Λευκορωσία: Η ΕΥΠ κάνει “φύλλο και φτερό” τις κάμερες στο αεροδρόμιο

Νέα στοιχεία έρχονται στο φως σχετικά με την υπόθεση θρίλερ που εκτυλίχθηκε την Κυριακή, σε πτήση από την Αθήνα, που η Λευκορωσία υποχρέωσε να κάνει αναγκαστική προσγείωση στο Μινσκ, προκειμένου να συλληφθεί αντικαθεστωτικός δημοσιογράφος. Η διεθνής οργή για το περιστατικό δεν έχει κοπάσει, ενώ την ίδια στιγμή υπάρχει ανησυχία για την κατάσταση υγείας του μπλόγκερ Ρομάν Προτάσεβιτς, ο οποίος κρατείται σε φυλακές του Μινσκ, αλλά και τις κινήσεις που έκανε όσο χρονικό διάστημα παρέμεινε στη χώρα μας. Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό σήμερα, ένας Έλληνας ήταν μεταξύ των επιβατών που κατέβηκαν από το αεροπλάνο της Ryanair στο Μινσκ και δεν επιβιβάστηκαν ξανά.

Πού επικεντρώνονται οι έρευνες της ΕΥΠ

Οι κινήσεις του δημοσιογράφου Ρομάν Προτάσεβιτς στη χώρα μας βρίσκονται στο “μικροσκόπιο” των ελληνικών αρχών και ειδικά της ΕΥΠ. Ο άνδρας φέρεται να παρέμεινε στην Ελλάδα για 12 ημέρες, μαζί με τη φίλη του και διέμεινε τόσο στην Αθήνα όσο και στην Κρήτη, σε χώρους που είχε νοικιάσει μέσω εταιρειών χρονομίσθωσης. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, τα στελέχη των αρμόδιων υπηρεσιών κάνουν ιχνηλάτηση των κινήσεων του δημοσιογράφου. Προτεραιότητά τους, σε πρώτο στάδιο φαίνεται πως είναι ο εντοπισμός του συνεπιβάτη του ζευγαριού, ο οποίος φέρεται να φωτογράφισε τα έγγραφα του Προτάσεβιτς, ενδεχομένως ως ένδειξη επιβεβαίωσης της επιβίβασης του δημοσιογράφου στη συγκεκριμένη πτήση. Ο ίδιος τον περιέγραψε ως μεσήλικα, ρωσόφωνο και με αραιά μαλλιά, ενώ κρατούσε δερμάτινο χαρτοφύλακα.

Όπως μεταδόθηκε, οι ελληνικές ειδικές υπηρεσίες δεν διαψεύδουν τις συγκεκριμένες αναφορές, αλλά επιχειρούν να τις διασταυρώσουν από το υλικό που έχουν καταγράψει οι κάμερες του αεροδρομίου “Ελευθέριος Βενιζέλος”, που βρίσκονται τόσο στους χώρους προσέλευσης και όσο και στους χώρους επιβίβασης. Αντίστοιχη έρευνα κάνουν και στους χώρους διαμονής του δημοσιογράφου, στην Κρήτη και στην Αθήνα. Ψάχνουν δηλαδή ενδεχόμενο υλικό από κάμερες που να δείχνει ότι υπάρχουν άτομα να τον παρακολουθούν. Πάντως, όπως μεταδόθηκε στο ρεπορτάζ, μέχρι στιγμής δεν προκύπτουν περίεργες επαφές. Τα δύο άτομα που αποβιβάστηκαν, μαζί με τον Έλληνα, στο Μινσκ, είναι μια γυναίκα και ένας πιλότος. Η γυναίκα είναι από τη Λευκορωσία και φέρεται να δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στην Ελλάδα, επομένως δικαιολογείται το ταξίδι της. Αντίστοιχα, και ο πιλότος φέρεται να δραστηριοποιείται επαγγελματικά στη χώρα μας, ενώ τα στοιχεία από την ταυτότητά τους αντιστοιχούν σε πραγματικά πρόσωπα.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.