Έκθεση – «κόλαφος» με την… υπογραφή του Συμβουλίου της Ευρώπης για Μητσοτάκη, λίστα Πέτσα

Ηχηρό «ράπισμα» για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, και τις πρακτικές που εφαρμόζει με στόχο τη φίμωση και την οικονομική εξόντωση του Documento αλλά και του Koutipandoras.gr, αποτελεί η ετήσια έκθεση της πλατφόρμας του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Ελευθερία των ΜΜΕ με την υπογραφή 14 διεθνών οργανισμών ελευθερίας του Τύπου, μεταξύ των οποίων αρκετές που στάθηκαν πρόσφατα στο πλευρό του Κώστα Βαξεβάνη για το συμβόλαιο θανάτο εναντίον του. Στην έκθεση 74 σελίδων με τίτλο: «Wanted! Real action for media freedom in Europe», προς μεγάλη απογοήτευση του Μεγάρου Μαξίμου και λοιπών «αρίστων», γίνεται ξεκάθαρη αναφορά στον σκανδαλώδη αποκλεισμό του Documento από την διαβόητη λίστα Πέτσα που μοίρασε αφιδώς κρατικό χρήμα ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ με αδιαφανείς διαδικασίες, σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και σε ανύπαρκτες ιστοσελίδες.

Η έκθεση – «κόλαφος» για την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα, έρχεται μόλις λίγες ημέρες μετά τις σοβαρότατες αποκαλύψεις που έκανε ο εκδότης του Documento, Κώστας Βαξεβάνης, καταγγέλλοντας συμβόλαιο θανάτου εις βάρος του, ρίχοντας περισσότερο φως στην έρευνα για την υπόθεση Φουρθιώτη με τον δρόμο της δικαιοσύνης να ανοίγει πλέον διάπλατα. Όλα αυτά, λίγες ημέρες μετά τη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ.

Συγκεκριμένα, στην ενότητα «Επιδράσεις της Covid-19 και μέτρα των lockdown στην ελευθερία του Τύπου» (σ.σ. Effects of Covid-19 and lockdown measures on press freedom), υπογραμμίζεται πως στην Ελλάδα το Documento «μια εβδομαδιαία ερευνητική εφημερίδα, αποκλείστηκε εξ ολοκλήρου από κρατική χρηματοδότηση. Ο δημοσιογράφος και εκδότης του τόνισε ότι αυτό ήταν σαφές αντίποινο για την κριτική (σ.σ. που ασκήθηκε) και τις πρόσφατες έρευνες».

«Τα ελληνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης που επικρίνουν την κυβέρνηση, για παράδειγμα, αποκλείστηκαν από ένα πρόγραμμα οικονομικής στήριξης 20 εκατομμυρίων ευρώ. Πολλά που θεωρούνταν «αντιπολιτευτικά» έλαβαν δυσανάλογα χαμηλότερα επίπεδα διαφημιστικών εσόδων από την εκστρατεία ευαισθητοποίησης για τη δημόσια υγεία σε σύγκριση με πιο φιλικά προς την κυβέρνηση μέσα ενημέρωσης, παρόλο που πολλά είχαν μεγαλύτερη κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα», προσθέτει.

Δυστυχώς για την κυβέρνηση, η επιχείρηση εξόντωσης του Documento και του Koutipandoras.gr, δεν περνά πλέον απαρατήρητη, κάνοντας παράλληλα τη χώρα μας διεθνώς ρεζίλι καθώς τέτοιες πρακτικές παραπέμπουν περισσότερο σε άλλες εποχές και συνηθίζονται σε άλλες γωνιές του κόσμου, σίγουρα όχι στην Ευρώπη.

