναι καθόλου Έλληνες πολίτες. Και επειδή είναι αντισυνταγματικό βάζετε αναχώματα για να τους ταλαιπωρήσετε».

Ο κ. Πλεύρης, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως «μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία της κυβέρνησης», τονίζοντας ότι «η ΝΔ τους θέλει ως μέρος του έθνους και δεν θα σταματήσει να παλεύει για να είναι ισότιμοι συμπολίτες όπου και αν βρίσκονται». Τόσο ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, όσο και ο τομεάρχης Εσωτερικών του κόμματος, Κώστας Ζαχαριάδης, έκαναν λόγο για «πυροτεχνήματα και υποκρισία της κυβέρνησης» και υποστήριξαν ότι «η ΝΔ δεν ενδιαφέρεται πραγματικά για την ψήφο και την εκπροσώπηση των αποδήμων, αλλά μόνο για τα στενά κομματικά της συμφέροντα».

«Όσο παραπάνω φωνάζετε τόσο μεγαλύτερο ψέμα λέτε και τόσο μεγαλύτερη πιθανότητα να τα αλλάξετε σύντομα υπάρχει. Είναι φανερό ότι μετανιώσατε για το νόμο που ψηφίσαμε τον Δεκέμβριο του 2019 και αντί να δουλέψουμε να εφαρμοστεί, εσείς τον υπονομεύετε, γιατί βλέπετε, μαζί με το ΚΙΝΑΛ, τους απόδημους με όρους ψηφοθηρίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ζαχαριάδης.

Ο Γιώργος Καμίνης, ειδικός αγορητής από το ΚΙΝΑΛ, επέμεινε στην καθιέρωση της επιστολικής ψήφου, τονίζοντας ότι «στο ζήτημα αυτό το πολιτικό σύστημα αδράνησε». «Η αναθεώρηση του 2019 αποτέλεσε έναν συμβιβασμό στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο. Ψηφίσαμε έναν νόμο κατώτερο τον περιστάσεων, αποφύγαμε να καθιερώσουμε μια γνήσια καθολική ψηφοφορία των εκλογέων του εξωτερικού», τόνισε ο κ. Καμίνης και συμπλήρωσε: «Εδώ λοιπόν μας οδήγησαν ο καιροσκοπισμός της Νέας Δημοκρατίας, η φοβικότητα του ΣΥΡΙΖΑ και ο αριστερός συντηρητισμός του ΚΚΕ. Να σκιαμαχούμε με φαντάσματα του παρελθόντος» .

«Πρέπει πάση θυσία να κρατήσουμε ζωντανούς τους δεσμούς με την πατρίδα των 700.000 νέων Ελλήνων που έφυγαν από την Ελλάδα τα χρόνια της κρίσης. Πρωτίστως βέβαια τον πολιτικό δεσμό που δημιουργεί η ψήφος τους», κατέληξε ο κ. Καμίνης. Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, έκανε λόγο για «δικολαβικά επιχειρήματα της κυβέρνησης που δεν στέκουν ούτε σε μαθηματικό ακροατήριο» και απέρριψε τις αιτιάσεις της κυβερνητικής παράταξης ότι «παντού σε όλες τις χώρες ισχύει το δίκαιο του αιτήματος και άρα ψηφίζουν οι πάντες».

«Σε όλες σχεδόν τις χώρες μπαίνει τσεκούρι με τις προϋποθέσεις για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των κατοίκων εξωτερικού. Δεν μπορεί να αποφασίζει ο κάτοικος του εξωτερικού ποια κυβέρνηση θα έχει η χώρα, χωρίς να υποστεί και τις συνέπειες. Δεν μπορείς να συγκρίνεις την θέση του Έλληνα μισθωτού με έναν του εξωτερικού, για αυτό και εμείς δεν στεκόμαστε στους φιλιππικούς σας λόγους», ανέφερε ο κ. Παφίλης. Ακόμα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ χαρακτήρισε γελοία τα επιχειρήματα της κυβέρνησης περί ταξικού πρόσημου αντιτείνοντας, μεταξύ άλλων, ότι είναι η ίδια που έχει μειώσει κατά 80% την εκπαίδευση των ομογενών στο εξωτερικό και διέλυσε τα ελληνικά προξενεία.

«Γι’ αυτό λέμε ότι υποκρίνεστε όταν έρχεστε τώρα και λέτε ότι κόπτεστε γιατί δεν θα έρθουν οι Έλληνες του εξωτερικού να ψηφίσουν», συμπλήρωσε ο κ. Παφίλης και κατέληξε: «Σήμερα έρχεστε και κάνετε χαρακίρι και αυτό θα το πληρώσετε».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης Βασίλης Βιλιάρδος, τόνισε την ανάγκη «να επικρατήσει η ωριμότητα και να διορθωθούν τα λάθη του παρελθόντος», ενώ κατηγόρησε όσους αντιδρούν στο νομοσχέδιο ότι «δεν θα ψηφίσουν το αυτονόητο επειδή πιστεύουν ότι θα μειωθεί η πολιτική τους ισχύς».

