Εργασιακό νομοσχέδιο: Τι φέρνει για το ωράριο – Οι πέντε μεγάλες αλλαγές – Γράφει η Κ. Φραγκάκη

To νέο εργασιακό νομοσχέδιο αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση τις επόμενες ημέρες και κατά πάσα πιθανότητα μετά το Πάσχα. Είναι ένα νομοσχέδιο, το οποίο αλλάζει τα εργασιακά, έπειτα από 40 χρόνια.

Γράφει η δικηγόρος, Κατερίνα Φραγκάκη

Οι πέντε σημαντικότερες αλλαγές είναι οι εξής:

1. Με το νέο εργασιακό νομοσχέδιο έρχονται σημαντικές αλλαγές στο ωράριο εργασίας, καθώς θα δίδεται η δυνατότητα στους εργαζομένους να εργάζονται δύο ώρες υπερωρίες την ημέρα, δηλαδή δέκα ώρες συνολικά και αυτές οι επιπλέον ώρες θα συγκεντρώνονται σε μια «τράπεζα υπερωριών» και θα συμψηφίζονται με ρεπό, άδειες ή μειωμένο ωράριο (πχ ο εργαζόμενος μπορεί να εργάζεται τέσσερις ημέρες αντί για πέντε την εβδομάδα, ή κάποιες μέρες, αντί για 8 ώρες μπορεί να εργάζεται 6 ώρες). Για να γίνει αυτό όμως θα πρέπει να υπάρχει η συναίνεση από τον εργαζόμενο.

Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι το ελαστικό ωράριο εργασίας, ενδεχομένως θα εξυπηρετήσει κάποιους εργαζόμενους, οι οποίοι θέλουν κάποιες ημέρες να εργαστούν περισσότερο και κάποιες άλλες να έχουν άδεια ή ρεπό. Το ουσιαστικό όμως είναι ότι δεν θα πρέπει να καταστρατηγείται το ωράριο εργασίας από τους εργοδότες και ότι θα πρέπει να πραγματοποιούνται εξονυχιστικοί έλεγχοι από την επιθεώρηση εργασίας. Μένει στη πράξη να δούμε κατά πόσο οι εργαζόμενοι δεν θα υποκύπτουν στις πιέσεις των εργοδοτών υπό την απειλή της απόλυσης.

2. Το εργασιακό νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα γονικής άδειας και στον πατέρα. Κατά πάσα πιθανότητα 14 ημέρες. Η οδηγία της ΕΕ προβλέπει άδεια πατρότητας, λόγω γέννησης παιδιού διάρκειας 10 εργάσιμων ημερών. Το νομοσχέδιο κατοχυρώνει δικαιώματα και για τους άνδρες εργαζόμενους, όπως η άδεια πατρότητας. Θεσπίζεται επίσης γονική άδεια διάρκειας τεσσάρων μηνών και για τους δύο γονείς, με επιδότηση από τον ΟΑΕΔ για τους δύο μήνες.

3. Η τρίτη μεγάλη μεταρρύθμιση είναι η ψηφιακή κάρτα εργασίας με την οποία τόσο το κράτος, όσο και οι εργαζόμενοι θα γνωρίζουν τον πραγματικό χρόνο απασχόλησης. Μάλιστα, οι εργαζόμενοι θα βλέπουν μέσα από το κινητό τους πόσες ώρες εργάζονται, καθώς θα συνδέονται απευθείας με online σύστημα του ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ και, με τον τρόπο αυτό, θα καταγράφεται αμέσως και σε πραγματικό χρόνο η απασχόληση του εργαζομένου, η υπέρβαση του νομίμου ωραρίου, οι υπερεργασίες και οι υπερωρίες του.
4. Καθιερώνεται επίσης η τηλεργασία η οποία εν μέσω πανδημίας ακολουθήθηκε από πολλές εταιρείες. Το νομοσχέδιο θα αναφέρει ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει κάμερα στο σπίτι του εργαζομένου και θα πρέπει να τηρείται αυστηρά το ωράριο εργασίας. Επίσης θα πρέπει να παρέχεται ο κατάλληλος εξοπλισμός στον εργαζόμενο.
5. Τέλος, μια σημαντική μεταρρύθμιση είναι ότι στο δημόσιο και στις ΔΕΚΟ, όταν θα γίνονται απεργίες θα πρέπει να εργάζεται το 1/3 των εργαζομένων έτσι, ώστε να εξυπηρετούνται οι πολίτες.

Διαβάστε περισσότερα στο enikonomia.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.