Γράφει, λοιπόν, η έκθεση: «Αλλού, οι κυβερνήσεις εκμεταλλεύτηκαν πακέτα οικονομικής στήριξης σε εκστρατείες μέσων και δημόσιας υγείας για το Covid-19 για να επιβραβεύσουν πιστές εκδοτικές, τιμωρώντας παράλληλα κρίσιμα μέσα. Τα ελληνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης που επικρίνουν την κυβέρνηση, για παράδειγμα, αποκλείστηκαν από ένα πρόγραμμα οικονομικής στήριξης 20 εκατομμυρίων ευρώ. Πολλά που θεωρούνταν «αντιπολιτευτικά» έλαβαν δυσανάλογα χαμηλότερα επίπεδα διαφημιστικών εσόδων από την εκστρατεία ευαισθητοποίησης για τη δημόσια υγεία σε σύγκριση με πιο φιλικά προς την κυβέρνηση μέσα ενημέρωσης, παρόλο που πολλά είχαν μεγαλύτερη κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα. Το Documento, μια εβδομαδιαία ερευνητική εφημερίδα, αποκλείστηκε εξ ολοκλήρου από κρατική χρηματοδότηση. Ο δημοσιογράφος και εκδότης του τόνισε ότι αυτό ήταν σαφές αντίποινο για την κριτική (σ.σ. που ασκήθηκε) και τις πρόσφατες έρευνες».

Ξεκάθαρη αναφορά στον σκανδαλώδη αποκλεισμό του Documento από τη λίστα Πέτσα,  στην ετήσια έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης

Στην ίδια μοίρα με Τουρκία, Πολωνία

Ωστόσο, στην ενότητα της έκθεσης «capture media» αναφορικά με τον κρατικό έλεγχο στα ΜΜΕ, η Ελλάδα του Μητσοτάκη μπαίνει στην ίδια… κατηγορία με την Τουρκία του Ερντογάν με σαφή αναφορά πάλι στον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση της «ανεμελιάς» διαχειρίστηκε τα κονδύλια από την περιβόητη πλέον λίστα Πέτσα.

Γράφει λοιπόν η έκθεση: «Οι κυβερνήσεις εκμεταλλεύτηκαν κρατική χρηματοδότηση για τα μέσα ενημέρωσης για να τιμωρήσουν τα μέσα που ασκούν κριτική και να ανταμείψουν φιλικά. Στην Τουρκία, ανεξάρτητες εφημερίδες όπως η Evrensel και η BirGün αντιμετώπισαν απαγορεύσεις κρατικής διαφήμισης το 2020. Στην Πολωνία, η διανομή διαφημίσεων κρατικών εταιρειών έχει αποδειχθεί ότι δεν αντιστοιχεί στη λογική της αγοράς, με τα μέσα που ασκούν κριτική να λαμβάνουν δυσανάλογα χαμηλά ποσά. Σε αυτό προστίθενται και οι σοβαρές αποκλίσεις στην κατανομή των κρατικών διαφημιστικών εσόδων που σχετίζονται με το Covid-19 · η καθημερινή Gazeta Wyborcza, που κάνει κριτική στην τρέχουσα κυβέρνηση, εξαιρέθηκε από κυβερνητικές ανακοινώσεις υγείας στο κοινό. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρνήθηκε να προβεί σε μία επίσημη καταγγελία που ισχυρίζεται ότι η κατανομή κρατικής διαφήμισης από την Ουγγαρία, η οποία ξεχωρίζει τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης, συνιστά παράνομη κρατική ενίσχυση».

Η κρατική χρηματοδότηση απασχόλησε την έκθεση και για την Ελλάδα καθώς, όπως αναφέρει: «τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης που ασκούν κριτική στην κυβέρνηση κυβέρνηση αποκλείστηκαν ή παραμελήθηκαν από το πρόγραμμα οικονομικής στήριξης € 20 εκατομμυρίων κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19».

 

Κατάχρηση του ποινικού δικαίου και επιθέσεις

Ωστόσο, η Ελλάδα των ημερών του Κυριάκου Μητσοτάκη καταλαμβάνει μία θέση και σε άλλες, διόλου κολακευτικές, ενότητες όπως οι επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων αλλά και η κατάχρηση του ποινικού δικαίου από το κράτος.

Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι δημοσιογράφοι παρενοχλήθηκαν από αστυνομικούς ενώ έκαναν ρεπορτάζ κατά τη διάρκεια δημόσιων γεγονότων ή διαμαρτυριών, παρά το γεγονός πως δεν προχώρησε ποινική διαδικασία. Παρόμοια περιστατικά, σύμφωνα πάντα με την έκθεση, εκτός της Ελλάδας, καταγράφηκαν σε Αλβανία, Γαλλία, Πολωνία και Σερβία.

Την ίδια ώρα, σε άλλο σημείο της έκθεσης αναφέρεται και στις φυσικές επιθέσεις κατά τη διάρκεια του ρεπορτάζ:

 

Ολόκληρη η έκθεση:

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.