Ξεσηκώθηκε η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων! – Ανακοίνωση κόλαφος

Με αλλαγή του νόμου η κυβέρνηση βάζει… συνταξιούχο εισαγγελέα ως επικεφαλή στην αρχή για το ξέπλυμα χρήματος. Ετοιμάζει “παιχνίδι” με τα δις του Λευκού Κολάρου.

Συνταξιούχος εισαγγελέας που προφανώς θα είναι της απόλυτης επιλογής της κυβέρνησης θα ορίζεται πλέον ως επικεφαλής στην αρχή για το ξέπλυμα χρήματος. 2 πράγματα συμβαίνουν. Η κυβέρνηση θέλει να κάνει “παιχνίδια” με τα δις εκατομμύρια ευρώ του Λευκού Κολλάρου ή θεωρεί πως όλοι οι αντιεισαγγελείς του Α.Π. είναι ανάξιοι για μια τέτοια θέση. Την αντίδρασή της για την τροπολογία της κυβέρνησης που αλλάζει τη διάταξη για τον διορισμό του Προέδρου της Αρχή για το ξέπλυμα χρήματος εκφράζει με ανακοίνωσή της η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων.

Η ΕΝΔΕ ζητά από το Υπουργείο Δικαιοσύνης να αποσύρει την τροπολογία με την οποία επιχειρείται η τροποποίηση της παραγράφου πέντε του άρθρου 47 του νόμου 4557 / 2018, το οποίο ορίζει τις προϋποθέσεις διορισμού του προέδρου της αρχής καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Ολόκληρη η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

«Η αυξημένη πρόνοια που έχει επιδείξει όλο το προηγούμενο διάστημα το υπουργείο Δικαιοσύνης για τα ζητήματα που αφορούν δικαστές και εισαγγελείς, αναδεικνύεται με ενδιαφέροντα τρόπο για άλλη μια φορά. Με τροπολογία που κατατέθηκε χθες επιχειρείται η τροποποίηση της παραγράφου πέντε του άρθρου 47 του νόμου 4557 / 2018, το οποίο ορίζει τις προϋποθέσεις διορισμού του προέδρου της αρχής καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Με την σχεδιαζόμενη τροποποίηση κι ενώ μέχρι σήμερα στη θέση αυτή μπορούσε να διοριστεί μόνο ένα ενέργεια ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός πλέον θα είναι δυνατόν τη θέση να καταλαμβάνει και επι τιμή ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός.

Πάγια θέση της ένωσης δικαστών και εισαγγελέων, εκπορευόμενη από την απολύτως δεσμευτική απόφαση που έλαβε στην γενική συνέλευση της 15ης Δεκεμβρίου 2018, είναι ότι η δικαστική και εισαγγελική λειτουργοί δεν θα πρέπει να καταλαμβάνουν καμιά πολιτική ή δημόσια θέση ή θέση σε ανεξάρτητη αρχή για μία διετία μετά την αφυπηρέτηση. Η συλλογική αυτή θέση δεν αποτελεί μόνο μια ηθική στάση. Πάνω απ’ όλα υπηρετεί την ουσία αλλά και την εικόνα για την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και σκοποί στο να δοθεί οριστικό τέλος στην λογική περί συγκοινωνούντων δοχείων της κρατικής εξουσίας, που πληγώνει πάντα το κύρος μόνο της δικαστικής. Καλούμε το υπουργείο να αξιολογήσεις την συλλογική».

edolio5.blogspot.com

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.