Εμβόλιο Pfizer: Τρίτη δόση εννέα έως δώδεκα μήνες μετά τη δεύτερη για προστασία 100%

Για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου των BioNTech/Pfizer μίλησε -μεταξύ άλλων- σε διαδικτυακή του συνέντευξη προς ξένους ανταποκριτές ο συνιδρυτής της BiοNTech, Ουγούρ Σαχίν.

Ο διακεκριμένος επιστήμονας εξήγησε ότι η αποτελεσματικότητα φθάνει στο ανώτατο σημείο του 95% μία εβδομάδα μετά τη χορήγηση της β’ δόσης. Έξι μήνες μετά η αποτελεσματικότητα περιορίζεται στο 91% και, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, έπειτα από οκτώ μήνες μειώνεται σημαντικά. Με τη γ’ δόση, η οποία θα πρέπει να χορηγείται εννέα έως δώδεκα μήνες μετά τη β’, η προστασία θα πλησιάσει το 100%, ενώ στο μέλλον εκτιμάται ότι θα χρειάζεται μία δόση του εμβολίου ανά 12 ή 18 μήνες, είπε χαρακτηριστικά.

Μπουρλά: Ίσως χρειαστεί και τρίτη δόση για τους εμβολιασμένους

Η δήλωση αυτή του Ουγούρ Σαχίν έρχεται μετά την αρχική δήλωση του CEΟ της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά πριν από λίγες μέρες, σύμφωνα με την οποία «είναι πιθανό οι πλήρως εμβολιασμένοι πολίτες να χρειαστούν και μία τρίτη ενισχυτική δόση του εμβολίου μέσα σε 12 μήνες».

«Είναι εξαιρετικά σημαντικό να προστατέψουμε την ομάδα ανθρώπων που μπορεί να είναι ευπαθείς στον ιό», είχε δηλώσει ο κ. Μπουρλά σε συζήτηση που φιλοξενήθηκε από το δίκτυο CNBC, συμπληρώνοντας ότι τα εμβόλια θα βοηθήσουν στην καταπολέμηση των εξαιρετικά μεταδοτικών μεταλλάξεων. Επίσης, σε νεότερη συνέντευξή του στο CNBC, ο κ. Μπουρλά αναφέρθηκε στο πειραματικό χάπι που αναπτύσσει η Pfizer για τη θεραπεία του κορονοϊού, με τα πρώτα συμπτώματα της ασθένειας, το οποίο θα μπορούσε να είναι διαθέσιμο μέχρι το τέλος του έτους. Όπως σημείωσε ο CEO της Pfizer, η εταιρεία, που ανέπτυξε το πρώτο εγκεκριμένο εμβόλιο Covid-19 στις ΗΠΑ σε συνεργασία με τη γερμανική φαρμακοβιομηχανία BioNTech, ξεκίνησε τον Μάρτιο μια κλινική δοκιμή πρώιμου σταδίου που δοκιμάζει μια νέα αντιική θεραπεία για την ασθένεια. Εάν οι κλινικές δοκιμές πάνε καλά και η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων το εγκρίνει, το χάπι θα μπορούσε να διανεμηθεί στις ΗΠΑ μέχρι το τέλος του έτους, δήλωσε ο Μπουρλά στο «Squawk Box». Οι ειδικοί στον τομέα της υγείας λένε ότι το φάρμακο, που λαμβάνεται από το στόμα, θα μπορούσε να “αλλάξει το παιχνίδι”, διότι τα άτομα που μολύνθηκαν πρόσφατα με τον ιό θα μπορούσαν να το χρησιμοποιήσουν χωρίς να χρειαστεί να νοσηλευτούν.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.