Πληρώνουμε το πιο ακριβό ρεύμα στην Ευρώπη και έχουμε το πλέον απαρχαιωμένο δίκτυο

Εναέριο το 90% του δικτύου των 238.242 χιλιομέτρων διανομής του ηλεκτρικού- τριπλάσια τιμή από χώρες Βαλκανίων, Σκανδιναβία και Κεντρική Ευρώπη!

 

ΤΟ πιο ακριβό ρεύμα σε όλη την Ευρώπη πληρώνουν οι Έλληνες την ώρα που βιώνουν καταστάσεις όπως τις πρόσφατες χιονοπτώσεις στην Αττική, όπου χιλιάδες οικογένειες έμειναν για εικοσιτετράωρα χωρίς ρεύμα, στο έλεος των ακραίων καιρικών φαινομένων.

Πολλοί αποδίδουν τις ευθύνες στο δίκτυο του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας, που είναι ίσως το πιο απαρχαιωμένο δίκτυο διανομής στην Ευρώπη και δεν κατάφερε να αντέξει το βάρος των ειδικών συνθηκών που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία.Ο χιονιάς που κτύπησε όλη την χώρα έκανε περισσότερο εμφανή την «γύμνια» του πεπαλαιωμένου δικτύου ηλεκτροδοτήσεως που κατά 90% είναι εναέριο και υποστελεχωμένο με το απόθεμα ακόμα και των στύλων του δικτύου να είναι εξαιρετικά περιορισμένο. Όπως εκτιμάται χρειάζεται επενδύσεις άνω των 200 εκατ. ευρώ ετησίως για την συντήρησή του ωστόσο μέχρι προσφάτως και καθόλη την διάρκεια της δεκαετούς κρίσεως,οι επενδύσεις που γίνονταν ήταν περιορισμένες και δεν ξεπερνούσαν τα 130 εκατομμύρια ευρώ. Όπως επισήμανε άλλωστε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης οι επενδύσεις στον ΔΕΔΔΗΕ την τελευταία δεκαετία εμειώθησαν κατά σχεδόν 75% ενώ έχει δρομολογηθεί πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του δικτύου ύψους 3,5 δισεκατομμυρίων σε βάθος δεκαετίας.

Το εκτεταμένο δίκτυο των 238.242 χλμ. μέσω του οποίου φτάνει το ρεύμα σε εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις στην χώρα μας παραμένει κατά το μεγαλύτερο μέρος του σε οριακή κατάσταση με τις εργολαβίες να αποτελούν την κεντρική πρακτική για την αντιμετώπιση των βλαβών. Είναι χαρακτηριστικό ότι συμφώνως προς τα επίσημα στοιχεία η Ελλάς συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο των χωρών της ΕΕ όπου σημειώνονται οι περισσότερες διακοπές και βλάβες ρεύματος. Αντιλαμβανόμενος το πρόβλημα, ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στην συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδος της Νέας Δημοκρατίας προανήγγειλε την υπογειοποίηση καλωδίων του ΔΕΔΔΗΕ σε κρίσιμες περιοχές, όπου τα καλώδια, για λόγους ασφαλείας, πρέπει να είναι υπόγεια.«Έχουμε ήδη προνοήσει να προτείνουμε για να εντάξουμε στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης μία σειρά από δράσεις υποδομών που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, ύψους σχεδόν ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, κάποιες από τις οποίες έχουν να κάνουν και με υπογειοποίηση καλωδίων σε κρίσιμες περιοχές, όπου τα καλώδια πρέπει για λόγους ασφαλείας να είναι υπόγεια» ανέφερε.

Το δε παράδοξο είναι ότι παρά τις μεγάλες αδυναμίες του συστήματος,οι Έλληνες καταναλωτές εξακολουθούννα πληρώνουν ακριβότερο ρεύμα συγκριτικώς προς τους υπολοίπους Ευρωπαίους που διαθέτουν υψηλότερα εισοδήματα. Η τιμή της κιλοβατώρας στην Ελλάδα είναι 0,1292 ευρώ πάνω από την Γαλλία (0,1247 ευρώ), την Φινλανδία (0,1178 ευρώ) και την Σουηδία (0,1130 ευρώ). Η απόκλισις δεν αφορά μόνο την μέση τιμή της Ε.Ε., αλλά και τις γειτονικές χώρες των Βαλκανίων ενώ είναιτριπλάσια από την τιμή της Σουηδίας και υπερτριπλάσια από αυτήν της Νορβηγίας.

Ταυτοχρόνως η μεσοσταθμική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας στην χονδρική αγορά, η οποία αποτελεί και την βάση τιμολογήσεως της λιανικής τιμής, διεμορφώθη στο πρώτο τρίμηνο του 2020 στα 50 ευρώ η μεγαβατώρα, δηλαδή 16 ευρώ ή 47% υψηλότερα από τη μέση τιμή σε επίπεδο Ε.Ε., που διαμορφώθηκε στα 34 ευρώ/μεγαβατώρα.

Το ακριβό ηλεκτρικό ρεύμα πλήττει και τις ενεργοβόρες βιομηχανίες,καθιστώντας τες λιγότερο ανταγωνιστικές ενώ αποτελεί και σοβαρό αντικίνητρο για την προσέλκυση επενδυτών στην χώρα μας. Δεν έχουν περάσει ούτε τρεις ημέρες που η Ενωσις Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας κατήγγειλε «σχέδιο χειραγώγησηςτωντιμών ηλεκτρικής ενέργειαςστην αγορά, που θα πλήξει καίρια την ανταγωνιστικότητα των βιομηχανιών έντασης ενέργειας», ζητώντας την λήψη μέτρωνγια την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών στην λειτουργία της αγοράς.

Η τραγική εικόνα του δικτύου με τον ΔΕΔΔΗΕ να υποδεικνύεται ως υπεύθυνος για τα σοβαρά προβλήματα με τις διακοπές ηλεκτροδοτήσεως, βρίσκει την επιχείρηση σε μια κρίσιμη περίοδο αφού αύριο αναμένεται να λήξει η προθεσμία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος επενδυτών για την πώληση του 49%.Και μπορεί κάποιοι να βλέπουν στο δίκτυο ένα asset που θα γίνει ιδιαίτερα ελκυστικό με την αντικατάσταση 7,5 εκατομμυρίων παλιών ρολογιών με νέα, προϋπολογισμού 850 εκατ. ευρώ, και τις επενδύσεις εκσυγχρονισμού δικτύων αλλά η συγκυρία αυτή, που αναδεικνύει την «γύμνια» του, ίσως παίξει ρόλο στην προσέλκυση επενδυτών.Να σημειώσουμε ότι έμπνευση για το ρεπορτάζ αντλήσαμε από τοnewsletterΚreportτου συναδέλφου Κώστα Καλλίτση.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.