Ακόμα, εκτίμησε ότι «δεν θα υπάρξει μεγάλη συμμετοχή των αποδήμων, οπότε δεν υπάρχει λόγος καταψήφισης του νομοσχεδίου» και επανέλαβε ότι «η Ελληνική Λύση είναι υπέρ του να μην υπάρχει κανένας περιορισμός στην ψήφο των ομογενών και υπέρ της καθιέρωσης της επιστολικής ψήφου».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25, Κλέων Γρηγοριάδης, έκανε λόγο για μείζον πρόβλημα τόσο της ΝΔ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι «στην πραγματικότητα τα δύο κόμματα λειτουργούν ψηφοθηρικά και δεν επιθυμούν ούτε θέλουν στην πραγματικότητα να λύσουν τα ζητήματα των ομογενών».

 

Οργανώσεις Ελλήνων του εξωτερικού: Καλούν όλα τα κόμματα να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο

Τη στήριξή τους στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών με το οποίο αίρονται όλοι οι περιορισμοί που υπήρχαν, σχετικά με την άσκηση του δικαιώματος των Ελλήνων του εξωτερικού, εκφράζουν οργανώσεις Ελλήνων του εξωτερικού, καλώντας ταυτόχρονα όλα τα κόμματα να το υπερψηφίσουν.

Η ομοσπονδία ελληνικών κοινοτήτων της Γερμανίας, η οποία εκπροσωπεί 124 ελληνικές κοινότητες της Γερμανίας, καθώς και οι Έλληνες φοιτητές στα πανεπιστήμια της Κύπρου με επιστολές τους προς τον πρωθυπουργό επικροτούν την άρση όλων των περιορισμών που υπήρχαν σχετικά με την άσκηση του δικαιώματος των Ελλήνων του εξωτερικού, σημειώνοντας ότι πρόκειται για «ουσιαστική αναγνώριση του δημοκρατικού δικαιώματος της συμμετοχής των αποδήμων στις βουλευτικές εκλογές από τον τόπο μόνιμης κατοικίας στο εξωτερικό».

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της ομοσπονδίας ελληνικών κοινοτήτων Γερμανίας, Κωνσταντίνος Δημητρίου αναφέρει «είναι η ώρα όλα τα κόμματα του ελληνικού κοινοβουλίου έμπρακτα, με την ψήφο τους, χωρίς αστερίσκους και υπαναχωρήσεις να δείξουν ότι όντως το εννοούν, εξοστρακίζοντας επιτέλους αυτούς τους άδικους και υποτιμητικούς περιορισμούς».

«Σήμερα, που 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής επανάστασης η επέτειος αυτή τιμάται λαμπρά απανταχού γης με τους απόδημους Έλληνες να πρωτοστατούν, δίδεται επιτέλους η ευκαιρία να αποκατασταθεί η αδικία εις βάρος των αποδήμων με μία ρύθμιση χωρίς περιορισμούς του αναφαίρετου αυτού δικαιώματος. Οι περιορισμοί είναι βαθιά αντιδημοκρατικοί και πέρα ως πέρα ταξικοί. Αφού επιτρέπουν σ’ εκείνον τον Έλληνα που ζει στο εξωτερικό και διαθέτει οικονομική επιφάνεια να ασκεί το εκλογικό του δικαίωμα ταξιδεύοντας στην Ελλάδα. Ενώ τον άλλον Έλληνα που ζει κι αυτός στο εξωτερικό, αλλά δεν έχει την ανάλογη οικονομική ευχέρεια, τον καταδικάζει σε θεατή ανάρτησης των εκλογικών αποτελεσμάτων στην αλλοδαπή» προσθέτει.

Επίσης τονίζει ότι οι προτάσεις ορισμένων κομμάτων της αντιπολίτευσης, που υποβαθμίζουν την ψήφο των αποδήμων σε β’ κατηγορίας δεν είναι δυνατό να γίνουν αποδεκτές. «Τις απορρίπτουμε κατηγορηματικά ως εξωπραγματικές αλλά και ως υποτιμητικές και επαίσχυντες. Τέτοιες ρυθμίσεις με προσβλητικούς και απαράδεκτους περιορισμούς, που θα έδιναν στην ψήφο των αποδήμων απλά διακοσμητικό ρόλο και χαρακτήρα άλλοθι, αφού δεν θα επέτρεπαν η ψήφος των αποδήμων να προσμετράται στο τελικό αποτέλεσμα, θα αποτελούσαν ακόμα έκφραση ενός φοβικού αυταρχισμού που δεν έχει εμπιστοσύνη στην πολιτική κρίση του ελεύθερου πολίτη, αλλά τον θέλει δέσμιο των κάθε λογής πολιτικών λογικής πελατειακού κράτους» τονίζει.

Παράλληλα, οι Έλληνες φοιτητές στα πανεπιστήμια της Κύπρου αναφέρουν ότι «διαχρονική θέση των Ελλήνων φοιτητών στην Κύπρο είναι αυτό που θεωρούμε αυτονόητο δικαίωμά μας: Να μας επιτραπεί να ψηφίσουμε στις επερχόμενες εθνικές εκλογές από τον τόπο διαμονής μας χωρίς περιορισμούς και περιττή γραφειοκρατία» και ζητούν από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να τους δώσουν αυτό το δικαίωμα που απαιτεί 200 βουλευτές. «Χωρίς γραφειοκρατία και χωρίς παραθυράκια. Σημαντικότερο όλων είναι ότι σας ζητούμε να μετράει η ψήφος όλων των Ελλήνων του εξωτερικού ισότιμα στο εκλογικό αποτέλεσμα και να προσμετράται κανονικά στην επικράτεια. Οτιδήποτε άλλο θα ήταν αντιδημοκρατικό και απέναντι στο Σύνταγμα της πατρίδας μας» υπογραμμίζουν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.